Obama: - Andre fortjener prisen mer enn meg

Afghanistan og klima ble hovedtemaene under Obama og Stoltenbergs pressekonferanse.

Barack Obama og Jens Stoltenberg på pressekonferansen.

Multimedia:

Les også

Interaktivt kart: Dette skal Obama gjøre i Oslo

USAs president, Barack Obama, landet klokken 08.15 på Gardermoen militære flyplass, og reiste med bil til Oslo for å motta Nobels fredspris.

Les også

Nevnte Martin Luther King på Nobelinstituttet

, kjørte presidenten til regjeringskvartalet for å møte statsminister Jens Stoltenberg og andre medlemmer av regjeringen.

— Ville gjerne vært lenger

Etter møtet, som varte tyve minutter lenger enn planlagt, holdt Stoltenberg og Obama en kort pressekonferanse i regjeringsbygningens lobby.

- Det er en stor ære å være her i Norge. Jeg setter pris på den ekstraordinære gjestfriheten, og jeg takker Stoltenberg for hans vennskap og ekstraordinære lederskap i dette landet. Jeg skulle ønske jeg kunne være lenger, men jeg har fremdeles mye å gjøre i Washington D.C. før året er omme, sa Obama.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Barack Obama gliste bredt da han ankom regjeringskvartalet og Statsministerens kontor litt etter klokken ti. FOTO: SCANPIX

Presidenten bemerket at det bor flere av norsk opphav i USA enn det er nordmenn i Norge.

— Når jeg er her i Norge, forstår jeg hvorfor så mange flyttet til Wisconsin, Minnesota og andre nordlige delstater. Det ser helt likt ut der som Norge, sa presidenten.

- En velfortjent fredspris

Stoltenberg sa at det var en stor glede og ære å ta imot presidenten.

— Igjen vil jeg gratulere deg med fredsprisen. Du har virkelig skapt et nytt klima i internasjonale relasjoner, sa Stoltenberg, som gjorde det klart at han syntes fredsprisen var høyst fortjent.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Statsminister Jens Stoltenberg viser president Barack Obama utsikten fra kontoret. FOTO: SCANPIX

Statsministeren sa at Obamas agenda for globale spørsmål som klimaspørsmålet, nedrustning og fred i Afghanistan viser at han er en verdig vinner.

— Hele ideen bak prisen er at den skal gå til den personen som har gjort mest for verdensfreden det foregående året, svarte Stoltenberg på spørsmål fra amerikanske journalister.

Obama ga uttrykk for at han likte det han fikk se av Oslo. FOTO: SCANPIX

Afghanistan og klima

Stoltenberg kunngjorde også at Norge vil øke sitt bidrag til afghansk politi og militære styrker til 110 millioner dollar for årene 2010 til 2014. Han gjorde det klart at Norge er innstilt på å fortsette de norske militære og sivile bidragene i Afghanistan.

Om klima understreket Stoltenberg behovet for incentiver til reduksjon av klimaglass-utslipp, og USAs avgjørende rolle for å få til dette.

— Mr President, du sørger for det lederskapet, skrøt Stoltenberg,

Kron og mynt

Det ble gitt anledning til to spørsmål fra journalistene: ett fra amerikansk presse og ett fra norsk presse.

Statssekretær Torbjørn Gievær Eriksen lot i går NRK og TV 2 slå mynt om hvem som skulle få stille spørsmålet på vegne av norsk presse. NRK vant myntkastet , til TV 2s tydelige skuffelse.

NRK stilte følgende spørsmål: - Mange mener du fikk fredsprisen for tidlig. Hvordan kan du bruke prisen til å nå de mål du har satt deg?

- Som jeg sa da jeg fikk prisen, var det en stor overraskelse. Jeg er ikke i tvil om at det kan ha vært andre som fortjente den mer. Min oppgave er å fortsette den veien som jeg mener er viktig å følge for å skape fred og sikkerhet i USA og i verden, svarte Obama.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Det ble servert kaffe og norsk flaskevann under møtet på Statsministerens kontor. FOTO: SCANPIX

Uttrekning som planlagt?

Den amerikanske journalisten spurte om det var mulig at tidsfristen for uttrekning fra Afghanistan kunne sprekke. Etter planen skal tilbaketrekningen starte i juli 2011.

— Jeg tror, som general McCrystal, at vi har en god strategi i Afghanistan, slik at vi fra juli i 2011 kan begynne å overføre ansvar til afghanske sikkerhetstyrker. Hvor fort og hvordan tilbaketrekningen vil skje, må avgjøres på grunnlag av forholdene i Afghanistan, sa Obama.

Viste utsikten fra kontoret

På sedvanlig vis begynte Stolbenberg statsbesøket med å vise gjesten utsiktet over Oslo fra statsministerens kontor. 35 minutter var satt av til møtet, som begynte noen minutter over ti. Det gikk tyve minutter over tiden.

Mens møtet pågikk i statsministerens kontor,

Les også

Michelle møtte statsministerfruen

med Stoltenbergs kone, Ingrid Schulerud, i statsministerboligen.

Møtt av demonstranter

Utenfor regjeringsbygget ble presidenten møtt av demonstranter.

«Det afghanske folket betaler prisen» ropte demonstrantene. Protesten var rolig og godt kontrollert av politiet.

En klapp på Jens' skulder, og så suste Obamas kortesje videre i Oslos gater. FOTO: SCANPIX

Stein Lillevolden tror den største faren for Obama er «at han får et politihelikopter i hodet», melder vår journalist på stedet.

Klima og Afghanistan

Før møtet var statsrådene blitt enige om at Stoltenberg skulle ta opp følgende tema med den amerikanske presidenten: Det tosidige forholdet mellom Norge og USA, nordområdene, energi og Midtøsten.

Deretter går presidentens ferd til Slottet, hvor han skal møte kongeparet. Klokken 12.00 starter seremonien i Oslo rådhus.

Les mer: