Norge

Hjernen bak Paris-terror slapp unna i januar

Dette udaterte bildet fra terrorgruppen IS sitt propagandamagasin viser Abdelhamid Abaaoud, som er antatt å være hovedmannen bak Paris-angrepene.

Gresk politi planla å arrestere den antatte hovedmannen bak terrorangrepet i Paris 13. november. De mislyktes.

  • Ingerid Salvesen

Gresk politi var på sporet av Abdelhamid Abaaoud allerede i januar i år, skriver BBC.De mistenkte at han styrte en terrorcelle i Belgia over telefon— og planla en aksjon for å arrestere ham.

Abaaoud, en belgisk statsborger med marokkanske røtter, antas å være hovedmannen bak terrorangrepet i Paris, hvor 130 personer ble drept. Han ble drept i en skuddveksling med poilitiet i Paris-forstaden St. Denis noen dager etter angrepet.

Gresk politi kunne dermed kanskje ha avverget terrorangrepet.

Abdelhamid Abaaoud skal også ha hatt planer om å slå til mot jødiske mål, skoler og transportsystemet i Frankrike:

Les også

- Hjernen bak Paris-terror planla flere angrep

Slapp unna

Det er uklart hvorfor og hvordan Abaaoud slapp unna. Gresk politi skal ha planlagt å gå til aksjon mot ham noen dager før belgisk politi gikk til aksjon mot en terrorcelle i Verviers, øst i Belgia, skriver BBC.

Isteden gikk grekerne først til aksjon to dager etterpå. Da hadde belgiske medier allerede skrevet at landets myndigheter etterlyste Abaaoud, som de trodde gjemte seg i nettopp Hellas.

Fem punkter om hva som har skjedd siden terrorangrepene i Paris 13. november:

Les også

Ungarske myndigheter tror Paris-gjerningsmann dro gjennom Budapest

Politisamarbeidet mislyktes

Gresk politi ransakte to leiligheter i Aten, men fant ham ikke. Senere er det funnet DNA-bevis fra begge leilighetene som er påvist å tilhøre Abaaoud, ifølge den britiske statskanalen.

Gresk og belgisk politi skal ha samarbeidet om aksjonene for å fange Abaaoud og hans samarbeidspartnere i Belgia. Siden terrorangrepet i Paris har flere kommentatorer pekt på mangler ved samarbeidet mellom etteretningsstyrker i europeiske land.

  • Interessert i utenriksstoff? Følg Aftenposten utenriks' Facebook-side.

Les også

  1. CNN: - Terrormistenkt fra Paris antas å være i Syria

  2. Belgisk politi leter etter to nye terrormistenkte