Norge

Nå blir det lettere for mange å ta karantenetiden ved innreise til Norge

Tilreisende fra en rekke land slipper nå å ta inn på karantenehotell.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) under fredagens pressekonferanse.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Folk som reiser til Norge fra Tyskland, Italia og en rekke andre land, slipper karantenehotell ved innreise til Norge. Det ble klart på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen fredag ettermiddag.

– Det er gledelig at smittetallene i Europa går ned. Det betyr at flere kan tilbringe karantenetiden hjemme, sier justisminister Monica Mæland.

I første omgang gjelder den nye ordningen innreise fra følgende land:

Bulgaria, San Marino, Polen, Portugal, Luxembourg, Romania, Vatikanet, Østerrike, Liechtenstein, Tsjekkia, Slovakia, Sveits, Ungarn, Færøyene, Irland, Italia, Storbritannia, Tyskland og Monaco.

Nå kan nordmenn feriere i Italia uten å måtte betale for å bo på karantehotell når de kommer tilbake til Norge. Her fra Cinque Terre.

Beskyttede kan teste seg ut tidligere

Den positive utviklingen i smittesituasjonen gjør at noen flere restriksjoner kan lettes på, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H). Blant annet kan beskyttede folk nå teste seg ut av karantene etter tre dager, sier han.

«Beskyttede» i denne sammenheng er folk som er fullvaksinerte, eller som har fått første vaksinedose for minst tre uker siden. Det gjelder også folk som har blitt bekreftet covid-19-smittet i løpet av det siste halvåret.

Les også

Aftenposten mener: Folk kan ikke tvinges på hotell av hensyn til regjeringen

Uansett årsak må disse personene kunne dokumentere at de er beskyttet. Det betyr at reglene er de samme som før for folk som har fått vaksinen i utlandet.

Tidligere fredag ble det kjent at Helsedirektoratet og FHI har rådet regjeringen til å forkorte tiden før beskyttede fullvaksinerte personer kan teste seg ut av innreisekarantene.

Frem til i dag var denne på syv dager, men rådet har vært å korte den ned til tre.

Helsedirektoratet og FHI anbefaler også at barn under 12 år kan forkorte innreisekarantene med å teste seg ut etter tre døgn.

Torsdag kunne flere tilreisende forlate karantenehotellene ved Gardermoen. Det skyldtes nye lettelser i reglene for hvor lenge man må sitte på slike hoteller dersom man er fullvaksinert i Norge.

Norge strengest i Europa

Den siste tiden er det kommet mange sterke reaksjoner på innreiserestriksjonene i Norge. Flere har henvendt seg til Aftenposten med fortellinger om lange køer og bryske vakter på Gardermoen.

De strenge norske innreisereglene skaper store utfordringer for næringslivet, ifølge Nina Melsom, som er direktør før Arbeidsliv i NHO.

Nina Melsom, direktør før Arbeidsliv i NHO.

– Vi får et stort antall meldinger om dette. Det vi er bekymret for, er at Norge blir kjent som det landet i Europa det er blitt vanskeligst å komme inn i. Det kan gjøre det vanskelig å hente inn helt nødvendig utenlandsk arbeidskraft, sier hun.

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helse- og omsorgdepartmentet bekrefter at Norge har noen av de strengeste innreisetiltakene i Europa.

– Det har gitt resultater. I dag er det både et generelt innreiseforbud for utlendinger med visse unntak og karantenekrav ved innreise fra disse landene, sier han.

Fritt frem (for noen) til EU

I flere europeiske land er innreisereglene langt mindre strenge. Flere land, deriblant Nederland, Spania og Sveits, tillater blant annet karantenefri innreise fra land med lavt smittetrykk.

Landene som for tiden anses som «trygge», er Australia, Israel, New Zealand, Rwanda, Singapore, Sør-Korea og Thailand.

Kina står også på EUs godkjentliste, men kinesiske borgere får ikke slippe inn i EU før EU-borgere får samme rett til innreise til Kina. Dette har foreløpig ikke skjedd.

Les også

Reagerer på kaos, bryske vektere og timelange køer på Gardermoen: – Hva er det vi driver med i Norge?

– Se til Europa, Norge

Nina Melsom i NHO mener at Norge har mye å lære av hvordan europeerne håndterer utfordringene knyttet til innreise.

– Nå skal ikke vi komme med noen smittefaglige råd, men vi tror det vil være en fordel om norske myndigheter ser mer på hvordan de europeiske landene har løst dette, sier hun.

Dersom Norge fortsetter å være strengest i klassen, vil det nemlig få konsekvenser, mener hun.

– Vi er opptatt av en god balanse mellom ulike hensyn. Men mangelen på utenlandsk arbeidskraft gjør at en rekke bedrifter sliter med å få hjulene til å gå rundt. Vi frykter også at de strenge reglene vil svekke Norges konkurranseevne på lang sikt. Det begynner å haste nå, sier hun.

Frykter juks

Statssekretær Korkunc i Helse- og omsorgdepartementet håper at regjeringen vil kunne komme med gode nyheter innen relativt kort tid.

– Vi forventer at EUs verifiserbare koronasertifikatsystem er på plass i starten av juli, sier han.

Det vil kunne løse utfordringene med å verifisere om en person som kommer inn fra utlandet, faktisk har tatt de nødvendige vaksinene.

– Vi har ikke hatt et sikkert system på grensen for å sjekke at de som hevder å være vaksinert, faktisk er det. Muligheten for juks kan føre til økt smitte og import av nye virusvarianter. Når det kommer systemer for at sertifikater kan kontrolleres på en sikker måte også for personer fra andre land, vil personer fra EU/EØS-området stille likt, sier Korkunc.

Presisering: I den første versjonen av denne saken sto det at beskyttede kan teste seg ut av karantenhotell etter tre dager. Helse- og omsorgsminister Bent Høie sa på pressekonferansen at beskyttede kan teste seg ut av karantene etter tre dager.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Pressekonferanse
 4. Monica Mæland
 5. Bent Høie
 6. NHO