Norge

Markant økning i detsvenske musikksalget

Svenskene laster ikke bare ned mer lovlig musikk. Også CD-salget øker, og i løpet av året har fire nye platebutikker sett dagens lys i Stockholm. Foto: Rolf Øhman

Bransjen mener tiltak mot musikkpirater er en viktig forklaring.

  • Geir Amundsen
    Geir Amundsen

Etter syv magre år med stadig synkende salgstall for den svenske platebransjen, viser tall fra årets ni første måneder at det totale musikksalget i Sverige har økt med 18 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, skriver The Guradian.

Salget av digitale musikkfiler har økt med hele 80 prosent, men også CD-salget kan vise til en økning på 9 prosent, viser tallene fra IFPI Sverige, som er de store plateselskapenes interesseorganisasjon.

Brorparten av økningen kom etter innføringen av antipiratloven, den såkalte IPRED-loven som gir rettighetsinnehaverne rett til via domstol å kreve IP-adresser utlevert fra internettleverandørene, og rettsaken mot

Les også

Alle fire funnet skyldig i Pirate Bay-saken

i april.

To hovedårsaker

Ludwig Werner, styreformann I IFPI Sverige, mener forklaringen på salgsveksten er en kombinasjon av tiltak og lover mot pirat-nettsteder, og flere lovlige og godt markedsførte musikknedlastingstjenester.

Han mener at selv om loven nødvendigvis ikke har endret folks syn på hvorvidt opphavsmennene skal ha betalt eller ikke, har det forandret folks oppførsel.

— Som å kjøre for fort

-Det blir litt som å kjøre for fort med bil, setter man opp fotobokser, så setter folk farten ned. Selv om fotoboksene ikke forandrer folks meninger om fartsgrenser, så kjører man lovlig for å unngå å bli tatt, sier Werner til the Guardian.

Også i Korea, hvor man har innført tilsvarende lov mot piratkopiering, kan man vise til en økning i musikksalget på totalt 18 prosent første halvår 2009. CD-salget øker for første gang på fem år.

Norge mangler pisken

Marte Thorsby, direktør i IFPI Norge, er ikke overrasket over de positive tallene fra sine svenske kolleger, og tror grunnen til at hun ikke kan vise til noen tilsvarende økning i det norske markedet, har direkte sammenheng med at man i Norge mangler en lov på linje med EUs IPRED-direktiv.

-Stadig flere og bedre lovlige musikknedlastings- og streamingtjenester som Spotify, er alene ikke nok til å demme opp for ulovlig fildeling og en synkende totalomsetning. Vi er derfor avhengig av å få på plass en egen lov som gjør det mer risikofylt å laste ned ulovlig, slik tilfellet er i Sverige. Først da vil vi kunne snu den negative salgstrenden her til lands, sier Thorsby til Aftenposten.no.

IFPI Norges salgsstatistikk for september viser en nedgang på 1 prosent sammenlignet med september 2008, hvorav CD og musikk-DVD-salget går ned med 6 prosent. Nedlasting og streaming øker på sin side med henholdsvis 31 og 628 prosent.

Møtte kulturministeren

Thorsby forteller at IFPI i går var i møte med kulturministeren.

— Jeg føler signalene vi fikk var veldig positive, og opplever at man i departementet har et ønske om raskt å se nærmere på saken, sier en fornøyd Thorsby, som setter sin litt til at politikerne tar grep.

Les også: