«Fjord Champion» stabilisert på grunt vann

"Fjord Champion" ligger søndag ettermiddag stabilt på grunt vann. Målet er å slepe skipet til Kristiansand enten søndag eller mandag.

«Fjord Champion» lå ved 13-tiden med kraftig slagside utenfor Flekkerøya ved Kristiansand.

Ved 13-tiden søndag ble skipet slept inn på grunnere farvann nord for Vassøy. «Fjord Champion» tar inn 150 tonn vann i timen, og skipet synker med rundt 5 centimeter i timen. Det ble derfor bestemt å slepe skipet inn på grunt vann for å sikre en kontrollert synking dersom det skulle bli nødvendig, ifølge informasjonssjef Ole Arvesen i Kystverket til NTB.

Ved 15-tiden kunne styrelederen i Champion Shipping, Karl L. Kvalheim, opplyse til NTB at skipet nå ligger stabilt på grunt vann.

— «Fjord Champion» er i ferd med å stabiliseres. Deretter er målet å slepe skipet inn til Kristiansand havn enten senere søndag eller mandag, sier Kvalheim til NTB.

Opprinnelig var planen å få skipet ut på dypere vann for å losse det for bunkersolje der, men på grunn av vanninntaket var det nødvendig å endre den strategien.

Arvesen sier at det arbeides med å stoppe inntaket av vann. Han mener brannen nå har dødd ut, men sier det fortsatt oser kraftig fra skipet og at det antakelig er meget varmt der.

— Vi kan foreløpig ikke si at det er full kontroll over situasjonen. Vi kan blant annet ikke utelukke at brannen kan blusse opp igjen, sier Arvesen.

Men så langt har det ikke lekket ut olje fra skipet. Når man er sikre på at situasjonen er stabil, er planen å slepe «Fjord Champion» inn til Kristiansand havn for å losse skipet for bunkersolje der. Det er 746 tonn med bunkerolje og 83 tonn med diesel som er om bord.