Velkommen til min klimablogg!

Det skjer mye på klimafronten. Mye trist og skremmende vitenskap.

szef7038_doc6m4842ll9p21dtbg6jtl-IHR_bZO9hF.jpg

Men det dukker også opp svært mange positive løsninger.

Jeg har skrevet om klimaendringer og andre natur— og miljøvernsaker helt siden slutten av 1980-tallet. Aldri har viljen og muligheten til å gjøre noe for å begrense klimaendringene vært større enn nå.

Men aldri har situasjonen vært så kritisk så nå heller. Vi slipper ut vanvittig mye klimagasser hele tiden – hver dag slipper vi ut mer enn vi slapp ut i går. Og klimaendringer observeres og dokumenteres på alle kontinenter og i alle hav. Vi har et lite vindu et par tiår fremover til å gjør ting annerledes.

Det siste året har vi i Aftenposten bygget opp et lite digitalt klimaunivers – #klodenvår. Her finner du drøssevis med artikler om politikk og vitenskap, om løsninger og kunnskap.

sz3ca8f6_doc6m8yqeiuesw1avefqo12-FOz1F_7dMl.jpg

Jeg skal fortsette skrive lange grundige artikler.

Men det skjer så utrolig mye spennende som ikke blir til lange artikler.

Derfor, fra og med i dag, starter jeg en slags digital scrapbook med stort og smått fra klimafronten. I ”oles klode” vil jeg minst en gang om dagen fortelle om de rare, gode, alvorlige, morsomme, skrullete…klimanyhetene.

De to første ukene av desember er det klimatoppmøte i Paris. Når vi kommer dit er planen at ”oles klode” bringer deg siste nytt døgnet rundt!

Avtalen mellom Kinas President Xi Jinping og USA Barac Obama fra november 2014 - kanskje den mest positive klimanyheten det siste året.USA skal kutte 26-28 prosent innen 2025 basert på 2005-tallKina skal stanse utslippsveksten innen 2030

Beste hilsen

Ole Mathismoen

Hvis du vil lese mye av klima-journalistikken min fra det siste året, kan du gå inn i klodenvår-universet.

Send meg gjerne noen linjer hvis du har lest eller hørt om noe viktig eller spennende.

ole.mathismoen@aftenposten.no