Norge

Lesbisk prest blir vigslet selv om biskop sier nei

Lesbisk prest blir likevel ordinert til embete på Sunnmøre selv om Møre-biskopen nekter å ordinere henne. Diskrimineringsombudet reagerer på biskopens opptreden, men sier den likefullt er lovlig.

Både menighetsrådet og bispedømmerådet har ønsket Hanne Marie Pedersen-Eriksen velkommen som prest i Sandøy på Sunnmøre.
  • Maren Ørstavik
    Anmelder av klassisk musikk

Det var Vårt Land som først brakte nyheten om at teologistudent Hanna Marie Pedersen-Eriksen likvel ikke blir sogneprest i Sandøy.

Både sognerådet og bispedømmerådet ønsket Pedersen-Eriksen som sogneprest, men nå har Møre-biskop Ingeborg Midttømme satt foten ned.Hun nekter å ordinere Pedersen-Eriksen.

Årsaken er at teologistudenten er lesbisk, og har planer om å gifte seg med sin kvinnelige kjæreste i sommer.

Blir ordinert i annet bispedømme

Biskopen bekrefter torsdag kveld overfor Vårt Land at den kvinnelige teologistudenten, vil bli ordinert til prest i et annet bispedømme før hun begynner i jobben i Møre bispedømme.

— Dette var veldig, veldig hyggelig, sier Hanne Marie Pedersen-Eriksen, som imidlertid ikke har bestemt seg for å ta imot stillingen som sogneprest i Sandøy.

— Nå får jeg tilbud om en stilling som jeg vet at jeg får dersom jeg vil ha den, men nå trenger jeg litt tid på å ta meg inn, kjenner jeg, sier hun til Vårt Land.

Tilbud om prestestillinger kommer normalt i brev med åtte dagers svarfrist.

- Skaper avsky for kirken

Biskop i Møre, Ingeborg Midttømme.

Flere reagerer kraftig på at biskopen nekter å ordinere, og en av dem er Tonje Eide som er leder for Norges Kristelige Studentforbund. Hun sier til Aftenposten at hun er fryktelig skuffet over at kristelige ledere oppfører seg på denne måten.

— Vi mener at prester må få ha hvilket de samliv de enn ønsker. Dette har vi ment lenge.

Videre forklarer hun at det er dumt at kristelige ledere går ut slik Midtømme har gjort i denne saken, spesielt når Pedersen-Eriksen har vært godkjent både av sognerådet, bispedømmerådet og lokalsamfunnet.

— Dette gjør at jeg som teologistudent ikke får lyst til å søke jobb i Møre. Jeg mener Midttømme på denne måten bidrar til prestemangel, i tillegg til at hun er med på å skape en avsky for kirken.

Også på Twitter har mange reagert, blant annet prest og musiker Bjørn Eidsvåg.

Lovlig diskriminering

Likestillings— og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik forteller at trossamfunnene har loven på sin side når de nekter noen å bli prest på grunn av deres seksuelle legning.

- Dette er diskriminering, men det er lovlig, sier hun.

— Jeg synes det er både dumt og uheldig at det er slikt, men sånn er det. Jeg heier på alle de biskopene som ser at man kan utøve presteyrket uavhengig av seksuell legning. Det ser også ut som om tiden jobber for Pedersen-Eriksen, og det er jeg glad for.

Les Hanne Marie Pedersen-Eriksens egne tanker om sin legning og prestekallet:

Les også

«Å få et nei basert på min legning, det er bare vondt. De får meg til å føle meg skitten, syndig og ond»

Mener biskopen feiltolker kirkeretten

Birgitte Lerheim er førsteamanuensis ved Teologisk fakultet ved Universitetet i Oslo.

Førsteamanuensis ved Teologisk fakultet ved Universitetet i Oslo, Birgitte Lerheim er i tvil om biskopens trekk er riktig ifølge kirkeretten. — Dette er historisk spesielt. Det skjer at biskoper ikke vil ordinere prester i homofilt samliv, blant annet i Oslo, men vanlig praksis er at biskopene løser det seg i mellom, ved at de det gjelder blir ordinert andre steder enn der de skal jobbe, sier hun, og viser til Tjenesteordningen for biskoper.

Hun peker på at kirken har to likestilte syn på homofili etter kirkemøtevedtaket fra 2007, og mener Midttømme må ta hensyn det.

Hun mener biskopen er i sin fulle rett til ikke å ville ordinere Pedersen-Eriksen, men at hun ikke kan blokkere at det lesbiske presteemnet ordineres et annet sted.

— Dette er et eksempel på konflikten mellom den lokalt forankrede, demokratiske neden-fra-og-opp-kirken, og bispeembedet. Bispedømmerådet i Møre vil ha Pedersen-Eriksen, og hun er åpenbart ønsket av Sandøy menighetsråd. Det er ikke sikkert rådet så det komme at biskopen skulle sette ned foten da de fattet vedtaket.

Den homofile presten Hilde Raastad ba om å bli løst fra ordinasjonen i protest:

Les også

Professor: - Bør være et varsko til Kirken

— Skjer hele tiden

Sogneprest i Brøttum, Siri Sunde, inngikk partnerskap med en kvinne i 1997, da hun var kapellan i Nordre Land kommune.

Den såkalte Sunde-saken skapte stor diskusjon innad i kirken, om hvorvidt homofile som hadde inngått partnerskap kunne være prest i Den norske kirke.

Sunde er ikke overrasket over at Pedersen-Eriksen møter motstand.

- Mange tror at dette ikke skjer lenger, men det skjer hele tiden at homofile ikke blir ansatt på grunn av legningen sin. Det spesielle er at det er flertall i bispedømmerådet i Møre. Biskopens syn på saken har vært kjent lenge, sier hun.

Hun håper likevel at troende og medlemmer av kirken ikke bruker saken til å ta avstand fra kirken.

— Jeg håper mange ser at vi trenger engasjerte mennesker som kan ta oss videre, slike som tydeligvis finnes i rådet i Møre, sier hun.

— Dette er et kvalifisert, ungt menneske, det er bruk for prester og hun er villig til å søke en stilling. Det er et gufs, og veldig leit at hun blir møtt på denne måten, og det av en forholdsvis ung biskop, sier hun.

- Et slag i ansiktet

Sturla Stålsett leder Åpen folkekirke, og mener Midttømme utviser manglende respekt for at kirken har to syn på homofili.

— Det var det samme da det gjaldt kvinnelige prester. Det er respektfull praksis å la andre ordinere dersom en biskop ikke ønsker å gjøre det selv, sier han.

— Det er et slag i ansiktet for en ung prest på vei inn i en tjeneste hun ønsker seg, og som kirken har stor bruk for.

Biskop Ingeborg Midttømme har ikke svart på Aftenpostens henvendelser.

Les også

  1. Homser og mormoner enige om lov mot LHBT-diskriminering

  2. Ruster til ny homokamp i Kirken

  3. Kirkebryllup som eksklusiv rett