«Det verste norske muslimer har vært utsatt for»

Norske muslimer fra Amal Aden til Muhammed Usman Rana danner bred front mot Dagbladets trykking av Muhammed-tegningen.

- Også moderate krefter føler seg krenket, sier Aamir Sheikh, Høyre-politiker og tidligerer leder av 17. mai-komiteen i Oslo. Han frykter ekstreme miljøer vil utnytte situasjonen.

Det er et sjeldent samstemt norsk muslimsk miljø som mener det var både uklokt og unødvendig av Dagbladet å trykke den svært omstridte, israelske, karikaturen.

– Jeg vil si dette er det verste norske muslimer har vært utsatt for. Også moderate krefter, de som tidligere har hevet seg over slikt, føler seg nå krenket, sier Høyre-politiker Aamir Sheikh. Han mener at den helt spesielle tegningen, der profeten fremstilles som en gris, gjør at tålmodigheten for svært mange er over.

– Men de aller fleste vil aldri begå kriminelle handlinger. Det triste er at ekstreme miljøer nå vil utnytte situasjonen.

Også Mohammed Usman Rana mener Dagbladets tegning stiller i en helt annen klasse enn de danske karikaturene og trykkingen av dem.

Maner til ro

– Dagbladet har kokt suppe på en spiker og blåst opp en ikke-sak. Jeg skal ikke styre Dagbladet, men ser overhodet ingen relevans til nyhetssaken, sier Rana, som i likhet med Sheikh, registrerer et veldig bredt engasjement, også blant ikkepraktiserende muslimer.

– Men nå er det viktig å mane til ro. Muslimer må ikke bidra til å eskalere situasjonen. Vi må følge profetens eksempel og møte det onde med det gode.

Det er ikke ofte somaliske Amal Aden er enig med hverken Usman Rana eller imamene. Men også hun er kraftig provosert.

– Dette er ikke ytringsfrihet, men ren mobbing. Dagbladet må ha fått med seg at en gris sårer på en helt spesiell måte. Aden mener konflikten gjør det vanskeligere å jobbe for dialog og integrering.

– Provokasjon

– Når slikt skjer kan vi ikke lenger snakke om et vi. Det er en ren provokasjon.

Aden kommer ikke til å stille i demonstrasjonen i ettermiddag fordi hun frykter bråk.

Redaktør i nettmagasinet X-plosiv, Shazia Sarwar, tror norske muslimer nå danner bred front av flere grunner.

– Saken har oppstått i Norge og er mye nærmere enn de danske tegningene. I tillegg er tegningen så grov. Og jeg tror mange opplever en mistillit mellom muslimer og media. Mange er slitne og har fått nok, sier hun. Hun mener Arfan Bhatti ved sin innblanding har ødelagt saken til de unge mennene som står bak demonstrasjonen i formiddag.

– Jeg tror ikke veldig mange nå vil våge å ta en åpen konfrontasjon.

– Helt unødvendig

Islamforsker Kari Vogt forstår reaksjonene i det muslimske miljøet godt.

– Det forekommer meg helt unødvendig å insistere på å trykke dette. Jeg kan ikke se noen annen hensikt enn å provosere, sier Vogt. Hun mener at både Muhammed fremstilt som gris, og koblingen til konflikten mellom jøder og palestinere gjør tegningen mye verre enn de danske karikaturene.

– Her har man gjort hva man kan for å krenke for krenkelsens skyld. Dette er like mye en krenkelse mot ytringsfriheten som av profeten.

– Riktig å trykke

Konstituert sjefredaktør i Dagbladet, Lars Helle, mener debatten har sporet av.

– Her foretar de en vurdering av om dette er en god nyhetssak eller ikke, mens hoveddiskusjonen er om vi har rett til å publisere denne tegningen. Jeg kan ikke gjøre annet enn å ta deres synspunkt til etterretning.

– Du mener fortsatt at det var riktig av Dagbladet å trykke tegningen?

– Ja. Det er ikke noen endring i vår holdning til det.