Norge

Norsk orlogskaptein tiltalt i Nigeriabåt-saken

En tidligere orlogskaptein i det norske Forsvaret er tiltalt i forbindelse med salget av marinefartøy til Nigeria. Ifølge Økokrim forledet han UD til å tro at båtene skulle til Storbritannia.

Seks MTB-er av Superhauk-klassen ble solgt i 2012.
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Økokrim har tiltalt tidligere orlogskaptein Bjørn Stavrum for korrupsjon, underslag, økonomisk utroskap, tyveri og brudd på eksportloven, skriver Dagbladet.

Ifølge tiltalen mener Økokrim at det er korrupte forbindelser mellom den tidligere orlogskapteinen og det britiske selskapet CAS Global, som fungerte som mellommenn i saken.

Skal ha forledet UD

Forsvaret hevdet lenge at de solgte båtene til et britisk selskap, men nå er Stavrum tiltalt for å ha forledet Utenriksdepartementet med denne informasjonen. Økokrim mener å kunne bevise at det var klart at båtene skulle til Nigeria da de ble eksportert. Ved å forlede Utenriksdepartementet (UD) til å tro at båtene skulle til Storbritannia, skal han ha fått UD til å konkludere med at eksportlisens ikke var nødvendig. All eksport av våpen og militært utstyr til konfliktområder eller land der krig truer, krever lisens. Hadde UD visst at båtene skulle til Nigeria hadde det trolig ikke blitt gitt lisens.

Les også

Orlogskaptein sier han stolte på UDs vurderinger

Ifølge tiltalen gjorde det britiske selskapet to innbetalinger på til sammen 1,3 millioner kroner rett inn på Stavrums bankkonto.

– Det er retten som skal ta stilling til om overføringene er å anse som et lån eller ikke. Vi mener vi kan bevise at det ikke var realiteten. Men det kan være korrupsjon uansett om det anses som et lån eller en betaling, sier førstestatsadvokat Trude Stanghelle i Økokrim.

– Ikke forsøk på å renvaske meg

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har gjennomført to høringer om salgene av marinefartøy og flere andre salg av brukt forsvarsutstyr. Stavrum stilte selv under den andre høringen, for å gi sin forklaring. Han var da helt klar på at han selv har begått feil.

– Fra min side er ikke dette et forsøk på å renvaske meg selv. Jeg vet at jeg har en alvorlig siktelse mot meg. Jeg har gjort noen vurderinger som ikke har vært helt heldige, og dette beklager jeg sterkt. Jeg har dog aldri i mine 35 år i Forsvaret gjort noe som har vært ødeleggende eller negativt for min arbeidsgiver på noen måte, sa Stavrum til kontrollkomiteen.

Den tidligere orlogskapteinen ønsker ikke å uttale seg til Dagbladet om tiltalen. Hans forsvarer Anders Brosveet sier at de først skal sette seg grundig inn i tiltalen og grunnlaget for den.

Dette skrev Aftenposten da båtene skulle selges i 2012:

Les også

  1. Slitne krigere solgt til England