Norge

Forskere er langt mer positive til venstresiden enn til Frp og Høyre

Forskere og universitetsansatte fotografert under kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksens (H) presentasjon av regjeringens stortingsmelding om humaniora på Universitetet i Oslo i mars.

Hvis medlemmer i Forskerforbundet fikk bestemme, ville partiene på venstresiden fått all makt. MDG ville vært over syv ganger så store som Frp, som ville blitt utradert.

  • NTB

Bare 1,1 prosent av medlemmene i Forskerforbundet sier de vil stemme Frp, mens 9,1 prosent vil stemme Høyre, viser en medlemsundersøkelse som forbundet gjennomførte i slutten av januar, skriver Forskerforum.

Forskerforbundet er landets største fag- og interesseorganisasjon for ansatte i forskning, høyere utdanning og kunnskapsformidling, med 21.000 medlemmer. 71 prosent er ansatt i en vitenskapelig stilling, mens 23,5 prosent i administrativ stilling.

I resten av befolkningen hadde Frp i januar en oppslutning på omkring 14 prosent i januar.

Samtidig sier 8,2 prosent at de vil stemme på MDG, som har en oppslutning på rundt 2,5 prosent i resten av befolkningen.

Over 7000 medlemmer i Forskerforbundet svarte på undersøkelsen. 7,5 prosent sier de ville stemt Venstre. Samtidig svarer 11,4 prosent at de stemte på Venstre ved forrige stortingsvalg. Venstre har altså tilsynelatende mistet hver tredje velger blant Forskerforbundets medlemmer. Dette bør bekymre Venstre, mener professor Frank Aarebrot i sammenlignende politikk.

Om norske forskere fikk bestemme, ville finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg blitt henvist til et liv i opposisjon. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Dette er en gruppe som lett kunne vært Venstres kjernevelgere. Et såpass stort fall er et faresignal for partiet, sier han.

Arbeiderpartiet har en oppslutning på 34,6 prosent hos forskerne, SV har 15,8 prosent og Rødt har 5,7 prosent. Senterpartiet får 3,9 prosent, mens Kristelig Folkeparti får 2,7 prosent,

Les også

  1. SV og Rødt tror de sparer ved å forby profitt på velferd | Kristin Clemet

  2. Store deler av venstresiden liker ganske enkelt ikke arbeiderklassen | Andreas C. Halse

  3. Nina Hjerpset-Østlie har rett: Det finnes en skjevhet i de store allmennmediene | Frank Rossavik

Les mer om

  1. Forskerforbundet
  2. Politikk
  3. Stortingsvalg
  4. Forskning og vitenskap