Nødnett-direktoratet fortsatte å vokse - nå legges det ned
Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) har fortsatt å vokse etter at nødnettet var ferdig utbygget. Nå har Regjeringen besluttet at det skal legges ned.
Flere år forsinket og med store kostnadsoverskridelser underveis, ble nødnettet ferdig utbygget sent i 2015. Prosjektet har siden 2007 vært underlagt Direktoratet for Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK).
I fjor høst fortalte Aftenposten hvordan direktoratet hadde est ut til å bli fem ganger større enn først forutsatt. Til tross for at utbyggingen nå er over, har direktoratet fortsatt å vokse i år - ifølge Regjeringens budsjettdokumenter hadde det i august ti flere årsverk enn i 2015.
Nå legger Regjeringen ned hele direktoratet og overfører ansvaret for nødetatenes samband til Direktoratet for samfunnssikkerhet (DSB), en organisering som tilsvarer den som brukes i Sverige. Endringen skjer 1. mars 2017.
Beslutningen om nedleggelsen kommer to år etter at direktoratet ble omorganisert for å «tilpasse direktoratet for fremtidige behov».
Forenkling og avbyråkratisering – og et ønske om færre direktorater – ligger bak nedleggingen, skriver Justis- og beredskapsdepartementet i en pressemelding.
- Var prosjektdirektør for Nødnett - statens største IKT-prosjekt: Så ble toppsjef for leverandøren som fikk milliardkontrakten
Aftenposten har tidligere avdekket at nødnettprosjektet har kostet minst syv milliarder kroner.
Det er kalt tidenes IT-skandale i Norge, ikke bare på grunn av kostnaden, men også fordi enkelte mener at teknologien i sambandet var utdatert før nødnettet var ferdig utbygget.
Likevel mener mange ansatte i nødetatene at det nye systemet er langt bedre enn det sambandsutstyret de brukte tidligere.
Direktorat som este ut
Også selve Direktoratet for nødkommunikasjon ble langt etterhvert langt dyrere enn først forutsatt. Før etablering i 2007 ble det anslått at direktoratet skulle ha 20 ansatte og koste 35 millioner kroner årlig.
Men i fjor var det klart at både kostnaden og størrelsen på DNK var femdoblet. Med 104 ansatte og 50 millioner i konsulentutgifter kostet det 169 millioner å drifte direktoratet i 2014.
- «Et eksempel på hvordan det ikke skal gjøres»: - Når et direktorat for et enkeltprosjekt trenger syv informasjonsarbeidere, er det grunn til å se nærmere på om det er mulig å kutte ned på byråkratiet
Forventer bedre samfunnssikkerhet
Etter planen skal DNKs ansvar og funksjoner overføres til DSB 1. mars 2017.
– Det forventes synergieffekter for bedre samfunnssikkerhet som følge av omorganiseringen, skriver justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) i pressemeldingen.
Blir værende i Oslo
Men de ansvarlige for nødnettet vil fortsatt jobbe i Nydalen i Oslo – og ikke hos DSB i Tønsberg.
– Det er sentralt å bevare det kompetente miljøet som i dag er i DNK for å ivareta oppgaver knyttet til Nødnett og nød- og beredskapskommunikasjon. For å unngå tap av kritisk nøkkelpersonell vil dagens lokalisering videreføres,
DNK-direktør Tor Helge Lyngstøl vil fra inngå i DSBs ledergruppe etter omorganiseringen, opplyser direktoratet på sin nettside.