Norge

Vaksinen grodde dårlig

Utlevering av svineinfluensavaksine er blitt forsinket i mange land fordi produsentene slet med utviklingen av vaksinen. Den ville rett og slett ikke gro skikkelig.

  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

I likhet med i Norge vokser frustrasjonen over manglende vaksine mot svineinfluensa i mange land. I USA er det så ille at storavisen The New York Times spekulerer på om det kan komme til å skade Obama-administrasjonen. Mens helseministeren Kathleen Sebelius trodde de skulle ha 120 millioner doser tilgjengelig i løpet av oktober, viser det seg nå at bare 23,2 millioner doser er blitt ferdig.

Det har den amerikanske helseministeren blant annet begrunnet med at det i innledningsfasen gikk uventet tregt å dyrke frem viruset.

Dyrkes i egg.

For å lage vaksinen må produsentene bruke egg til å dyrke frem virus. Vaksineprodusenten Sanofi Pasteur klarte til å begynne med bare å få 1,5 dose med vaksine ut av hvert egg, mens de vanligvis får ut mellom 3-4 vaksiner med vanlig influensavaksine ut av hvert egg, skriver The New York Times. Nå klarer de å få 3 doser ut av hvert egg.

Også firmaet som produserer vaksinen Norge har kjøpt, GlaxoSmithKline, hadde problemer med å få viruset til å gro raskt nok til å begynne med.

–Dette var under utviklingstiden, før storskalaproduksjonen satte i gang, sier administrerende direktør Åge Nærdal i GlaxoSmithKline i Norge.

Men mens amerikanske myndigheter viser til disse problemene for å forklare hvorfor de mangler millioner av doser, hevder GlaxoSmith Kline at det ikke har ført til vesentlige forsinkelser.

–Dette har ikke forsinket vaksineproduksjonen i særlig grad, sier Nærdal til Aftenposten. –Produksjonen har skjedd i det tempoet man forventet. Nærdal kunne i går ikke si konkret hvor mye storskalaproduksjonen kan ha blitt forsinket.

Unntaket er da det ble en forsinkelse på 1-2 uker for cirka en måned siden, noe som skyldtes endring i pakking for å få europeisk godkjenning. Han sier GlaxoSmithKline har måttet leie inn kapasitet fra andre selskaper for å kunne fylle vaksiner på hetteglass raskere.

Alle har for lite.

Nærdal opplyser at det ikke er noen land i Europa som ennå har fått nok vaksine til å dekke behovet til risikogruppene. Firmaet jobber så raskt de kan for å produsere mer vaksine. Landene som har bestilt vaksine får levert vaksiner i forhold til hvor mye de har bestilt.

Les også

  1. Pandemiplaner får stryk

  2. Store forskjeller i kampen mot svineinfluensa

  3. Fikk influensa - falt i koma

  4. - Stått over en time i kø

Les mer om

  1. Helse