Ja, Windows 10 er verdt bryet med å oppgradere. Etter å ha brukt Microsofts nye stolthet i en måned, kan vi trygt anbefale det , for deg som fortsatt bruker en PC.

Men det er ikke dermed sikkert at selskapet rekker å ta tilbake det tapte fra Apple og Google.

TESTEN OPPSUMMERT:

Fordeler:

  • Enda bedre vindushåndtering enn før.
  • For første gang virker hybridmaskiner (som Surface) rimelig godt både med og uten tastatur
  • Utvilsomt et fremskritt for brukervennlighet etter upopulære Windows 8.Ulemper:
  • Kan fortsatt ikke konkurrere med Apple og Google om du vil strømme musikk og TV.
  • Skytjenesten Onedrive er for treg og ustabil.
  • Usikkert om det nye konseptet med universelle apper vil slå an.

Tilbake til veiskillet:

Siden Ipad ble lansert i 2010, har Microsoft vært voldsomt på defensiven i forhold til både Apple og Google.

Det en gang så dominerende operativsystemet er nå faktisk mindre enn Apples IOS i Norge, hvis du måler andel av trafikken på Internett. Måler du i antall enheter, er det Googles Android som er verdens soleklart største operativsystem.

Windows dominerer fortsatt på skrivebordet, men skrivebordet blir stadig mindre viktig.

Prøv for eksempel å gjøre en helt grunnleggende oppgave som å ta opp en videosnutt og sende den til en mottager. Hvor mye raskere og greiere går det ikke om du bare bruker den lille mobilen du har i lommen, i stedet for å fyre i gang en PC og et kamera.

Verdens PC-er er foreldet

Man skulle tro at Microsoft i en slik situasjon hadde satt opp dampen for å ta igjen det tapte.

Men ikke bare har Bill Gates' hjertebarn tilbudt lite nytt som brukerne vil ha de siste årene. Windows-brukerne har også skydd de siste årenes oppgraderinger fra selskapet. Faktisk er over 60 prosent av PC-brukerne fortsatt på Windows 7, et seks år gammelt operativsystem.

Microsofts utviklere har svettet over det nye operativsystemet som blir tilgjengelig fra onsdag kommende uke.
ROBERT GALBRAITH

Forbedring irriterte brukerne og floppetÅrsaken er at selskapet nærmest har forsøkt å tvinge brukerne til å bruke en vanlig PC mer som et nettbrett. Men denne «funksjonsforbedringen» ble jevnt over opplevd som så irriterende at mange brukere faktisk ønsket å kjøpe nye PC-er med Windows 7, som ikke hadde denne forbedringen.

Derfor er spenningen svært stor når Microsoft nå lanserer Windows 10, med løfter om at alt dette nå skal bli så mye bedre.

For første gang på årevis er det nå en merkbar entusiasme ute blant brukerne knyttet til lanseringen av en ny Windows-utgave. Og Microsoft er så bekymret for at brukerne ikke blir med over til den nye utgaven, at de faktisk skal gi Windows bort gratis.

TESTEN:

Du slipper å tenke på flere oppgraderinger

Apple og Google har gjort oppgraderinger gratis i flere år allerede, men nå kommer altså kjempen fra Redmond i Washington etter.

Med mindre du tilhører de 4-5 prosentene som fortsatt er på Vista eller XP i Norge, blir oppgraderingen altsågratis. Den skal også bli den siste med et eget navn og en stor lansering. Fra nå av skal nemlig brukerne automatisk oppgraderes fortløpende , akkurat slik Google lenge har gjort det med sin suksessrike nettleser Chrome.

Men forskjellen stopper ikke der.

Forvirrende app-løsning

For å få PC-en til å fungere som både nettbrett og PC, har Microsoft de siste årene forsøkt å få app-utviklerne til å lage to apper for Windows. Den ene skulle være for vanlig desktop-bruk, og den andre for nettbrett-bruk.

Problemet var selvsagt at brukerne ble rimelig forvirret av å skulle forholde seg til to forskjellige utgaver av samme program på en og samme maskin.

Hva skjer når du plugger et tastatur i nettbrett-PC-en? I verste fall kunne du ende opp med to versjoner av samme dokument, selv om målet var å unngå dette.

Microsofts nye toppsjef, Satya Nadella, har markert seg med å dra selskapet over i en mer brukervennlig retning.
Jeff Chiu/NTB Scanpix

Ett format for altFor å løse problemet med flere forskjellige apper, lanserer Microsoft nå det selskapet kaller Universal Apps.

Dette er programmer som automatisk skal kunne tilpasse seg skjermen du er på. Verktøyet skal altså være det samme, mens presentasjonen tilpasser seg størrelsen på skjermen du har foran deg.

Ja, faktisk skal ikke bare desktop og nettbrett få én versjon, men også smartmobiler med Windows 10 skal nå kunne kjøre samme versjon. Dagens nyeste mobiler har nemlig blitt så kraftige at de kan kjøre den fullverdige utgaven av Windows, bare med noen modifikasjoner.

Men funker det?

I teorien høres dette smart ut. Men i praksis?

Først litt om min egen bakgrunn som bruker:

De siste årene har jeg nemlig skydd Windows. Selv om jeg har hatt en Windows PC tilgjengelig, har jeg foretrukket Apple både på desktop (Mac) og mobil, simpelthen fordi jeg til stadighet opplever at Mac og Iphone i mindre grad står i veien for det jeg vil gjøre — selv om også Apple de siste par årene har markert seg med urovekkende mye slurv.

Jeg vet at kommentarfeltet nå vil fylles opp av folk som mener jeg er en tankeløs fanboy som danser rundt Apple-sjef Tim Cooks totempæl, men det får stå sin prøve. Det hører med som viktig bakgrunn for deg som leser dette.

Test på brett/maskin-hybriden

For å få mest mulig ut av testen, har jeg utført den på en Windows Surface Pro 3 . Dette er Microsofts hybridmaskin som både er nettbrett og PC på en gang.

Siden denne maskinen også er produsert av Microsoft, burde selskapet ha samme mulighet som Apple til å få brukeropplevelsen til å henge sammen og flyte lett.

Men gjør den det?

Et hovedpoeng med Windows 10 er den såkalte continuum-modusen . Den skal gjøre det mulig å skifte sømløst - enten du bruker Surface-maskinen som desktopmaskin i en dokkingstasjon, gjerne med ekstern skjerm og tastatur, eller du bruker den som et rent nettbrett.

Vekslingen fungerer

Og faktisk ser dette nå ut til å fungere på en akseptabel måte.

Skjermtastaturet dukker stort sett opp når det skal, og holder seg greit borte når jeg har tilkoblet eksternt tastatur.

Et stygt unntak inntreffer når maskinen er i dokkingstasjonen og jeg tar den ut. Da klarer den ikke henge med. Heldigvis lar mye seg løse med at Microsoft har lagt til en hendig knapp på skjermen for å veksle mellom aktive programmer. Den er nyttig både når du bruker den som nettbrett og PC.

Hybridmaskiner får mye bedre støtte i Windows 10. PC-produsentene forsøker seg derfor med stadig nye kombinasjoner av skjerm og tastatur, som denne fra ASUS.

Upålitelig skytjenesteEt utpreget problem som dessverre ikke ser ut til å ha bedret seg med Windows 10, er at Microsofts skytjeneste Onedrive fortsatt både er treg og upålitelig.

Det er her du skal lagre dokumentene dine nå, slik at du aldri mer trenger ta backup. Men det er i teorien.

Onedrive er så treg at den gang på gang har skapt konflikt mellom versjoner av dokumentene mine, og det kan virkelig være et mareritt å finne ut hva du gjorde i hvilken versjon.

Jeg har funnet ut at det enkleste er å droppe hele Onedrive og bruke Dropbox i stedet. Det virker fint, selv om prisen dessverre er høyere der.

Vindushåndteringen er suveren

Vindushåndteringen, som er noe av det viktigste for brukeren, har i årevis vært klart bedre på Windows enn på Mac. Nå har den blitt enda bedre.

Jeg elsker hvordan du kan «snappe» vinduer på plass på høyre eller venstre del av skjermen, uten å måtte pirke og dra i kantene med musen. Attpåtil foreslår Windows 10 på en lekker måte hva du kan legge på den andre siden av skjermen, som nå er blitt ledig ( se bildet øverst i saken ). Her sparer jeg mye tid!

«To skjermer» på en gang er gull

Nå kan du også operere med flere desktoper på Windows, noe de mest intense brukerne vil sette pris på.

Dette betyr at du kan late som du har to skjermer, selv om du bare har én. Du kan ha et eget oppsett på én desktop når du driver med for eksempel tekstredigering, og så en annen desktop med andre apper for nettsurfing. Så bytter du ut alle appene på en gang. Det gir mindre rot og blaing i bunker av programmer.

For alle som jobber med store skjermer og mange ulike programmer, og det blir vel stadig flere, er disse nyhetene virkelig gull.

Og ny nettleser er en glede å bruke

En helt ny nettleser kalt Edge skal også erstatte den evinnelige Internet Explorer, som med god grunn har tapt sin dominerende posisjon i løpet av de siste årene.

Edge er en glede å bruke, men jeg kan ikke si at den tilbyr meg større hastighet eller noe annet som ikke Chrome eller Safari også har. Snarere er den tregere i praksis.

Å trykke på tilbake-knappen etter å ha lest en sak på aftenposten.no tar fortsatt 7–8 sekunder. På Chrome tar det som regel 2–3 sekunder før jeg kan gå videre. Men på andre områder virker Edge kjappere, så her er det foreløpig uavgjort.

Start-menyen langt på vei tilbake

Mange av nettsidene som gir tips om best bruk av Windows, har handlet om hvordan du kan få tilbake funksjonalitet som Microsoft fjernet i det utskjelte Windows 8, som for eksempel den svært så populære Start-menyen.

I Windows 10 får du den langt på vei tilbake.

Microsoft går i bena på seg selv

PER KRISTIAN BJØRKENG

Microsofts store problem er ofte at selskapet går ut i mange retninger på en gang, uten å være tilstrekkelig koordinert med seg selv. Det resulterer gjerne i at ingen tør å kutte ut noe andre har laget. Dermed eksisterer det i Windows 10 for eksempel to forskjellige apper for bildene dine. Den nye, som er riktig så lekker og heter Photos , mangler noe så fundamentalt som muligheten til å dele et bilde med andre via e-post. Hvordan er det mulig å misse på noe så grunnleggende? Enda godt, da, at du kan gå tilbake til gode, gamle Windows Photo Viewer .

Men skal du forbedre billedkvaliteten, må du bruke Photos i stedet. Så da sitter du der, og må begynne med å veksle mellom forskjellige programmer for å gjøre det som egentlig må kunne oppfattes som en og samme oppgave.

Ikke noe alternativ til Apple TV og Airplay foreløpig

For å se om jeg helt kunne bytte ut Apple og Google-dingser i større deler av livet mitt, installerte jeg også en såkalt Microsoft Display Adapter hjemme. Slik skulle jeg kunne strømme musikk og TV til lyd— og billedanlegg hjemme.

Men her ligger fortsatt Microsoft langt etter Google og Apple. Enheten klarer ikke å synkronisere bilde og lyd og er følsom for forstyrrelser, slik at metoden blir uaktuell for å strømme TV og film til store skjermer.

Du kommer litt bedre ut av det om du benytter for eksempel Googles Chromecast, som fint kan brukes også fra en Windows 10 PC. Men på dette feltet er det fortsatt Apple TV som er klart best, blant annet fordi NRK ikke har like god støtte for Chromecast.

Et annet problem ved Windows 10 er at det er uavklart om selskapet klarer å lokke mange nok utviklere til å lage universelle programmer som skal passe både for både PC, nettbrett og mobil. Uten at utviklerne viser entusiasme, blir det umulig for Microsoft å gjøre Windows til en universell plattform.

Vil Microsoft endelig få folk flest til å bruke Windows på mobilen? For første gang skal smartmobilen kjøre samme system som PC-en. Det gjenstår å se om apputviklerne synes det er en god idé.
Jeff Chiu/NTB Scanpix

En unødvendig komplikasjonIkke engang Microsoft selv får veksling mellom desktop-PC og nettbrett til å fungere sømløst. I de kommende utgavene av selskapets egne programmer Word og Exce l, for eksempel, vil appene ikke selv automatisk justere seg etter som du bruker mus og tastatur eller nettbrett.

Nei, i stedet må du selv huske på å skru på en ny funksjon kalt touch/mouse mode , som avgjør om programmene skal tilpasse seg desktop eller nettbrett. Det hele virker som en komplikasjon verden ikke trenger.

Konklusjon:

Er så Windows 10 nok en «fail» fra en gigant som åpenbart vakler på leirføtter?

Nei.

Plattformen tar nå sitt første skritt fremover mot fremtiden, etter å ha tatt årelange skritt bakover.

I løpet av en måned opplevde jeg bare ett systemkræsj. Det er mindre enn hva jeg opplever på Mac nå til dags. Og det eneste som er sikkert, er at versjonen du kan laste ned når den slippes 29. juli, er bedre enn de versjonene jeg har brukt til denne testen.

Noen av feilene som er omtalt her, kan være ryddet bort allerede før du rekker å installere. Jeg avsluttet testingen 3. juli.

For en som er vant til å bruke Mac, vil det å gå over til Windows fortsatt oppleves som et lite tilbakeskritt. Men om du kommer fra en hvilken som helst annen utgave av Windows, bør det være nok som lokker her til at det er verdt å ta den lille jobben med en gratis oppgradering.