Bent Høie om koronasituasjonen: Norge går mot en normal hverdag

Regjeringen presenterte fredag planene for en videre gjenåpning, men har ikke satt noen dato for når det vil skje. En ny og nedjustert Tisk-strategi innføres 27. september.

Bent Høie (til høyre) og assisterende helsedirektør Espen Nakstad på dagens pressekonferanse.

Fredag var det nok en pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge. Regjeringen og fagfolk fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) var til stede. Denne gangen var det spenning knyttet til det siste steget i gjenåpningen.

I april lanserte regjeringen en firedelt gjenåpningsplan. Norge er for øyeblikket i trinn tre av fire.

Trinn tre ble innført 18. juni. Men på grunn av smitteutviklingen og vaksinetempoet har regjeringen flere ganger utsatt å innføre det siste steget. I løpet av sommeren ble det likevel gjennomført flere lettelser på trinn tre som opprinnelig hørte til på trinn fire.

I starten av september bestemte regjeringen seg for å utsette gjenåpning og hoppe over hele trinn fire i gjenåpningsplanen. Det betyr at vi blir stående på trinn tre frem til vi kan gå rett over til fasen regjeringen kaller «en normal hverdag med økt beredskap».

Da vil tiltak som meterkravet og krav om restriksjoner for sammenkomster og arrangementer forsvinne. I tillegg vil kravene om innslippsstopp og bordservering opphøre.

Man må fortsatt isolere seg hvis man får påvist covid-19. Det vil også være regler for testing og karantene ved innreise.

Nettopp dette var temaet for et møte helseminister Bent Høie kalte inn alle landets 365 kommuner til. Det fant sted et par timer før pressekonferansen fredag. Også kommunesektorens organisasjon, KS, FHI og Helsedirektoratet skal ha deltatt.

Møtet handlet i stor grad om hvordan kommunene bør legge opp beredskapen når samfunnet fortsetter åpningen, ifølge TV 2.

Ny Tisk-strategi 27. september

Før pressekonferansen meldte flere medier at Tisk-strategien ville være et sentralt tema på møtet. Tisk er kommunenes viktigste strategi for å unngå smittespredning. De fire bokstavene står for testing, isolering, smittesporing og karantene.

2. september sa regjeringen at en ny Tisk-strategi ville innføres når kommunene var klare for det. Under fredagens pressekonferanse meldte Høie at tiden nå er inne:

En ny og nedjustert Tisk-strategi innføres 27. september. Det innebærer økt bruk av selvtester, at færre må gå i karantene, og kommunene vil i mindre grad måtte drive med smittesporing.

Regjeringen legger opp til at nedjustert Tisk videreføres i en overgangsperiode på rundt fire uker når det etter hvert blir aktuelt å gå over til «en normal hverdag med økt beredskap».

Dette kan du vente deg fremover

Smittetallene kryper nedover og vaksinetallene kryper oppover, slo Høie fast. Vi nærmer oss målet om at 90 prosent av de voksne skal være vaksinerte.

– Det vil også si at vi nærmer oss tidspunktet der vi kan gå videre til en normal hverdag med økt beredskap. Jeg vil ikke varsle når dette skjer, som noen medier har meldt, sa Høie.

Torsdag formiddag meldte Dagens Næringsliv at regjeringen ville varsle om full gjenåpning på fredagens pressekonferanse. Det avviste Helsedepartementet raskt. DN har også oppdatert sin artikkel.

Men en normal hverdag nærmer seg. Så hva innebærer en normal hverdag? Hva innebærer økt beredskap?

Fredag ga Høie noen svar. Den økte beredskapen vil mest av alt innebære at statlige og kommunale myndigheter skal opprettholde dagens beredskapsnivå ut året. De må følge med på smitte, sykdom og sykehusinnleggelser og handle raskt om utviklingen gir grunn til bekymring. Se mer i faktaboks.

Gratis influensavaksine til målgruppene

Høie kom også med en klar oppfordring:

Kommunene bes gjøre det de kan for å få unnagjort koronavaksineringen innen uke 40, før influensavaksinen kommer. Uke 40 er i starten av oktober.

De som er i risikogruppene, samt helsearbeidere og svinerøktere, vil samtidig få tilbud om gratis influensavaksine denne influensasesongen.

I år som i fjor har regjeringen vedtatt at influensavaksinen skal være gratis for alle som tilhører risikogruppene for influensavaksinasjon.

De som er utenom målgruppene, kan også vaksinere seg mot influensa. Men de vil måtte betale selv.

Nye karantenekrav

Helsemyndighetene innfører også krav om karantenehotell for reisende som har oppholdt seg i Slovenia, Færøyene og to regioner i Finland.

Australia er ikke lenger kategorisert som et lilla land. For øvrige land, områder, øygrupper og regioner beholdes samme tiltaksnivå som før.

Alle endringene trer i kraft fra midnatt natt til mandag 20. september, heter det i en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Det blir sendt ut SMS-varsel til personer med norsk mobilabonnement som oppholder seg i landene som får nye innreiserestriksjoner.