Fortsatt ingen funnet i leteaksjon i Kvam

Det er i løpet av natten ikke gjort nye funn av personer eller gjenstander på Kvamskogen i Hardanger. Tre personer er fortsatt savnet.

Tre antatt omkomne personer er ennå ikke funnet etter at båten de satt i ble tatt av strømmen i Tokagjelet i Kvam. Foto: Marit Hommedal / NTB

Mandag kveld gjorde politiet det klart at de ikke lenger har håp om å finne de tre savnede i Kvam i live. Leteaksjonen ble nedskalert, og det søkes nå etter antatt omkomne.

Frivillige har stått vakt på observasjonsposter på strategiske steder langs eleven natt til torsdag.

Politiet vil tirsdag morgen reorganisere søket og legge plan for det videre innsats i området. Vannstanden er fortsatt høy i området, noe som påvirker arbeidet, opplyser politiet i en pressemelding tirsdag.

Det skal også holdes en pressebrif klokken 12.

– Det har ikke vært aktive søk etter de savnede gjennom natten. Det ville vært for farlig, sier operasjonsleder Tatjana Knappen i Vest politidistrikt til NRK.

Ifølge NRK foregår det utbygging av et kraftverk i Tokagjelet, som skal stå ferdig våren 2022.

I forbindelse med det nye anlegget er det bygget en såkalt terskel rett før fossen, noe som tidligere er blitt omtalt som demning i forbindelse med leteaksjonen.

Utbyggeren har ikke satt opp skilt eller annen sikring i elva ennå, noe politiet mandag opplyste at de undersøker nærmere.

– Det skal opp ulike skilt og gjerder, men dit har vi ikke kommet ennå, sier administrerende direktør Knud Nørve i Clemens kraftverk.

Han sier at det skal gjennomføres en risikovurdering før anlegget settes i drift og at sikkerhetstiltak er en del av denne vurderingen.

Ifølge NVE skal byggingen av terskelen ikke ha noe å si for strømføringen og vannstanden i elva.