Byggefirma produserte Nav-svindlere på løpende bånd
Den 50 år gamle innehaveren av firmaet er dømt til tre års fengsel for egen trygdesvindel på 611.000 kroner og medvirkning til andres Nav-svindel for 3,1 millioner kroner.
Etter det Aftenposten kjenner til, er dommen i Oslo tingrett første gang en arbeidsgiver er dømt for medvirkning til de ansattes trygdesvindel. Det gjelder medvirkning til Nav-svindel for seks kvinner og et forsøk på Nav-svindel i tillegg til egen Nav-svindel. Et halvt år av fengselsstraffen er gjort betinget.
Mannen er i tillegg idømt næringsforbud i fem år og er dømt til å betale 3,6 millioner kroner til Nav i erstatning. Mesteparten skal betales i solidaransvar med de seks kvinnene som allerede er dømt for Nav-svindel.
Fiktive ansettelser før de havnet på Nav
Dommen slår fast at kvinnene er blitt fiktivt ansatt i selskapet for senere å havne inn i Nav-systemet med store utbetalinger som resultat. Retten mener hele operasjonen har hatt et planlagt preg.
Flere personer i dette firmaet er tidligere knyttet til Nav-svindel, og et titalls personer er nå dømt. Her er artikler Aftenposten tidligere har skrevet om dette kosovoalbanske nettverket:
Vil trolig anke denne dommen
Mannens advokat, Nils Jørgen Vordahl, sier at de vurderer å anke dommen.
— Jeg har fortsatt ikke gjennomgått dommen sammen med min klient. Han er skuffet over at retten ikke har trodd ham. Etter det jeg kjenner til er dette første gang en arbeidsgiver er dømt for ansattes Nav-svindel, sier Vordahl.
Han mener påtalemyndigheten ikke har bevist hverken motiv eller mulig pengeoverføringer til 50-åringen.
- Slått fast at han i realiteten er hovedmann
Aktor Ragnvald Brekke har i hovedsak fått rettens medhold i sin straffepåstand.— Det er også slått fast at han i realiteten er hovedmann, en nøkkelperson for Nav-svindelen. Derfor er han også idømt et like strengt straffansvar som arbeidsgiver som de ansatte har fått, sier Brekke.
Det var Nav selv som begynte å granske forholdene i dette byggefirmaet.
— Vi jobber med å avdekke den typen organisert svindel. Det er høyt prioritert, og vi har en egen gruppe som jobber med akkurat dette, sier direktør Sverre Lindahl i Nav kontroll.
Nav kom på sporet etter tips i 2011
Nav fikk tips om stor trygdeaktivitet i firmaet. Flere kvinner ble meldt inn som ansatte i løpet av kort tid i selskapet hvor deres ektemenn allerede var ansatt. Nav-granskerne så et mønster. Etter kort tid i Norge ble de sykmeldt og fremsatte krav om stønader. Dermed gikk granskerne grundigere til verks.
Les andre saker om Nav-svindel:
Truffet av fire skudd i Kosovo-bryllup
50-åringen er også gjort ansvarlig for egen Nav-svindel. 1. juledag 2008 deltok han i et bryllup i Kosovo. Under feiringen ble han truffet av fire skudd fra et automatvåpen, og lå på sykehus i lang tid etterpå. Resultatet var at han måtte slutte som murer, men fortsatt i praksis som daglig leder av firmaet.
I retten forklarte mannen at han bare skrev under på en haug med papirer, og at det var kontorpersonalet som egentlig tok seg av administrasjonen i firmaet. Han regnet ikke sin innsats som en jobb. Ifølge ham hadde han informert Nav om dette samtidig som han mottok støtte fra Nav. Retten mener han fremstår som «navet» i bedriften, og påpeker at 50-åringen har fått ubetalt store summer fra selskapet.
Trygdebedragerier med organisert preg
Retten mener det er skjerpende i denne saken at «trygdebedrageriene har et organisert preg». Den mener 50-åringen har hatt en sentral og avgjørende rolle i saken.
I dommen anføres det at det gjelder et betydelig antall personer og en lang tidsperiode og bedrageriene «er gjennomført ved å etablere fiktive arbeidsforhold som har gjort dem vanskelig å avdekke».