Regissør: – Vi har ikke sagt at Wara er rasist

Regissøren avviser at folk bak teaterstykket Ways of seeing har filmet tidligere justisminister Tor Mikkel Waras bolig i smug og kalt ham rasist.

Laila Anita Bertheussen i rettssal 250 i Oslo tingrett.

Laila Anita Bertheussen ønsket å kommentere påstandene til aktor om at hun har vært lite villig til å bidra med å opplyse egen sak da rettssaken mot henne startet opp igjen etter 11 dagers rettsfri.

– Jeg har frivillig stilt opp på alle samtaler om sikkerheten på huset mitt. Jeg ga frivillig fingeravtrykk til politiet. Jeg stilte opp frivillig i det første politiavhøret uten advokat. Det fordi jeg trodde at hele saken var basert på en misforståelse, sa Bertheussen.

Deretter ramset hun opp en rekke ting hun hadde gjort frivillig. Blant annet å gi politiet tilgang til sine medisinlister, gi sikkerhetsselskapet fullstendig tilgang til sin bolig og at hun frivillig var hos politiet for å signere et avhør.

– I august 2019 rådet min advokat til å ikke stille opp i flere avhør. Det er jeg glad for at jeg fulgte, fortsatte Bertheussen før hun langet ut mot PST.

Bertheussen mente at de hadde bestemt seg for å «lage» en sak mot henne.

– PST hadde totalt tunnelsyn uansett hva de så eller fant.

Den omfattende rettssaken mot Bertheussen går nå mot slutten. Siste dag i retten er fredag 23. oktober.

Retten tok fri i forrige uke fordi forsvarer John Christian Elden skulle møte i Høyesterett som forsvarer i en annen sak. Onsdag morgen var Elden, Bertheussen og andre aktører tilbake i rettssal 250 i Oslo tingrett.

Statsadvokat Frederik Ranke (til venstre) og John Christian Elden er onsdag morgen tilbake i sal 250 i Oslo tingrett.
Les også

Kjørte rundt med hull i bilvinduet uten å oppdage det

Regissør Pia Maria Roll Jessen vitnet i Oslo tingrett onsdag. Hun og tre andre kvinner filmet boligen til daværende justisminister Tor Mikkel Wara i forbindelse med teaterstykket Ways of Seeing.

Regissør: Har ikke sagt at Wara er rasist

Etter Bertheussens kommentar inntok regissør Pia Maria Roll Jessen vitneboksen. Det er Jessen som står bak teateret Ways of Seeing. Selv titulerte hun seg som scenekunstner i retten.

– Denne forestillingen fikk oppmerksomhet i mediene. Og så begynte det å skje ting på boligen til Wara. Kan du forklare litt med egne ord hvordan du se på dette? spurte aktor Frederik Ranke.

– Hele denne prosessen startet med Aftenpostens anmeldelse 24. november hvor Human Rights Service raskt tar tak i denne saken og har hovedsaker om dette i flere dager, innledet Jessen.

Det er tidligere dokumentert i retten at Bertheussen og Rita Karlsen i Human Rights Service var i samme Messenger-gruppe i slutten av 2018.

Hun forteller at de var fire kvinner som var i Vækerøveien for å filme boligen til Wara på lyse dagen.

– Vi har ikke filmet i skjul. Vi har heller ikke filmet personer. Vi har ikke sagt at Wara er rasist, fortsatte hun.

Les også

Sylfest Lomheim kom fra Kristiansand for å vitne – ble sendt hjem av Elden etter ti minutter.

Regissør: Ubehagelig at Bertheussen filmet

Laila Anita Bertheussen har tidligere sagt at hun var til stede i salen og filmet Ways of Seeing. Det mener Jessen var ubehagelig.

Jessen var også opptatt av at det ble dannet et feil bilde av teaterstykket, og at flere aktører bak forestillingen ble tilknyttet terrorisme av navngitte personer.

– Adressene våre ble publisert på en rekke kommentarfelter, sier Jessen.

Jessen legger til at hun ikke visste at Bertheussen var samboeren til Wara da hun filmet forestillingen. Filmingen gjorde at skuespillerne ble nervøse. Til slutt ba en kollega av Jessen Bertheussen beskjed om å slutte å filme.

Bertheussen begynte etter det å følge en av skuespillerne på sosiale medier.

– Hva tenkte du om det? spurte Ranke

– Det var et menneske med stort temperament. Det skjer aldri at noen står og filmer. Det var ulovlig, sa Jessen og viste til åndsverkloven.

Aktor Ranke spurte deretter konkret om episodene mot boligen til Wara og trusselbrevene.

– Gjorde du på noen tidspunkt tanker om hvem som kunne stå bak? Hadde du mistanker mot noen? spurte Ranke.

– Vi vet med ganske stor sikkerhet at Bertheussen har levert opptakene til Rita Karlsen i Human Rights Service (HRS). Det fordi HRS skrev ganske detaljert om teaterstykket omtrent til det punktet Bertheussen forlot salen. Og det var stort sett Rita Karlsen som skrev sakene om det som skjedde på boligen til Wara, svarte Jessen og la til at de etter hvert fikk mistanke til Bertheussen.

Jessen nevnte det i et politiavhør før Bertheussen ble pågrepet. Hun gjentok også at de aldri hadde filmet personer.

Var på privat eiendom for å filme

Forsvarer Jon Christian Elden lurte på om regissøren var klar over at de filmet på privat eiendom.

– Vi gikk på en vei og kom til et fellesområde. Vi var ikke på tomten til noen, svarte Jessen.

Hun sier de ikke visste at dette var et privat område.

Elden hentet i retten frem et utdrag fra markedsføringen av stykket på Black Box Teaters nettsider. Der står det blant annet at «vi venter på dere i hagen», og at «vi ofte ser dere gjennom soveromsvinduet». Elden lurte på hva Jessen mente med det.

– Hvis vi lever i et samfunn der folk ikke ser bilder, kan det være farlig. Det er metaforer. Det er bilder. Vi har aldri gjort det. Det er bilder, svarte Jessen.

Omfattende søk på teaterpersoner

Etter Jessen var politioverbetjent Martin Bøyum i PST tilbake i vitneboksen. Han går igjennom beslagene som er relatert til teaterstykket Ways of Seeing. Det er blant annet snakk om Bertheussens internettsøk på teaterstykket. Dette for å vise Bertheussens engasjement rundt stykket.

Martin Bøyum i PST gikk onsdag igjennom digitale beslag i saken mot Laila Anita Bertheussen.

Bøyum viste retten at Bertheussen hadde søkt på venninnen til Jessens datter. Hun søkte også på den avdøde ektemannen til Jessen flere ganger, hennes datter og skuespiller Hanan Benammar.

Også personer tilknyttet Vega scene, der teaterstykket ble vist, ble søkt på. Oslo-biskop Kari Veiteberg, som anbefalte teateret på sin Facebook-side, var også blitt søkt på flere ganger. Totalt hadde Bertheussen 391 internettsøk som ble vist frem av Bøyum i retten.

I perioden fra 24. november 2018 til pågripelsen i mars i fjor var det 20 dager der Bertheussen ikke søkte på Ways of Seeing. De andre 81 dagene hadde hun søkt på teaterstykket eller personer tilknyttet det.

Bertheussen hadde også lagret flere bilder som ifølge politiet kan knyttes til teaterstykket. I tillegg hadde hun 12 filmer på sin Iphone som kan relateres til Ways of Seeing, blant annet fra en NRK-debatt om teaterstykket. Når det gjelder lydopptak, så kan fire knyttes til teaterstykket.

Bertheussen hadde også kontakt med Frp-nestor Carl I. Hagen på Messenger. Temaet der var henleggelsen av Bertheussens anmeldelse av teaterstykket for filming av parets eiendom.