Norge

Frp-Siv ønsker svenskepriser

Frp-formann Siv Jensen ønsker seg svenske alkoholpriser i Norge.

  • Christine Jensen

Det bør bli like billig å gå på polet i Norge, som det er å kjøpe vin og brennevin i Sverige, mener Frp-formann Siv Jensen.

— Jeg tror det norske folk er så lei av det norske avgiftsnivået, at de har det oppe i halsen, sier Siv Jensen til VG og legger til at hun slett ikke syns det er rart at nordmenn valfarter til Sverige for å harryhandle.

LES OGSÅ: Stadig mer harry

Siv Jensen sier hun vil jobbe hardt for å få de norske alkoholprisene ned på svensk nivå.

— Vi mener det er behov for en mer sosial politikk på dette området, sier hun.

Ingen planer

Finansminister Kristin Halvorsen sier til VG at hun ikke har noen planer om å gjøre store endringer med avgiftsnivået på alkohol.

— Lavere avgiftsnivå gjør at forbruket går opp. Når det generelle forbruket øker, blir det flere som får alkoholproblemer, sier hun til avisen.

Forbruker.no skrev forrige uke om matvare-, tobakks- og alkoholprisene i Norge i forhold til i EU-landene. Prisnivåindeksen fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viste at alkoholholdige drikkevarer koster 129 prosent mer her i landet enn gjennomsnittlig EU-pris. Sveriges alkoholpriser er 45 prosent høyere enn snittet.

Lei alkohol

Men det er ikke alle som vil ha mer og billigere alkohol. For første gang på to generasjoner opplever avholdsorganisasjonen IOGT en økning i antallet medlemmer.

— Vi opplever at flere enn før ser seg lei på flyten av alkohol og tør stå frem med det, sier styreleder Helge Kolstad i IOGT til Vårt Land. Les mer her.

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet til høyre.

Siv Jensen tror det norske folk er lei avgiftsnivået på alkohol.