2000 asylsøkere til Norge siste uke
Det kom 2000 asylsøkere til Norge i forrige uke, en økning på 54 fra uken før.
Det viser ferske tall fra UDI. Det er 54 flere enn uken før og nesten like mange som i de fire første månedene i år til sammen, melder NTB.
Til sammenligning kom det 2253 asylsøkere til Norge i årets fire første måneder. UDIs anslår at det vil komme 60.000 nye asylsøkere til Norge innen utgangen av 2016.
Økningen har vært spesielt stor i Finnmark. De siste syv dagene har det kommet 501 asylsøkere over grensestasjonen på Storskog via Russland, viser tall fra Østfinnmark politidistrikt.
Kommer fra Syria, Irak og Afghanistan
Syv av ti asylsøkere er fra tre land: Syria, Irak og Afghanistan.
Under halvparten, 45 prosent, av asylsøkerne har opplyst at de er fra Syria. Den nest største gruppen er afghanere, mens irakere er på tredjeplass.
Eritreere, som tidligere i år utgjorde den største gruppen søkere, står nå bare for snaut 6 prosent av asylsøknadene.
— Ser ikke ut som om strømmen avtar
Over 50 asylsøkere krysser grensen ved Storskog i Finnmark hver dag. Transittmottaket er fullt, asylmottakene er fulle, hotellene er fulle.
Fredag kom politiet i Finnmark med en pressemelding der de skriver at antall personer som kommer til Storskog for å søke asyl er stadig stigende, og at det ikke ser ut som om strømmen kommer til å avta med det første.
Aftenposten skrev i forrige uke at strømmen av asylsøkere over grensen i Finnmark skyldes et rykte om en billig og sikker rute til Vest-Europa som sprer seg på Facebook.
Les også:
- Disse fem utfordringene gir Norge flyktningtrøbbel
- Asyltilstrømningen kan koste 40-50 milliarder kroner de neste fem årene
Må svare på om de kan huse asylsøkere
Mandag må kommuner og fylkesmenn svare på hvor de kan plassere asylsøkere. Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) ga dem halvannen uke på seg til å kartlegge bygninger som kan brukes, skriver VG.
Kommunene er blitt bedt om å være kreative i kartleggingen av mulige lokaler som kan huse asylsøkere.
Som eksempel på mulige bygninger nevnes nedlagte alders- og sykehjem, nedlagte skoler, hoteller og hospits og tomme militærforlegninger.
Mandag klokken 15 holder UDI pressekonferanse om situasjonen. Der kommer de blant annet med en oppdatering på hvordan det går med kartleggingen av lokaler.
Aftenposten kommer med mer.