Norge

Datatilsynet mener Taxiforbundet brøt loven i Uber-saken

Datatilsynet mener Norges Taxiforbund brøt loven da de avslørte Uber-sjåfører og intervjuet flere av dem uten å opplyse om det.

Carl Edvard Endresen, sjef for Uber i Norge sa i forrige uke at Uber Pop tar en pause i Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

 • NTB

Forbundet leide inn PR-firmaet Aabø & co. for å kjøre Uber og samle opplysninger om sjåførene. Flere ble intervjuet uten å få opplyst om formålet bak dette, ifølge Dagens Næringsliv. Deretter anmeldte Taxiforbundet 105 av dem.

– Vår foreløpige vurdering er at Taxiforbundet brøt loven, sier rådgiver Marte Skaslien i Datatilsynet til avisen. Hun sier de reagerer på metodene, at sjåførene ikke ble informert, og at dette bærer preg av skjult etterforskning.

Direktør Roar Refseth i Norges Taxiforbund kaller varselet fra Datatilsynet «en mild form for kritikk for å ha brutt personopplysningsloven».

– Vi og våre advokater vurderte i utgangspunktet at dette ikke var i strid med lovgivningen, men vi tar Datatilsynets ferske varsel til etterretning, sier han. Datatilsynet ønsker ikke å gå videre med saken, men ber forbundet la sjåførene få mulighet til å be om innsyn i informasjonen som er innhentet.

I forrige uke stanset Uber sin grunntjeneste Uber Pop i Norge. De har heller ikke helt sansen for fremgangsmåten.

– Vår viktigste prioritering er å ta vare på og bistå våre partnersjåfører. Det er svært uheldig at Taxiforbundets metode har gått ut over dem, sier norgessjef Carl Edvard Endresen i Uber.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Uber
 2. Datatilsynet

Relevante artikler

 1. NORGE

  Uber trekker seg ut av Norge

 2. VERDEN

  Etterforskes i mange land

 3. ØKONOMI

  Uber vil finne ut om du er full

 4. VERDEN

  Nederlag etter nederlag for Uber i Europa

 5. VERDEN

  Streikende taxisjåfører skaper kaos i Barcelona og Madrid

 6. VERDEN

  Uber sier unnskyld for selskapets mange tabber