Norge

Skjerper straffen for forsettlig partnerdrap

Da 51-åringen skjønte at kona ville flytte ut, skjøt han henne på kloss hold med hennes egen elgrifle. Straffen skjerpes nå til 13 års fengsel.

Eidsivating lagmannsrett trodde ikke på forklaringen om vådeskudd. De mener ektemannen hadde til hensikt å drepe kona.
  • Per Annar Holm

Torsdag avgjorde Eidsivating lagmannsrett skyldspørsmålet ved å kjenne den meget erfarne jegeren skyldig i forsettlig drap.

Tirsdag ble det klart at de skjerper straffen for elgjegeren som i Gjøvik tingrett ble dømt til 12 års fengsel for partnerdrapet.

Et flertall av rettens medlemmer mente 13 års ubetinget fengsel var det riktige, mens et mindretall på to mente 12 år var nok.

– Min klient har ennå ikke lest dommen. Han tok betenkningstid, men gitt at det var dissens, er det mye som kan tyde på at vi ønskes å anke straffeutmålingen inn for Høyesterett, sier Harald Stabell.

Fulgte aktors påstand

Aktor Jo Chr. Jordet la ned påstand om at mannen dømmes til 13 års fengsel.

– Dette er den samme påstanden som jeg la ned i tingretten. Vi er fornøyd med at lagmannsretten mener dette er riktig straffenivå, sier Jordet.

Fikk 12 år sist

Da saken gikk for Gjøvik tingrett i høsten 2016, ble mannen dømt til 12 års ubetinget fengsel.

Forsvarer Harald Stabell tok utgangspunkt i denne dommen, men mente lagmannsretten burde slå av seks måneder gitt at saken nå begynner å bli gammel, og at hans klient har en lettere, psykisk utviklingshemmede:

– Jeg mener 11 år og seks måneder ville være en riktigere straff, sier Stabell.

Hans klient har hele tiden hevdet at det var et ulykksalig vådeskudd som falt på Gran på Hadeland, men dette har nå to domstoler avvist.

Sakkyndige i partnerdrapet: – Tiltaltes evner ligger i nedre del av normalnivået

Statsadvokat Jo Chr. Jordet (t.v.) og Harald Stabell i Gjøvik tingrett i oktober hvor 51-åringen ble dømt til 12 års fengsel.

Drepte med forsett

På ettermiddagen fredag 8. januar i fjor fortalte 41-åringen til mannen hun hadde vært gift med i 19 år at hun hadde fått seg en ny kjæreste, og at hun søndag skulle på visning før hun så ønsket å flytte ut.

Da Lørdagsrevyen gikk mot slutten, satt kona i sofaen i stuen mens mannen tok ladegrep på ute kjøkkenet. Med det skarpladde våpenet i hendene nærmet han seg kona på skrå bakfra før han avfyrte riflen på kloss hold og traff henne i brystet.

Obduksjonsrapporten viste at hun døde momentant av skuddet, som gikk gjennom begge lungene og hjertet.

42-åringen døde momentant.

Eidsivating lagmannsrett har nå slått fast at 51-åringen hadde til hensikt å drepe kona denne lørdagskvelden.

Paret har tre mindreårige barn sammen. To av dem var hjemme da drapet skjedde, men de hverken hørte eller så hva som skjedde.

Lagmannsretten vil nå utmåle det de mener er en passende straff.

Dagen etter at hun sa ekteskapet var over, ble hun skutt. Partnere står bak ett av tre drap i Norge.

Tiltalte: - Jeg har mistet det kjæreste jeg eier

Søskenbarn: – Tiltalte sa at utro kvinner kan man slå ihjel

Les mer om

  1. Drap
  2. Harald Stabell
  3. Hadeland