Norge

Hopper inn til kulturministeren

Skihopperen Anette Sagen får hoppe inn på kulturminister Trond Giskes kontor i dag. Hun har to av Norges tøffeste jenter i ryggen.

 • Forf>
 • <forf>mette Bugge <

Polfarer Liv Arnesen og Randi Skaug, Norges første kvinner som nådde toppen av Mount Everest i fjor, er villig til å stå på for Anette Sagen og de andre kvinnelige hopperne. Sammen med Signe Tønsberg og Ingrid Vigerust, alle medlemmer av Damenes skiklubb, har de på eget initiativ skrevet brev til statsråden, som gjerne vil høre på hva de har å si.— Det er hårreisende at de beste jentene ikke skal få hoppe i de store bakkene. Det er ille at de ikke har verdenscup, VM eller OL, mener Signe Tønsberg. Hun ble klar over Sagens situasjonen da hoppstjernen ble tildelt utmerkelsen Årets ski like før jul, da dronning Sonja sto for overrekkelsen.

Gammeldags.

Vi er tilbake til 60-tallet, da kvinnelige skiløpere ikke hadde samme muligheter som menn. Tiden er inne for at Norge tar initiativ for å gjøre noe med dette, sier Tønsberg, som sammen med Arnesen blir med på møtet hos statsråden. Liv Skaug klatrer for tiden i fjell i Latin-Amerika.Anette Sagen har deltatt i norgescupen på Raufoss i helgen, og det rennet vant hun. Men jenta, som blir 21 år i morgen, er lei av ikke å få utfordringer.- Gutter på 14 år gjør seg ferdig med 70-metersbakker, mens vi ikke slipper til i de store bakkene. Vi må få Holmenkollen tilbake, og vi må få VM på programmet, mener Sagen.Anette har vært prøvehopper i Vikersund, og nådde 174 meter. Norges Skiforbund støtter skijentenes sak. Det er Det internasjonale skiforbundet (FIS) som setter foten ned. - Holmenkollen har vært en av de få stedene vi har kunnet vise oss frem. Vi vil ha tilbake et internasjonalt hopprenn der, mener Sagen.

Kjedelig.

— Men landslaget står jo nå på tur til renn i Slovenia og Italia?- Ja, men der dreier det seg også om bakker fra K 70 til K 90. Jeg synes det er kjedelig når man har holdt på i så mange år, men jeg er jo et konkurransemenneske og prøver å gjøre så godt jeg kan. Men jeg savner at vi har renn av betydning, som verdenscuprenn og selvsagt VM. Jeg ønsker at det i neste VM i Sapporo i 2007 skal være hopping for kvinner på programmet.- Hva tror du statsråden kan gjøre med denne saken?- Han kan bruke kontaktene sine og være med på å påvirke. Jeg vil fortelle om hvordan vi har det. Jeg føler at vi får mye støtte fra folk flest.Liv Arnesen og Randi Skaug har vist at kvinner kan mestre alt. Arnesen holder på å forberede en ny ekspedisjon til Nordpolen. Hun ser ingen barrierer når det gjelder å utfolde seg.Hoppjentene må ikke stenges ute fra de store bakkene på grunn av kjønn. Jeg håper at Giske kan ta fatt i denne saken. Vi må være moderne og ikke bakstreverske, sier Signe Tønsberg.

 1. Les også

  Vil hjelpe hoppjentene

Anette Sagen vil hoppe langt. Hun kjemper en kamp for hoppjentene, og går nå politiske veier. Mange mener det samme som henne. ERLEND AAS / SCANPIX

Trond Giske får besøk i dag. HÅKON MOSVOLD LARSEN / SCANPIX

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. SPORT

  Jentene får hoppe i Kollen

 2. SPORT

  Nå får 26-åringen hoppe i bakken hun har vært fascinert av hele livet: – Det betyr så mye

 3. SPORT

  Lundby kjemper for likestilte hoppere: – Det irriterer meg at vi må ta denne kampen igjen og igjen

 4. SPORT

  «Omsider ga Norge opp å motarbeide skijenter»

 5. SPORT

  Søker om å hoppe i Planica

 6. SPORT

  Nå renner pengene inn til hoppjentene