Norge

Vil hjelpe andre

Da Jartrud Sofie Frafjord (27) var 16 år, var hun utmattet, sliten og kjente bare håpløshet.

Jartrud Sofie Frafjord var bare 16 år da hun brøt sammen. Heldigvis fikk hun hjelp, og vil nå hjelpe andre barn som sliter. Foto: INGUN A. MÆHLUM

Utad forsøkte hun å late som ingenting. Fasaden viste en sterk og flink jente. Men på innsiden følte hun seg forferdelig alene og ensom. Problemene hadde tårnet seg opp over flere år. Til slutt klarte hun ikke å være alene med de vonde tankene lenger, og brøt sammen. Det skulle vise seg å bli et positivt vendepunkt.

– Det var som å gå på en smell. Jeg var uendelig sliten og orket ikke mer. Jeg så ikke vitsen med noe lenger, og hadde sterke vonde følelser inne i meg. Det sugde ut all lyst til å leve. I tillegg strevde jeg med spisingen, og sov urolig. Det var en stor kontrast til slik jeg fremsto på utsiden, forteller Jartrud.

Reddet av Bup.

Det er gått over ti år siden krisen og den dype depresjonen. I dag er 27-åringen fra Midt-Troms psykologistudent, tobarnsmor og selv en ressursperson for ungdom som sliter. Redningen ble psykiatrisk behandling fra Bup (barne— og ungdomspsykiatrien), en voksen venninne som engasjerte seg, og noen nøkkelpersoner på skolen. Etter to år med samtaleterapi følte hun seg klar for å avslutte behandlingen.

De brydde seg.

– Det som virkelig hjalp meg, var at noen på skolen, behandlerne mine og en venn brydde seg om meg og lærte meg at jeg var verdt å bry seg om. Skammen, skyldfølelsen og det dårlige selvbildet mistet gradvis sin kraft i møte med omsorgen deres. Opplever jeg vanskelige ting nå, føler jeg ikke at jeg må takle det alene. Jeg har lært meg konstruktive måter å håndtere utfordringer på og føler meg derfor mye sterkere nå. Det så veldig svart ut, men det gikk veldig bra. Det føler jeg en enorm takknemlighet for, sier hun.

Om halvannet år er hun ferdig utdannet psykolog. Da ønsker hun å bruke egne erfaringer i arbeidet med å fange opp og hjelpe barn som har det vondt.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Helse

Relevante artikler

 1. SID

  Alt var perfekt helt til jeg fikk min første 3-er

 2. SID

  Hvordan skal jeg takle isolasjonen og usikkerheten?

 3. SID

  Pappa glemte ofte å hente meg på skolen. Han var dritings.

 4. SID

  Spiseforstyrrelser anses som et «jenteproblem». Jeg er lei av å føle meg alene.

 5. SID

  Det finnes ikke bare vinterdepresjon. Sommerdepresjon kan også være vanskelig.

 6. SID

  Jeg veide for mye for å få behandling. Beskjeden forverret tilstanden min.