Norge

PST rotet bort lydopptak fra retten

Ubaydullah Hussain nekter å forklare seg i ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Retten ville høre lydbåndopptak fra tingrettens behandling, men PST greier ikke å finne lydopptaket.

Islamisten Ubaydullah Hussain nektet straffskyld da han møtte i ankesaken i Borgarting lagmannsrett tirsdag. Han er tiltalt for trusler mot to journalister og en forsker, og for å ha oppfordret til drap og terrorhandlinger.
  • Håkon Letvik
    Håkon Letvik

Borgarting lagmannsrett møtte et uvanlig problem i tirsdag formiddag.

Politiets sikkerhetstjeneste PST har ikke klart å finne frem lydopptak som ble gjort fra rettssaken mot Hussain i september i fjor høst, hvor han var tiltalt og ble frifunnet for å ha oppfordret til terror. Det er PST som har etterforsket sakene mot Hussain.

Ubaydullah Hussain vil ikke gi noen kommentarer under ankesaken som begynte i lagmannsretten i formiddag. Avspilling av lydopptakene fra tingrettens behandling ville derfor ha vært et alternativ.

– Jeg har forklart meg til politiet og i tingretten. Jeg vil ikke gi noe mer forklaring nå. Jeg har ikke mer å kommentere. Jeg har forklart meg i tingretten, og det er derfor svært viktig at PST finner frem lydbåndene.

Nekter å forklare seg

– Lydbåndene fra den første rettssaken i januar i fjor er tilgjengelige. Men PST har ikke funnet lydopptakene fra rettssaken i september, opplyste statsadvokat Carl Fredrik Fari i retten.

– Du har ikke plikt til å forklare deg. Men hvis du nekter å svare, kan rettens leder gjøre oppmerksom på at dette kan tale mot deg. Men det endrer ikke din vurdering, spurte lagdommer Halvard Leirvik.

– Nei, det endrer ikke min oppfatning, svarte Hussain, som etter en kort gjesteopptreden i vitneboksen fikk sette seg ved siden av sin forsvarer igjen.

Les også:

Les også

Ubaydullah Hussain nekter straffskyld

Elden: – Overrasket

Advokat John Christian Elden mente det var viktig å spille av opptakene fra rettssaken i januar i fjor, når det gjelder tiltalepunktene om trusler mot to journalister.

– De to skal jo forklare seg som vitner, og da vil det være bra å høre hva Hussain forklarte om dette i tingretten, sa Elden. Han håpet også at PST kunne finne frem lydopptakene fra rettssaken i fjor høst. Han var også overrasket over at lydopptakene ikke var vedlagt rettsboken i Oslo tingrett.

Statsadvokat Fari begynte deretter å lese opp fra Hussains politiforklaringer om de mange krasse uttalelsene han har kommet med.

I forklaringene til PST sier Hussain at han ikke har gjort noe galt, annet enn å si hva han mener.

– Jeg er imot Norges og andre lands krigføring i muslimske land. Jeg har bare kommentert det som har skjedd, jeg har ikke vært i nærheten av å oppfordre til terror eller å true, er et svar han ga i flere av politiavhørene.

«De burde steinet henne til døde ...»

Han forklarte at han ikke hadde lest godt nok en sak om den somaliske forfatteren Amal Aden før han kommenterte et overfall på henne på Facebook: «De burde ha steinet henne til døde da praktisering av homofili skal straffes med døden».

Til politiet forklarte Hussain at han hadde slettet kommentaren en stund etterpå, da han skjønte at hendelsen hadde skjedd i Norge, hvor det er lov å være homofil eller lesbisk.

Les også

  1. Ubaydullah Hussain viser til ytringsfriheten

  2. Aktor anker frifinnelsen av Ubaydullah Hussain