Amerikansk Nato-fly styrtet sør for Bodø – mannskapet bekreftet omkommet

De fire amerikanerne i flyet som styrtet fredag, er omkommet. Uvær gjør det umulig å hente dem ut. Tidligere har V-22 Osprey vært involvert i åtte dødsulykker.

Det var et fly av denne typen, V-22 Osprey, som gikk ned. Bildet er tatt for fire dager siden, da et slikt fly deltok i Nato-øvelsen Cold Response.

Forsvaret bekrefter lørdag formiddag identiteten til de omkomne.

– De fire omkomne er amerikanere og tilhører 2nd Marine Aircraft Wing, II Marine Expeditionary Force i U.S. Marine Corps. De var tilhørende ved Camp Lejeune i delstaten Nord-Carolina, opplyser Forsvaret i en pressemelding.

På en pressekonferansen lørdag klokken 15.00 sa politimester Heidi Kløkstad i Nordland politidistrikt sier at det der stor fare for ras på havaristedet. De omkomne er derfor ennå ikke hentet ut.

– Vi kan ikke utsette personell for fare ved å gå inn dit. Som kjent er det veldig dårlig vær i området flyet har havarert. Det er ikke tilrådelig å sende inn mannskaper i selve havariområdet, sier Kløkstad.

I natt var fem scooterpatruljer inne ved ulykkesstedet og konstaterte at alle om bord var omkommet.

Stabssjef Bent Are Eilertsen i Nordland politidistrikt sier at «vi har trukket oss ut litt unna havaristedet».

– Vi har politi og andre ressurser så nær opp til området som vi kan. Det ser ut til at været forbedrer seg ut over morgendagen. Vi har fått bistand fra Kripos og flyhavarikommisjonen er på plass, sier Kløkstad.

Foreløpig er det ikke mulig å antyde årsaken til ulykken.

– Det er det for tidlig å si noe om. Vi jobber ut fra en rekke ulike hypoteser om årsaken. Det er et storstilt etterforskningsarbeide som må gjøres. Og hvor informasjon gjør at flere og følere hypoteser kan avkreftes inntil man forhåpentlig står igjen med en forklaring, sier Kløkstad.

Øvelsen fortsetter

Flyet deltok i Nato-øvelsen Cold Response som pågår i Norge.

– Øvelsen Cold Response fortsetter som planlagt med de tiltak som vi må gjøre på grunn av været, skriver Forsvaret i en pressemelding lørdag morgen.

– Vi støtter amerikanerne med å håndtere situasjonen fremover. Det er US Marine Corps som varsler de pårørende, og Forsvaret vil støtte ved behov, skriver Forsvaret.

Åtte dødsulykker

V-22 Osprey er et amerikansk militært luftfartøy med en 12-meter tiltrotor på hver vinge. Luftfartøyet kan ta av og lande vertikalt eller på en kort rullebane som et helikopter. Det kan fly som et vanlig propellfly når det er kommet i luften.

Ifølge Aviation Safety Network har det før ulykken i Nordland blitt registrert 33 større og mindre ulykker med denne typen luftfartøy. I alt har 42 mennesker omkommet i åtte dødsulykker der V-22 Osprey har vært involvert.

– Håpet i det lengste

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier at han fikk melding om flystyrten fredag ettermiddag.

– Jeg fryktet det verste, men håpet i det lengste på bedre nyheter, sier Kristoffersen.

– Søk- og redningsoperasjonen fant det som var et ulykkessted. Nå er det dessverre bekreftet at mannskapet om bord i det amerikanske flyet omkom i ulykken. Mine tanker går til de etterlatte og kolleger av de omkomne. Takk til alle involverte i søk- og redningsoperasjonen. Vi har ingen å miste, sier Kristoffersen.

Bildet er tatt i Norge 19. februar. V-22 Osprey er et amerikansk militært luftfartøy med en 12-meter tiltrotor på hver vinge. Luftfartøyet kan ta av og lande vertikalt eller på en kort rullebane som et helikopter. Det kan fly som et vanlig propellfly når det er kommet i luften.

Statsministeren kondolerer

Både statsminister Støre, utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) kondolerer til de pårørende.

– Det er med sorg jeg har mottatt budskapet om at fire amerikanske soldater omkom i en flyulykke i Nordland i går kveld. Soldatene deltok i Nato-øvelsen Cold Response, sier Jonas Gahr Støre (Ap) i en uttalelse til NTB.

– Mine tanker går i dag til soldatenes familier, pårørende og medsoldatene i avdelingen de tjenestegjorde, sier Støre.

Han at norsk politi i samarbeid med amerikanerne vil starte etterforskning.

– Det er av stor betydning for oss som land, at allierte deltar i militærøvelser i Norge. Jeg vil i dag formidle våre kondolanser til amerikanske myndigheter, sier Støre.

En politibil sto parkert utenfor Trones Skole i Beiarn i går ettermiddag. Stedet blir brukt som koordineringssenter for redningsaksjonen.

På treningsoppdrag

Det amerikanske luftfartøyet var ute på treningsoppdrag. Det skulle etter planen ha landet i Bodø like etter klokken 18 fredag. Det ble etter hvert satt i gang søk etter flyet. Et Orion fly og SeaKing-helikopter ble brukt i søket.

Innsatsleder i politiet, Alexander Sjøvold, snakker med pressen på Trones Skole i Beiarn fredag.

Vanskelig værforhold

Et redningshelikopter gjorde natt til lørdag observasjoner på stedet. De så store skader på flymaskinen.

Letemannskaper på bakken hadde brukt natten på å nå området der flyet ligger.

Det var vanskelig å komme seg inn i området, og hjelpemannskap hadde forberedt aksjonen ved å tråkke opp spor med snøscooter for de øvrige mannskapene.

Et bilde frigjort av Forsvaret viser Det amerikanske luftfartøyet Osprey, tatt i Norge tidligere i år, 19. februar.

Dette er Cold Response

  • 30.000 soldater fra 27 land deltar i det Forsvaret kaller den største norskledede militærøvelsen siden den kalde krigen.
  • Styrkene vil operere i sjø, luft og på land. Ca. 220 fly og over 50 fartøy vil være aktive under øvelsen.
  • 25 Nato-land, inkludert Norge, deltar. I tillegg deltar styrker fra Sverige. Også finske styrker skulle deltatt, men de trakk seg fra øvelsen etter at Russland invaderte Ukraina.
  • Den operative feltdelen av øvelsen foregår fra 10. mars til 10. april.
  • Øvelsen foregår over store deler av landet, med fire tyngdepunkt. I Troms, rundt Bodø, i Trøndelag og på Østlandet.
  • I tillegg til Forsvaret kommer en rekke sivile etater og organisasjoner til å delta i øvelsen, gjennom det såkalte totalforsvaret.
US Osprey er et amerikansk luftfartøy. Formelt heter det Bell Boeing V-22 Osprey. Dette flyet deltok på Nato-øvelsen Cold Response. Bildet ble tatt 14. mars.