Granat eksploderte inne i leiren

Basen med de norske soldatene befinner seg i et område av Afghanistan som blir stadig farligere. Torsdag ble den angrepet for 12. gang.

Norske og afghanske tropper har også tidligere blitt beskutt i Ghowrmach nord i Afghanistan. Dette bildet har ingenting med gårsdagens skuddveksling å gjøre.
  • Emma Tollersrud

Feltbasen i Ghowrmach, som huser norske, afghanske og amerikanske styrker, ble torsdag angrepet av opprørere to ganger.

— Ingen nordmenn ble skadet i angrepet, bekrefter pressesjef John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter til Aftenposten.no.

Basen ligger i Badghis-provinsen, nordvest i Afghanistan.

Nordmennene tilkalte flystøtte, og en time senere ble det sluppet tre bomber over opprørernes posisjoner, ifølge Forsvaret.

Opprørere drept

Pressesjef i Forsvaret John Espen Lien.

Minst tre opprørere ble drept, ifølge rapporter. Flyene oppholdt seg i luftrommet over området til stridskontakten var avsluttet ved 11-tiden (lokal tid). Afghanske soldater fant samtidig fire veibomber nordvest for feltbasen, og disse ble uskadeliggjort på stedet.

Angrepet på nytt

Samme dag, ved 20.30-tiden, ble basen angrepet på nytt. Opprørere fyrte av to eller tre rakettdrevne granater, og en av dem slo ned på innsiden av basen, i en gate mellom den afghanske og den norske delen av leiren, ifølge Forsvaret.

— På kvelden var det kun de to-tre skuddene som kom inn, men det tar likevel en stund før alarmen kan avblåses ved slike angrep, sier Lien.

Selv om en av granatene eksploderte inne i leiren, ble hverken soldater eller materiell skadet.

- Høy kompetanse

Dette er det 12. angrepet så langt i år mot denne feltbasen, som det siste trekvart året er blitt brukt jevnlig av soldatene i OMLT-bidraget (mentorbidraget).

- Det er i dette området at vi nå har flest hendelser, sier Lien til Aftenposten.no.

Oppdraget ved basen innebærer å trene, veilede og operere sammen med den afghanske hæren.

— De norske soldatene ved denne basen brukes som rådgivere og instruktører for de afghanske styrkene. De har selvsagt svært høy kompetanse, sier Lien.

- Alltid en risiko

Basen ble angrepet også 17. og 19. juli. Under angrepet 17. juli ble en norsk soldat i mentorbidraget (OMLT) såret.

I Ghowrmach-basen befinner det seg om lag 50 norske OMLT-soldater, hvis oppdrag er å trene, veilede og operere sammen med den afghanske hæren. FOTO: MORTEN HOPPERSTAD/FORSVARET

— Hvordan beskytter soldatene seg mot slike angrep?

— Sammen med en personlig utrustning, omringes basen av en beskyttelsesmur, og ved porten er det utplassert forsterkninger. Det er også flere stillinger soldatene kan skjule seg og skyte fra, hvis nødvendig. Selv om flere beskyttelsestiltak ble gjort i vår, er det alltid en risiko for skader, ettersom det er vanskelig å forutsi hvor angrepet treffer, sier Lien.

- Er det grunnlag for å si noe om hvorvidt disse OMLT-soldatene blir angrepet oftere enn soldater i andre enheter?

- OMLT-soldatene er der sammen med afghanske styrker, som i større og større grad har gjennomført operasjoner i området. Det er en ønsket utvikling, men en økt tilstedeværelse innebærer også at det har vært flere hendelser i dette området, sier Lien.

Han understreker at det har vært angrep mot denne leiren også tidligere, da andre styrker oppholdt seg der.

Ettersom afghanske styrker er kommet inn i mye større grad i dette området, er det sannsynlig at denne basen vil bli brukt nærmest permanent i tiden framover, ifølge Lien.

Totalt jobber om lag 60 nordmenn i OMLT-prosjektet, som har vært et av Forsvarets satsingsområder i Afghanistan siden 2006. 50 av dem jobber i 1. bataljon i 1. brigade, som for to uker siden flyttet til Ghowrmach.

Afghanske soldaters økte tilstedeværelse bidrar til at området blir stadig farligere, bekrefter Forsvaret. FOTO: MORTEN HOPPERSTAD/FORSVARET