Risikofri tagging

Tagging og hærverk blomstrer langs toglinjene i Asker og Bærum. Men det anmeldes ikke til politiet.

Knut Kronstad er taggefjerner på fulltid. På Stabekk stasjon er han i gang med å rydde opp etter taggernes herjinger. –Det ser ut til at vi må bruke noe litt mindre miljøvennlig, for dette forsvinner ikke på første forsøk, sier Kronstad.
Les også

Fengsel for T-banespraying

I høst ble de karakteristiske rosa stasjonsbygningene på Stabekk pusset opp. De fikk stå i fred gjennom vinteren, men i forrige uke møtte reisende en stasjon nedgriset med tagging og obskøne ord. Det gir jobb for taggefjerner Knut Kronstad. Hver dag er han ute med malerkoster, kjemikalier og høytrykksspyler for å bøte på hærverket.

– Jeg har inntrykk av at det hjelper for en liten stund. Men det er demotiverende når taggerne kommer tilbake hver natt, mens vi holder på om dagen, sier Kronstad.

– Vi ser at situasjonen er ganske ille langs Drammensbanen, både når det gjelder tagging og hærverk, sier Thor Erik Skarpen, informasjonssjef i Jernbaneverkets østre region.

Blommenholm, Stabekk og Høvik er spesielt utsatt. Men Jernbaneverket sitter ikke med noen total oversikt.

– Det blir så mange hendelser, så vi har sluttet å anmelde tagging til politiet. Vi føler ikke vi kommer noen vei, sier Skarpen.

– Har dere resignert i kampen mot tagging?

– Vi har nå fokus på å holde stasjonene rene, og mener dette er den beste måten å angripe problemet på. Vi innser at dette er en evighetskamp, sier Skarpen.

NSB på sin side opplyser at det kun er de groveste tilfellene som blir anmeldt til politiet.

– Det er for eksempel hvis gjerningsmenn har brutt seg inn på avlåste områder og tagget på togene der, sier informasjonsrådgiver Mai-Bente Paulsen.

Det bekymrer politiførstebetjent Berit Michelet i Asker og Bærum politidistrikt.

– Det er veldig synd at Jernbaneverket og NSB ikke lenger anmelder tagging. Hvis vi ikke får vite om lovbrudd, er det lite vi kan gjøre, sier Michelet. Hun viser til at Ruter har svært gode rutiner på å dokumentere og anmelde tagging.

– Mange vil vel hevde at det ikke er så mye dere får gjort uansett?

– Det stemmer at sakene ofte først blir henlagt. Men de kan bli gjenåpnet igjen, hvis vi får en åpning i en sak, sier Michelet.

Det var akkurat det som skjedde i den nylig avsagte dommen i tingretten der en 21-åring sto tiltalt for hele 26 tilfeller av tagging.

– Tror du det er mulig å få slutt på all tagging?

– Jeg mener i hvert fall at klare og tydelige signaler om at tagging er uakseptabelt, vil redusere rekrutteringen. Å la være å anmelde hjelper i hvert fall ikke, sier Michelet.