Norge

Dette er status morgenen 1. nyttårsdag: Gir fortsatt ikke opp håpet om å finne overlevende. Bakkemannskaper inn på Gjerdrum.

GJERDRUM/OSLO (Aftenposten): 1. nyttårsdag er ti personer fortsatt savnet i Gjerdrum. Bakkemannskaper forbereder seg på å gå inn i rasområdet.

 • Morten Schwencke
  Journalist
 • Ingeborg Moe
  Journalist
 • NTB

Saken oppdateres.

Fredag morgen 1. nyttårsdag opplyser operasjonsleder Karianne Knutsen i Øst politidistrikt at letemannskapene ikke har gjort nye funn i løpet av nyttårsnatten.

Søket har i natt har foregått med droner, sier Knutsen til NTB.

Hun sier at de fortsatt har håp om å finne folk i live. Sent torsdag kveld ble en av hundene som har vært savnet etter skredet funnet i god behold.

– Hunden er i god behold og er gjenforent med eieren, som ikke er blant de savnede, forteller Knutsen.

Samtidig opplyser innsatsleder Ketil Lund til VG ved 08.50-tiden at man forbereder seg på å sende inn bakkemannskaper i rasområdet.

Det er svenske redningseksperter som skal sendes inn sammen med norske hundeførere. Det skal ikke graves i rasområdet, kun søkes på overflaten.

Ifølge Harald Wisløff, operativ leder i Norsk Folkehjelp, sa torsdag kveld at det er mulig å overleve flere døgn i en konstruksjon hvis det er tilgang til luft.

– Det er ingen grunn til å nedskalere dette, det er fortsatt en redningsaksjon, sa Wisløff torsdag kveld.

Dette vet vi om situasjonen akkurat nå:

1. Nye sprekkdannelser nord for rasstedet

Sent på ettermiddagen torsdag opplyste politiet om at ytterligere 46 personer blir evakuert fra 14 hus i et område nord for rasstedet, etter at det er observert sprekkdannelser i grunnen.

– Det er oppstått en ny situasjon nord for rasstedet i området Kokstad gård ved riksvei 120, sa innsatsleder Roger Pettersen i politiet.

Regionleder Toril Hofshagen i NVE konstaterte at de nye sprekkdannelsene kom fullstendig overraskende. De har ifølge henne ingen sammenheng med raset som gikk onsdag morgen.

Det var en bilist som torsdag ettermiddag varslet politiet om de nye sprekkende. Området er innenfor den kartlagte kvikkleiresonen, men omtrent 2 kilometer fra raset.

På en pressebriefing torsdag kveld sier NVE at beboere i Gjerdrum som er bekymret for at det skal gå nye skred, ikke trenger å være redde. Evakueringen er foretatt med gode sikkerhetsmarginer.

Helikoptersøk torsdag tidlig kveld over rasområdet.

2. Operasjon i selve rasområdet

Mens det fortsatt var lyst fredag ble det satt i verk en operasjon i selve rasområdet. Like før klokken 14 ble tre personer og en hundeekvipasje er firt ned i skredområdet, i den såkalt røde sonen, men i den delen med minst risiko.

På pressebriefingen klokken 16.00 opplyste politiet at de hadde avsluttet redningsoperasjonen. Den overordnede søkeoperasjonen i området fortsetter gjennom natten.

– Vi har ikke funnet noen personer, men operasjonen har gitt oss svar som var nødvendig for å få skaffet ordentlig oversikt, sa innsatsleder Roger Pettersen i politiet.

Slik så det ut i rasområdet torsdag morgen. Politiet bruker blant annet mobilsporing for å finne ut om det befinner seg mennesker i massene. Men mange av husene har flyttet seg flere hundre meter og er vanskelig å lokalisere.

Politiet undersøkte to hus i rasområdet som er forholdsvis intakte tross naturkreftene.

Ingen personer som har bodd på disse to adressene er meldt savnet. Alle er i god behold.

Noen hus har flyttet seg hele 400 meter da de raste ut, har Brannetaten opplyst.

Det gjør arbeidet med å lokalisere dem og de savnede vanskelig. Sent torsdag ettermiddag snødde det også tett.

– Det er en stor oppgave. De som er savnet, er kanskje i noen av husene. De har flyttet seg helt opp mot 400 meter, sa innsatsleder Morten Thoresen ved Nedre Romerike brann- og redningstjeneste.

Politiet bruker mobilsporing for å prøve å kartlegge hvor boligene er og hvem som kan befinne seg i dem.

Dette er nye oversiktsbilder fra raset tatt av Norges Geotekniske institutt.

3. Ni er fortsatt savnet

9 personer er savnet etter det enorme leirraset natt til i onsdag. Politiet har ikke gått ut med informasjon om de 9, utover at de fortsatt ikke har gjort rede for dem. De tror at personene befinner seg i rasområdet. Politiet sier de at de vet nøyaktig hvem disse personene er.

Bergens Tidende snakket i går med familien til Rasa Lasinskiene, som var ute og luftet hunden da skredet gikk. Mannen snakket med henne i telefonen, men forbindelsen ble plutselig brutt. Siden har ingen hørt fra henne.

Flere medier har omtalt en familie med mor, far og et lite barn som er savnet av sine nærmeste og en far som savner samboer og en datter i tenårene.

En kvinne i 50-årene og hennes sønn i 20-årene er også savnet.

I alt ni bygninger med 31 boenheter har rast ut.
Skredkanten er fortsatt ustabil og politiet utelukker ikke at flere hus kan rase ut.
Dagslyset gjør at redningspersonellet jobber for fullt. Men det er for farlig å gå ned i rasområdet.
Les også

Slik var de dramatiske timene: «Bare et stort hull i bakken.» «Har takplater og kabler over seg.»

4. Resultatløs søk med hund i natt

Også natt til torsdag pågikk søk ved bruk av drone og helikopter i rasområdet. Både hund, hundefører og mannskap fra redningshelikopter var inne i morgentimene.

Men søket var uten resultat. Politiet sier at letehunder fortsatt vil være viktige i redningsarbeidet.

En hundepatrulje har vært inne i rasområdet i natt.
Politiets innsatsleder Roger Pettersen ber folk la være å skyte opp raketter i Gjerdrum av hensyn til letearbeidet.

5. Fortsatt bevegelse i skredet

Over ett døgn etter at grunnen raste ut i Gjerdrum har det fortsatt vært bevegelse i jordmassene. Norges Vassdrags- og energidirektoratet (NVE) skev i en oppdatering torsdag morgen at skredkantene fortsatt raser og er ustabile.

Klokken 16 torsdag meldte NVE at de fortsatt vurderer skredet som ustabilt.

– Det har gått nye avskallinger gjennom dagen i deler av skredområdet, så dette er fortsatt en uavklart skredsituasjon som overvåkes grundig, sa regionsjef Toril Hofshagen i NVE.

NVE bemanner rasstedet sammen med Norges Geotekniske institutt og Multiconsult. De gjør boreundersøkelser på stedet. Over 1000 mennesker var evakuert torsdag, og lokalsamfunnet stiller opp for å hjelpe mange av dem som måtte løpe ut av husene uten annet enn det de sto og gikk i.

Les også

Moren til Mantas (27) var ute og luftet hunden da skredet gikk. Siden har ingen i familien sett henne.

Dette vet vi nå

 • Ti personer er fortsatt savnet etter jordskredet i Ask i Gjerdrum kommune, natt til onsdag. Ingen er bekreftet omkommet.
 • Rundt ti bygg med boliger og seks garasjehus er tatt av raset. Først ble det meldt om at 14 adresser var omfattet av skredet.
 • Jordskredet er et kvikkleireskred som brer seg utover et større område. Slike skred kan forekomme når kvikkleire blir overbelastet. Da mister den sin styrke og flyter som væske.
 • Ti personer er meldt skadet, med varierende skadeomfang. Et av tilfellene karakteriseres som alvorlig. 1000 personer er evakuert.
 • Politiet gjennomførte en redningsaksjon i selve skredet torsdag, men fant ingen flere. Det overordnede søket fortsetter gjennom natten.
 • Torsdag ettermiddag oppsto det sprekker i grunnen i et område nord for skredet. 46 nye er evakuert.

Har du tips eller bilder fra stedet? Ring oss på 02286 eller sendt mail til 2286@aftenposten.no


Les mer om

 1. Skredkatastrofen i Gjerdrum
 2. Gjerdrum