Regjeringen går bort fra rødt nivå i videregående skole

Regjeringen vil gå bort fra rødt nivå i videregående skole. En avgjørelse vil bli tatt denne uken.

En alvorstynget gjeng mandag 13. desember. Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) (fra venstre), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet forteller at det på nytt blir rødt nivå på videregående skoler.

– Målet er at barn og unge skal ha en så normal hverdag som mulig. Vi vil grundig vurdere tiltaksnivået for skoler og barnehager, og sammen med ny kunnskap om omikron, at stadig flere blir vaksinert og bedre tilgang på tester, er det naturlig å se spesielt på rødt nivå på videregående. Vi vil komme tilbake med en beslutning så raskt som mulig, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) til Aftenposten.

Regjeringen har altså ikke besluttet hvilket nivå de ønsker å legge seg på.

Siden midten av desember har det vært rødt nivå på landets videregående skoler. Det betyr at elevene kun får være på skolen enkelte dager. Avgjørelsen har møtt kritikk fra rektorer, elever og eksperter.

I romjulen anbefalte FHI og Helsedirektoratet å oppheve det røde nivået.

«Helsedirektoratet er enig med FHI i at det ikke lenger bør være fastsatt i covid-19-forskriften at det skal være rødt nivå på videregående skoler», skrev direktoratet i sin anbefaling til regjeringen 3. juledag.

Likevel valgte regjeringen å opprettholde det røde nivået.

Les også

Rødt nivå i skolen var meningsløst. Det skulle vært endret for lenge siden.

Skal være mer på skolen

Noe av kritikken har gått på at det har vært liten smitte blant elevene på videregående skole. I tillegg er de vaksinerte.

Men nå vil altså regjeringen myke opp.

– Regjeringen vil før 14. januar (fredag) gjøre endringer i tiltakene som gjelder nå, sier sier statssekretær Hallvard Hølleland (Ap) til NRK.

Ifølge NRK svarer han ikke konkret på hva dette vil innebære, men sier at elevene vil kunne være mer på skolen enn hva de er i dag.

Halvard Hølleland, statssekretær i Kunnskapsdepartementet.

Støre: – Målet er å skåne barn og unge

Under NRKs Nyhetsmorgen gikk statsminister Jonas Gahr Støre langt i å bekrefte at rødt nivå på videregående vil oppheves.

– Jeg mener vi har fulgt faglige råd på dette området. Nå har vi sagt i mange dager at vi må gå gjennom trafikklysmodellen på nytt. Vårt mål er å så fort som mulig komme til grønt nivå på skolene, med utstrakt testing, sa Støre.

Statsministeren understrekte at det nå er god tilgang på tester, og vaksinasjonstakten er høy.

– Det er på tide å se gjennom tiltaktene, og det er også grunnlag for å justere på en god del av dem, sa Støre.

Endringslogg, 10.01.2022 kl. 12.07: I en tidligere versjon av artikkelen sto det at regjeringen ville gå over til gult nivå på videregående skole, som følge av uttalelser fra statssekretær Hølleland til NRK. Det derimot ikke tatt en beslutning om hvilket nivå regjeringen vil legge seg på.