Norge

Hasjtrailere med Ikea-last

Da politi og toll begynte å snakke sammen i mars 2011 kom resultatene raskt: På ti dager stanset de tre polske trailere med tilsammen 1,5 tonn hasj.

Polske trailersjåfører tok med seg hundrevis av kilo hasj da de skulle kjøre varer fra Ikea-fabrikkene i Polen til butikken i Trondheim.
  • Per Annar Holm
    Per Annar Holm

To av trailerne kom fra Ikea Polen med varer som skulle til butikken på Leangen i Trondheim.

Her lå 150 kilo og 340 kilo hasj skjult i falske vegger på trekkvognene. Det kom frem i rettssaken mot Eirik Jensen tirsdag.

– Da politi og toll satte seg ned sammen for å se om det var noen transportfirma som fremsto som møkkete fattet vi mistanke om at noen kjørte med blandingslast – altså narkotika skjult blant vanlig gods, sa politioverbetjent Dag Eirik Ekeli fra spaningsavsnittet i det tidligere Asker og Bærum politidistrikt i retten.

Det var sjåførene som smuglet, Ikea-lasten var bare en troverdig kamuflasje.

Ikeas pressetalsmann Jan Thommesen ønsker ikke å kommentere saken da den ikke har noe med møbelgiganten å gjøre.

I flere år ledet kriminalsjef Ketil Thue og etterforskerne Ekeli og Peter Mehnert politiets «jaktlag» som samlet bevis mot hasjsmugleren Gjermund Cappelen.

Kriminalsjefen om Eirik Jensen: – Dæven, han er skyldig.

Cappelen var allerede i 1993 sentral i den såkalte «flydroppsaken», og de neste årene er det mye som tyder på at omfanget av saken bare økte på.

De visste at bærumsmannen alt i 2005 var «stor» på hasjmarkedet i Nederland, men det skulle gå nesten ti år før de kunne klikke håndjernene på ham.

– Bare en brøkdels sjanse for å bli tatt

Den første hasjtraileren med Ikea-last ble stanset på Svinesund, mens de to siste beslagene skjedde på Hjortneskaia i Oslo ved Kiel-terminalen.

Det siste beslaget var på 940 kilo hasj skjult i lasten.

– Cappelen sier at han har smuglet hasj 100 ganger, og at han har mistet tre partier. Dette stemmer godt med hva vi ellers antar. Hvert døgn passerer 1200 trailere over Svinesund, og mindre enn et hundre av disse blir sjekket, sa Ekeli, og la til at det bare er en brøkdels sjanse for å bli tatt.

Ifølge aktor Lars Erik Alfheim leverte Cappelens liga hasj av ypperste kvalitet.

Luktfri hasj

Aktor Lars Erik Alfheim ville frem til at Cappelens liga importerte potent hasj av svært god kvalitet:

– Mens andre fikk 25.000–30.000 kroner pr. kilo hasj til grossist, kunne Cappelen forlange fra 63.000–90.000 kroner. Det var også typisk at hasjen kom rett før ferier. Også kriminelle vil vel ha ferie med familien, mens kundene gjerne vil ha varer av god kvalitet, sa politioverbetjent Ekeli.

På Røa i Oslo fant politiet 220 kilo hasj hjemme hos en av Cappelens grossister. Hasjen er tilnærmet luktfri.

Et annet kjennetegn for ligaen var at hasjen ble vokset og pakket i plast. Dette gjorde den nesten luktfri og vanskeligere å oppdage.

– Tok aldri helt fri

Politioverbetjentene Ekeli og Mehnert brukte hele tirsdagen på kronologisk å gå gjennom tiltalen mot Cappelen og vise til hvilke sms’er som knytter ham til de ulike innførslene.

Selv når Cappelen er på ferie i utlandet med familien, holdt han tett kontakt med nettverket sitt.

Eirik Jensens historie fortalt med egne ord: Det ble mye blomsterspråk

Bjerkebanen var et yndet sted for kriminelle å hvitvaske penger. Vinnere kunne få utbetalt flere hundre tusen kroner uten å legitimere seg, og disse kupongene var de reneste verdipapir for å kunne dokumentere plutselige hopp i formuen.

En Cappelen-kunde (46) som ble fersket med én kilo luktfri hasj og 453.500 kroner i kontanter ble trodd på at pengene var vunnet på Bjerke, og ikke salg av narkotika, som politiet påsto.

Les mer om

  1. Eirik Jensen-saken