Dette er beviser som ble lagt frem i retten tirsdag

Bilder av en rekke trusselbrev, flasker med tennvæske og en bil med påtagget hakekors var blant bevisene aktor la frem i Oslo tingrett i saken mot Laila Anita Bertheussen.

Slik ser et av trusselbrevene ut. Påtalemyndigheten mener Laila Anita Bertheussen selv sto bak det.

Aktor Marit Formo vektla at Bertheussens reaksjon på teaterstykket Ways of seeing ga henne motiv til å iscenesette trusler mot sin egen familie, inkludert samboer og daværende justisminister Tor Mikkel Wara og andre politikere.

Et brev som innledes med teksten «Jeg må bare le av dem», har klare hentydninger til teaterstykket, mente Formo. Hun viste til at direkte sitater fra et intervju med skuespillerne i Morgenbladet også var klippet inn i brevet.

På dette brevet skal politiets krimteknikere ha funnet spor av urin, opplyste Formo. Det ble tirsdag ikke opplyst noe om hvorvidt teknikerne har klart å gjøre DNA-analyser av funnene.

Lignende trusselbrev ble sendt både rettet mot hennes egen familie og samboer Tor Mikkel Wara og politikerekteparet Ingvil Smines og Christian Tybring-Gjedde.

Budskapene i flere av brevene kommer frem gjennom bokstaver som åpenbart er klippet ut av aviser eller ukeblader. Flere brev, i likhet med tagging av ordet «rasisist» på familiens husvegg, inneholder åpenbare ordstavingsfeil.

Bertheussen nekter straffskyld på alle punkter i tiltalen.

Her er noen av bildene som aktor la frem i retten:

Natt til 10. mars 2019 sto bilen til Laila Anita Bertheussen og samboer Tor Mikkel Wara i brann. Wara var på det aktuelle tidspunktet bortreist. På den ene bakskjermen var det ripet inn «rasist». Ifølge de tekniske undersøkelse var brannårsaken påtenning av brennbar væske.
Det første tilståelsesbrevet som ble sendt Jon Christian Elden, som forsvarer Bertheussen, kom i fjor vår. Det inneholdt blant annet en nødhammer og en såkalt Dymo-remse med tekst. Bertheussen var på reise i USA på tidspunktet brevet ble poststemplet.
Elden har motatt totalt syv forsendelser i posten. I dette brevet, postlagt i Sverige 3. august i år, står det: «Will this never end. Wara did not do it!!». Aktor mener Bertheussen må ha hatt én eller flere som har hjulpet henne.
Wara-parets bil ble tagget ned med noe som skal forestille et hakekors i desember 2018. Det var flere tilfeller av tagging ved samboerparets enebolig i Oslo. Merk også den åpne drifstofftanken med en hyssing stukket inn.
Tanklokket på Wara-parets bil var åpnet på en måte som kan indikere at noen ville sette fyr på den, ifølge aktoratets bevismateriale.
Et av trusselbrevene, satt sammen av bokstavuktlipp, inneholder stavefeil. Brevet er fra januar 2019 og oppfordrer Bertheussen til å trekke politianmeldelsen av teaterstykket «Ways of seeing». Aktor mener Bertheussen selv sto bak brevet.
Tekniske undersøkelser har påvist urin på dette brevet, opplyste aktor i retten. Det var postbudet som varslet politiet om brevet, fremfor å levere det i postkassen, på nyåret 2019.
Ved et tilfelle ble det lagt ut flasker med brennbar væske, som var koblet til Wara-parets bil med en slags lunte av papir.
De tre plastflaskene inneholdt bensin, viste politiets undersøkelser. Bilen var parkert utendørs, og papirremsen strakte seg over gårdsplassen til familien.
Aktoratet mener Bertheussen iscenesatte hendelsen.
I mars 2019 fant Tor Mikkel Wara dette brevet i postkassen. Også dette brevet inneholdt stavefeil. Aktor fortalte i retten at det ble oppdaget pulver og noen ispinner i bunnen av postkassen. Pulveret, som ble analysert, inneholdt natriumbikarbonat (bakepulver), samt rester av knuste medisinske tabletter brukt til behandling av psykiske lidelser.

Dette er saken: