Norge

Styrker sikkerheten på sommerleirene

Unge Venstre og Fremskrittspartiets ungdom får nå sikkerhetsvurderinger fra politiet når de samles på Hove til helga og i Skottevik neste uke.

Det har vært et krav fra Unge Venstres medlemmer om at de også i år skal samles på Hove. Men beredskapen økes og programmet blir et annet. Her fra en tidligere sommerleir der Lars Sponheim taler. FOTO: ANDERS MARTINSEN

 • Kjetil Reite
  Journalist, Fædrelandsvennen

Sosialistisk Ungdom og Rød Ungdom har avlyst sine sommerlerier som skulle vært på Utøya denne og neste uke, skriver fvn.no.

Samling

Det som opprinnelige skulle være Unge Venstres sommerleir på Hove, er nå gjort om til det som nå blir kalt en sommersamling.

— Det opprinnelige programmet var veldig preget av valgkamp. I tillegg var det lagt opp til mye lek og moro og stand up-show om kvelden. Det syntes vi ble upassende i en slik situasjon, sier leder i Unge Venstre, Sveinung Rotevatn til fvn.no.

Dermed er programmet redusert og navnet forandret.

Beredskap

Før Unge Venstre bestemte seg for å gjennomføre samlingen, har de hatt kontakt med både politi og kommunens kriseteam. Det kommer til å være flere voksne enn på tidligere sommerleire, både foreldre og folk fra moderpartiet.

— Vi har hatt en fortløpende dialog med politiet. De kommer til å bistå med det som er nødvendig for å gjennomføre leiren på en trygg måte, sier Sveinung Rotevatn.

Også kommunens kriseteam er kontaktet i forkant, og beredskapsplanen for leiren er gjennomgått på nytt.

— Vi har alltid hatt en beredskapsplan, men vi har vært nødt til å tenke nøye gjennom den. Vi er opptatt av at det ikke skal oppstå misforståelser og vi har hatt dialog med Røde Kors som har god kompetanse på dette, sier Rotevatn.

De kommer blant annet til å være opptatt av at deltakerne er samlet og at de alltid har noen å være sammen med.

Krav

Ifølge Rotevatn var det unisont ønske fra partiets medlemmer om at de ikke ville avlyse sommerleiren.

— Unge Venstre er en stor familie, og som alle familier har vi behov for å samles. Ikke minst i vanskelige tider, skriver han i en pressemelding.

Politistasjonssjef i Arendal, Jan Sverre Krogstad, sier de forholder seg til de signalene de får fra PST og Politidirektoratet. Til nå har de ikke fått noen signaler om at det skulle være noen risiko knyttet til å arrangere helgas sommersamling på Hove.

Sikkerhet

Fremskrittspartiets Ungdom arrangerer sin sommerleir i Skottevik i Lillesand 4. til 7. august.

— Det blir nok noen endringer. Jeg drar til Skottevik i morgen for å møte de på feriesenteret. Gjennomfører vi noe, blir det en forkortet seanse der vi kutter ned på aktivitetene. Det blir ingen alkohol, sier organisasjonens formann Ove A. Vanebo.

- Hva med sikkerheten?

— Sikkerheten vil selvfølgelig bli forsterket. Vi er nå i samtaler med Politiets sikkerhetstjeneste (PST), politiet og private vaktselskaper for å vurdere hva vi skal gjøre, sier Vanebo.

Avlyst

Sosialistisk Ungdom skulle arrangert sin sommerleir på Utøya denne uken. Den er avlyst.

— Rød Ungdom skulle hatt sin sommerleir på Utøya fra tirsdag i neste uke. Den er avlyst. Istedenfor vurderer vi nå å arrangere et helgearrangement, og ser etter alternative steder for et arrangement. Men det er selvsagt også en sikkerhetsvurdering som må gjøres, sier Seher Aidar i Rød Ungdom.

Senterungdommen, Kristelig Folkepartis Ungdom og Unge Høyre har avviklet sine arrangementer tidligere i sommer.

Relevante artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  Lange drøftinger om regjeringsmakt i Venstres sentralstyre

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Grønt lys for Norway Cup

 3. POLITIKK
  Publisert:

  Frp om integreringsforslag: – Dette er å slå inn åpne dører

 4. FOTBALL
  Publisert:

  Norway Cup hever beredskapen

 5. OSLO
  Publisert:

  Ingen ekstra sikkerhet under Musikkfest

 6. VERDEN
  Publisert:

  Nazister avlyste marsj i Stockholm