Kronprinsparet til prinsessedatteren: – Du skal få lov til å gjøre feil

– Både pappa og jeg er opptatt av at du skal få lov til å gjøre feil, sier kronprinsesse Mette-Marit til datteren, prinsesse Ingrid Alexandra.

Kronprins Haakon (t.v.) og kronprinsesse Mette-Marit (t.h.) var sist på talerlista under fredagens gallamiddag for prinsesse Ingrid Alexandra.
  • NTB

Fredag holdt foreldrene tale til datteren under gallamiddagen på Slottet i forbindelse med hennes 18-årsfeiring.

– Ingrid, jeg kunne ikke vært mer stolt av den jenta jeg har fått lov til å følge siden de klare, brune øynene dine kikket opp på meg da du ble født. Du har alltid hatt en enorm rettferdighetssans i deg og en styrke til å stå i ting. Du har beskyttet brødrene dine med nebb og klør og stor kraft hvis det har vært nødvendig, sa en tydelig rørt kronprinsesse til en like rørt prinsesse Ingrid Alexandra.

Både kronprinsen og kronprinsessen la vekt på frihet i talen.

– Så på denne viktige dagen i livet ditt vil jeg gjerne snakke litt om frihet. For alle mennesker har mulighet til å finne sin frihet. Og det har du også, sa kronprins Haakon.

– Du skal finne din egen vei, Ingrid. Ingen av oss som kjenner deg, er i tvil om at du har det som trengs for å gjøre det du skal i ditt liv, sa kronprinsesse Mette-Marit.

Kronprins Haakon trakk fram skillet mellom plikt og frihet, noe som kan være en utfordring for noen som er født til å være tronarving:

– Til og med i plikten er det mulig å finne en følelse av frihet. Nå skjønner jeg samtidig at dette er litt for voldsomt å si til en 18-åring. Jeg hadde i hvert fall ikke stor forståelse for det da jeg var 18. Men jeg tror det kanskje er noe i det. Og derfor ville jeg ha det med i dag.

Kronprinsessen fortalte om datterens store kjærlighet for Norge.

– Vi som kjenner deg, vet hvor glad du er i landet ditt, Ingrid. Hvor glad du er i å reise rundt i Norge. Når du går rundt med NOREG-genseren din og kjenner deg ekstra stolt. Ski og surfing har tatt deg med på mange turer, både med familien din og sammen med venner. Det har gjort at du har blitt kjent i kriker og kroker over hele landet, sa hun.

Kronprinsessen kom også med en hilsen til de drøyt 57.000 personene i Norge som fyller 18 år i 2022:

– Så i dag vil jeg gjerne sende en hilsen ikke bare til deg Ingrid, men til alle unge mennesker i landet vårt og spesielt alle 04-erne. Husk at dere alle må ta vare på hverandre og ha tro på dere selv når dere skal skape det som skal bli fremtidens Norge, sa hun.