Skyteepisodene: Politiet jakter på flere

– Fire er pågrepet, men vi leter etter flere personer etter skyteepisodene på Majorstuen og Grünerløkka, sier Audun Kristiansen.

Væpnet politi knuste en inngangsdør og tok seg inn i en oppgang på Majorstuen midt i morgenrushet.

Fire personer er nå pågrepet i forbindelse med skyteepisodene på Majorstuen og Grünerløkka, der i alt tre personer ble såret. Alle fire nekter straffskyld.

Audun Kristiansen, fungerende leder for felles enhet for etterretning og etterforskning i Oslo-politiet, er slett ikke sikker på at de har kontroll på alle involverte.

– Vi leter etter minst én person til som vi har sett på en video fra åstedet. Vi vet ikke hvem vedkommende er eller hvilken rolle han har i hendelsene. Det kan være flere vi ønsker kontakt med.

Som er direkte involvert i handlingene?

– Det vet vi ikke. Personer som ikke har vært direkte involverte kan være interessante for oss fordi de kan bidra til å kartlegge bakgrunnen for det som har skjedd, sier Kristiansen.

Kristiansen bekrefter at flere av de pågrepne er kjent for politiet for å «ha begått alvorlige, straffbare handlinger». Han vil ikke gå nærmere inn på hva slags miljø de tilhører.

De pågrepne skal fremstilles for fengsling lørdag.

Nekter straffskyld

– Min klient nekter straffskyld og krever å bli sjekket ut av saken, sier advokat Tor Even Gjendem til NTB. Han er forsvarer for den første mannen som ble pågrepet torsdag og den eneste av de tre involverte i skytingen på Majorstuen som ikke ble såret. Han forteller at hans klient er onkelen til det ene skuddofferet.

Advokat Morten Furuholmen er forsvarer for en av de to som ble såret i skytingen torsdag. Han sier til NTB at klienten ikke erkjenner straffskyld. NTB har ikke lykkes å komme i kontakt med advokat Siri Langseth som er oppnevnt som forsvarer for sistemann som er siktet for skyteepisoden på Majorstuen.

Det er ikke kjent hvem som er oppnevnt som forsvarer for den fjerde mannen som ble pågrepet fredag ettermiddag. Kristiansen vil ikke si noe om hva siktelsen mot denne fjerdemannen går ut på.

Revolveren politiet fant i nærheten av åstedet på Majorstuen.
Les også

Dette er statusen på Oslos fem skyteepisoder i juli

Les også

Tre personer pågrepet for skyting på Majorstuen i Oslo

Fire siktet

Den første av de to skyteepisodene i Oslo skjedde lørdag ettermiddag forrige helg i nærheten av parken Birkelunden på Grünerløkka. En mann ble alvorlig såret, men ingen var pågrepet i denne saken frem til nye skudd ble avfyrt på en adresse i Sørkedalsveien på Majorstuen i Oslo torsdag morgen.

Kort tid etter skyteepisoden på Majorstuen ble det meldt om skyting også i Etterstad-/Vålerenga-området på den andre siden av byen. Det viste seg at begge de to mennene som ble funnet med skuddskader disse to stedene, hadde blitt skutt på den samme adressen på Majorstuen. Den ene av dem hadde sannsynligvis kommet seg fra åstedet på vestkanten til Etterstadveien på østkanten i en drosje.

Advokat Tor Even Gjendems klient ble først pågrepet og siktet for drapsforsøk. Torsdag kveld ble begge de to sårede mennene siktet for medvirkning til forsøk på drap. Begge ble snart overført fra sykehuset til arresten.

Politiet mistenkte at det kunne være en sammenheng med skytingen på Grünerløkka i helgen, og fredag ettermiddag kunne altså fungerende leder for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt, Audun Kristiansen, opplyse at de hadde pågrepet en fjerde person i forbindelse med de to skyteepisodene.

Slektning med skuddskader

Advokat Tor Even Gjendem sier til NTB at hans klient ikke bor i leiligheten i Sørkedalsveien der torsdagens skyting skjedde, men at han ble tilkalt til gjerningsstedet av en nær slektning på morgenkvisten.

– Da min klient kom dit, valgte han å ringe etter ambulanse fordi slektningen hadde skuddskader, sier Gjendem til NTB.

Etter at han bisto ambulansepersonell på stedet, ble mannen pågrepet av politiet. Gjendem sier de pr. i dag ikke er kjent med noe som knytter ham til åstedet på Majorstuen. Han sier klienten først ble siktet for drapsforsøk, men at politiet endret siktelsen til medvirkning til forsøk på drap. Klienten skulle derfor avhøres på nytt fredag ettermiddag eller kveld.

– Han ble siktet for å ha skutt den personen han ringte for å få hjelp til. Avhørene må derfor gjøres på nytt, sier Gjendem.

Uklart motiv

Det er fortsatt uklart hva som er motivet for de to skyteepisodene med tilsammen fire siktede og tre skuddofre. Det er heller ikke kjent om personen som ble pågrepet fredag, er identisk med skuddofferet på Grünerløkka, eller om det er en annen person.

– Det vil jeg hverken bekrefte eller avkrefte. Det jeg kan si, er at vi har pågrepet tilsammen fire personer som vi har kontroll på, men jeg kan ikke utelukke at det blir enda flere pågripelser. Vi begynner nå å danne oss et bilde av hva som har skjedd, men vi kan foreløpig ikke gå ut og fortelle hva vi mener har skjedd, sier Audun Kristiansen i Oslo-politiet.

Alle de tre første mennene som ble pågrepet, er i 25-35-årsalderen. Alderen på sistemann hadde ikke Kristiansen avklart fredag ettermiddag.

– Vi gjennomfører avhør av alle de pågrepne utover fredagen. De tre første fremstilles for fengsling lørdag, mens sistemann er vi foreløpig usikker på, sier Kristiansen.