Store skader etter uværet - forsikringsselskapene nedringt
Kinoen og kjøpesenteret i Sandvika ble hardt rammet av lørdagens regnvær. – Det er bare å forberede seg på flere situasjoner som dette i fremtiden, sier Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.
Lyden av dryppende vann fyller kjelleren på SF Kino Sandvika. Det renner fra tak og trappetrinn. Det plasker når man går over gulvene. En gutt tar fart og sklir bortover flisene på våte sko. Rundt omkring står røde baljer og samler vann.
– Det blir et stort tap for oss i dag. Men jeg synes det er verre for dem som hadde planlagt å kose seg og se film, sier kinosjef Erik Sand.
Enorme nedbørsmengder over Oslo-området lørdag
På grunn av vannlekkasje måtte kinoen stenge den nest største av åtte saler - den eneste hvor regnvannet hadde funnet veien inn. Der skulle det i lørdag ha vært premiere på SVK - Store Vennlige Kjempe, i tillegg til visninger av Jason Bourne.
Sand anslår at stengningen medfører et salgstap på opptil 700 billetter, noe som innebærer over 80.000 kroner dersom man regner 120 kroner per billett. I tillegg kommer tapet av inntekter fra kiosksalg. Mellom 300 og 400 billetter var solgt på forhånd.
– De fleste har vært her og refundert, forteller Sand.
Forsikringsselskap nedringt
Vannet flommet ned over Østlandet - Oslo, Asker og Bærum spesielt - fra tidlig lørdag morgen. Det har ført til stengte butikker, veier og våte kjellere.
– Vi har fått hundrevis av henvendelser fra Asker- og Bærumsområdet. Det er lange ventetider på telefonen, så vi har oppbemannet både i dag og søndag på grunn av de enorme nedbørmengdene, sier kommunikasjonsansvarlig Sigmund Clementz i If skadeforsikring.
Han bor selv i Bærum og har nettopp hjulpet en nabo med å få bukt med uønskede vannmengder da Aftenposten ringer.
Kapasiteten sprengt
Utfordringene er store når styrtregn inntar i tettbygde strøk, sier han.
– Når kraftige nedbørsmengder rammer tettbygde områder, rammer det så mange samtidig at kapasiteten til beredskapsetatene - som politi, brannvesen, saneringsselskap - blir sprengt. Det ser vi nå, sier han, og forteller om lang ventetid.
«Vi har vannlekkasjer over hele Oslo. Kapasiteten er sprengt. Ring forsikringsselskapet deres», skrev Brann- og redningsetaten på Twitter lørdag formiddag.
Vann mellom seteradene
På SF Kino Sandvika viser kinosjef Erik Sand vei inn i den stengte kinosalen. Det heldekkende teppet på gulvet har store gjennomvåte flekker. Mellom seteradene ligger popcorn og brukte billetter og bader i vann.
– Vi har ikke klart å lokalisere hvor det kommer vann inn. Teppet er impregnert, så spørsmålet er hvor langt det har trukket ned, sier Sand, som våknet til ubesvarte anrop fra vaskepersonalet lørdag formiddag.
– Nå venter vi på at firmaet som skal suge opp vann kommer. De har mye å gjøre. Jeg snakket med Brannvesenet tidligere i dag, og de hadde rundt 700 i kø, sier han.
Vann i butikken
Ved siden av kinoen, på Sandvika Storsenter, har både treningskjeden Elixia og to butikker sett seg nødt til å holde stengt, forteller senterdirektør Kathrine Ingerø.
– Men det er flere som har hatt vann inne i butikkene sine. Vårt fokus i dag har vært å rydde opp og hjelpe leietagerne våre til å drive butikk, sier hun.
Rundt omkring på senteret henger plakater som oppfordrer kundene til å være forsiktige. «OBS! VANN PÅ GULVET» viser et skilt ved enden av en trapp.
Regnskader økt med 200 prosent
I følge en gjennomgang av Ifs egen skadestatistikk, har antall forsikringsskader forårsaket av kraftige nedbørsmengder økt med 200 prosent de siste ti årene.
– Klimaendringer fører til at det bare er å forberede seg på at vi får flere situasjoner som dette i fremtiden, sier Clementz.
Skadeeksempler fra lørdagen gjelder butikker som har fått vann gjennom tak og gulv, og som har måttet stenge. Mange biler har måttet bli berget fra vannmassene. Den mest typiske skaden gjelder kjellere i privathus som har tatt inn vann.
– Det vil ta tid å utbedre skadene. Eksempelvis vil en typisk vannskade i kjeller etter vær som dette koste 40–50.000 kroner. Er kjelleren fullt innredet og i tillegg har bad, kan skadene komme opp i 300–500.000 kroner, sier Clementz.
– Uvanlig mange henvendelser
Gjensidige hadde innen klokken 14 lørdag alene fått inn 600–700 henvendelser fra kunder etter nedbørsmengdene.
– Vi har mottatt uvanlig mange skadehenvendelser. Vi ble litt tatt på senga, da nedbørsmengdene var noe uventet, og har nå oppbemannet for å ta unna kundehenvendelser, sier kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.
– Det er en helt åpenbar trend at denne typen skader kommer hyppigere, fortsetter han.
Forsinket på jobb
Ved inngangen til en av salene på Sandvika Kino står kinomedarbeider Eivind Gisholt og tar imot biletter. Han bor på Vakås, en ti minutters kjøretur unna.
– Der var det flom i dag. Det gikk ikke tog, og veien var stengt, forteller han.
Dermed kom han nesten en time for sent på jobb.
– Det ble bil til slutt. Jeg ventet til veiene åpnet, og så stod jeg i kø. Det ble litt omveier, sier han.