Norge

SAS-streiken er avblåst

Norsk Flygerforbund og Parat har oppnådd enighet med NHO Luftfart/SAS om en ny tariffavtale.

Norsk Flygerforbund og Parat har oppnådd enighet med NHO Luftfart/SAS om en ny tariffavtale. Her er leder i Norsk Flygerforbund Jens Lippestad hos Riksmekleren onsdag.
  • NTB
  • Inger Lise Hammerstrøm
    Journalist

Resultatet er godt nok til å avblåse streiken, opplyser Parat.

– Vi har fått gjennomslag for våre viktigste krav. Dette gjør at vi kan anbefale avtalen for våre medlemmer, sier forhandlingslederne Jens Lippestad i Norsk Flygerforbund og Jan Levi Skogvang i Parat.

  • Bakgrunn: Pilotene varsler langvarig streik

Løsningen kom i 4-tiden natt til torsdag etter at partene kom sammen til uformelle samtaler på Riksmeklerens kontor klokken 14 onsdag.

– Strukket oss svært langt

Forhandlingslederne oppgir at avtalen sikrer at hele og faste stillinger er hovedregelen, at man i hovedsak skal kunne avvikle ferien innenfor skoleferien samt en lønnsøkning på 6 prosent over tre år.

– Den endelige avtalen er tilnærmet det samme tilbudet vi ga SAS under meglingen i helgen. I dette tilbudet hadde vi strukket oss svært langt for å unngå en streik. Den usikkerheten som er skapt de siste dagene har således vært helt unødvendig, sier Lippestad.

Den største utfordringen i meglingen har ifølge Skogvang vært uttalelsene fra NHO-direktør Torbjørn Lothe og konsernsjef Rickard Gustavsson.

– Det vi nå har fått er i tråd med hva de har fått i de andre skandinaviske landene og det som lå på bordet i meglingen når vi gikk fra hverandre for noen dager siden. Resultatet viser at påstandene disse to har fremsatt i mediene de siste dagene, ikke medførte riktighet, sier Skogvang.

Han sier at meglingen kom inn på et bedre spor etter tre dager med streik.

– Selv om det har vært et beskjedent streikeuttak så langt, møtte vi onsdag en motpart som var mer imøtekommende. Vi synes det er bra at vi sammen har funnet en løsning og unngår streik, sier Skogvang etter at partene hadde sittet sammen i 14 timer.

SAS-avganger fortsatt innstilt

Før utfallet av forhandlingene var klar onsdag kveld, valgte SAS å innstille alle fly frem til klokken 14 torsdag.

– Av hensyn til passasjerene valgte vi å innstille alle fly frem til klokken 14 torsdag, for å hindre eventuelle innstillinger kort tid før avgang, forteller pressevakt i SAS, Anna Kansell til Aftenposten.

Hun bekrefter at disse avgangene fortsatt er kansellerte. Passasjerene blir forsøkt ombooket til andre flyselskap eller med andre avganger.

– Så alle passasjerer vil komme seg til sine planlagte destinasjoner i dag?

– Det er vårt mål, og vi ber om unnskyldning til alle som er rammet, sier Kansell.

Les mer om

  1. Streik
  2. NHO
  3. Luftfart
  4. Parat