Norge

California og Hellas glimrer i nytt polslipp

To-tre billigviner stikker av med seieren etter jule- og nyttårsblotet hvor vi må spare litt på kronene. Mest spennende er noen amerikanske Chardonnay'er fra California.

Drøm deg bort i januarkulden. For eksempel til de greske øyer og Hellas. Scanpix

 • Geir Salvesen

To vinområder stikker seg ut fra dette januarslippet på Vinmonopolet. California. Og Hellas.

Hellas? Hvitkalkede små murhus langs en koselig øyhavn, bouzouki-musikk, Zorba the Greek, hårreisende økonomistyring, fetaost, Parthenon, gresk salat. Og litt retsina-vin til. Den harpiks-smakende hvitvinen som er håpløs å få til å smake utenfor Hellas.

Men vinmessig er jo Hellas vuggen for deler av den vesteuropeiske sivilisasjon. Det var jo grekerne som lærte det før-italienske samfunnet å dyrke vin. Så kom romerne og spredte vindyrkingen bortover i Frankrike og oppover helt til Tyskland.

Derfor ligger det en slags sitrende spenning i ganemøtet med en mulig gresk nyrenessanse. Etter å ha tatt en pause som varte ca. 2000 år, har deler av landets hvitviner fått en høyst fortjent omtale i våre dager. Assyrtiko-vinene fra Santorini i Egeerhavet er noe av det mest spennende jeg vet for tiden. De er noen av de beste vinkjøpene nå med en flott, frisk, epleaktig, sitrussmakende, fyldig, mineralsk grunnsmak. Stønnende gode. Gaia, Sigalas og Argyros. Gaias Wild Ferment er til og med i basislisten, til 185 kroner.

Rødviner i kø

De røde står nå i kø. De trives best i de kjøligere fjellområdene i Nemea inne på fastlandet. Druenavnet du bør lære deg fra dette nyhetsslippet er: Agiorgitiko. Jo, jeg vet det er vanskelig å huske eksakt. Agiorgitiko. Uttales: ajogitiko. Men: En vellaget vin av denne druen har gjerne en aromatisk profil med mye duft, en frisk og ikke for varm og tung bærsmak som ofte toucher innom kirsebær og bringebær. Av og til plommer. En dårlig utgave kan enten være for bløt i stilen eller med piggtrådaktige tanniner.

Agiorgitiko er en av de to røde hoveddruene i Hellas. Den andre er Xinomavro. Zinomavro er den mest plantede.

Polet presenterer to viner på sin basisliste. Den ene fra Gaia, som også lager strålende hvit Assyrtiko fra Santorini. Den andre fra Semeli. Begge har sin rødvinsproduksjon i Nemea i Peloponnes. Gaias variant er litt friskere i stilen.

California

Polet fortsetter sin satsing på nye California-stiler med et knippe Chardonnay-viner i mer nymotens smaksstiler. Og så er det noen få røde også. Blant annet noen fra produsenter som overhodet ikke har vært innom en vanlig polhylle noen gang før. Og så er det noen vi allerede er blitt kjent med som utmerkede Pinot Noir-produsenter – Copain, f.eks. – som nå kommer med noen gode Chardonnay'er.

Parallelt prøver Polet også å lansere tre nye Meursault-viner fra Bourgogne, som har litt av samme stilen som California-Chardonnay'ene. Dessverre er den ene ikke god nok, Monniers Meursault Charmes, den andre – Meursault Genevrieres, også den fra Monnier, lot seg ikke fremskaffe til lanseringen. Men den tredje, Meursault Charmes fra Chavy-Chouet er nå med. En fin vin, men den koster penger. Over 400 kroner.

Billigbombene

Det som ikke koster penger, er de tre-fire billigbombene i polslippet. Spesielt gjelder det Verdejo'en fra Marques de Caceres, spansk hvitvin. Det gjelder Lavradores de Feitoria fra Douro i Portugal. Og Gerard Bertrand Reserve Speciale 2014, som er en Rhône-inspirert vin fra Languedoc i Sør-Frankrike. Alle de tre ligger på rundt 110 kroner, og dette er gode kjøp.

Et knippe belgiske spesialøl er nyheter i januarlisten. Geir Salvesen

Øl

Overgjæret, belgisk øl er også en lanseringskategori i dette slippet. Her er det noe for enhver smak. Noen øltyper som er en dessert i seg selv, og som bærer på pussige navn som "De Halve Maan Straffe Hendrik Quadrupel", (hvor tar de det fra?), andre har eddiklignende smaker, som om man hadde presset surkål og laget øl av saften. Duchesse de Bourgogne er et eksempel på det. Men det store publikum vil trolig gå for det noe mindre outrerte i Westmalle Trappist Tripel, et fantastisk øl etter min forstand, eller Contreras Valeir Blond. Men så er ikke jeg ølekspert.

BA=Basisutvalget

BU=Bestillingsutvalget

HVITVIN

marques-0Uh29IoWfH.jpg Salvesen

Marqués de Cáceres Verdejo 2014, Unión Viti-Vinicola, Rueda.

Land: Spania.

Pris: Kr 109,90, Varenr: 1242001

Karakter: 6. 82 poeng

Strågul, korrekt Verdejo-smak med artisjokk, grønne urter, litt krydder, kjølige bæraromaer, i smaken middels konsentrert, litt stikkelsbær. Men hovedkonklusjonen er en svært rimelig og grei vin som gir deg Verdejo-smaken.

BA. Drikk: Nå. Temp: 5–7. Alk: 13,5.

**Meursault 1er Cru Les Charmes 2013, Domaine Chavy-Chouet, Bourgogne.

Land:** Frankrike.

Pris: Kr 440,90. Varenr: 3628801

Karakter: 6, 90 poeng

Veldig fin Meursault som har alt på plass. Litt smør, litt krydder, litt fat, litt grønne toner, hasselnøtter. Ikke overeiket. Men absolutt eiket.

BA. Drikk: Nå. Temp: 7–9. Alk: 13,5

copain-Us1uVPaQcK.jpg Salvesen

Copain Tous Ensemble Chardonnay 2014, Copain, California.

Land: USA

Pris: Kr 259,90, Varenr: 3594901

Karakter: 6, 89 poeng

Svakt krydret og fatpreget på duft, så kommer det en fornuftig miks av ferskenfrukt, gule epler, nøtter og smør, à la Meursault. Godt priset vin. Relativt slank og kjølig i stilen. BA. Drikk: Nå. Temp: 5–7. Alk: 13,5

**Red Car Sonoma Coast Chardonnay 2014, Red Car Wine Company, California.

Land:** USA

Pris: Kr 296,60, Varenr: 3633901

Karakter: 5, 89 poengBlek på farge, lang, spenstig fruktnøytral smak med miks av nøtt og eple i aromabildet. En del krydder og fat, uten at det virker uttørrende. Fin vin. Bourgogne-aktig i smaken. BA. Drikk: Nå. Temp: 7–9. Alk: 13,5

**Au Bon Climat Santa Barbara Chardonnay 2014, Au Bon Climat, California.

Land:** USA

Pris: Kr 276,60, Varenr: 3634101

Karakter: 5, 88 poengGanske rik, ganske moden, litt brent på duft, klart fatpreg gjennom hele smaksbildet. Trass i høy syre virker den kanskje litt tung i bakenden. Men altså mye smak.

BA. Drikk: Nå. Temp: 7–9. Alk: 13,5

**Lompoc Sta. Rita Hills Chardonnay 2013, Domaine de la Cote, California.

Land:** USA

Pris: Kr 299,70, Varenr: 3521301

Karakter :5, 88 poeng

Grønngul på farge, et friskt og litt urteaktig preg gjennom hele smaksforløpet, streif av grønne, modne epler, stikkelsbær, plomme. Grunnstilen er allikevel ganske så moden.

BA. Drikk: Nå. Temp: 5–7. Alk: 13,5

**Pfeffingen Ungstein Herrenberg Kalkstein Riesling Trocken 2014, Pfeffingen, Pfalz.

Land:** Tyskland.

Pris: Kr 200,-, Varenr: 3594801

Karakter: 5, 86 poeng

Beintørr og ren Riesling uten at den blir blodfattig av det, på den grønne og kjølige siden. Noe stein og mineraler i underkant.

BA. Drikk: Nå. Temp: 5–7. Alk: 13,5

**Tyler Santa Barbara County Chardonnay 2014, Tyler Winery, California.

Land:** USA

Pris: Kr 256,40, Varenr: 3416001

Karakter: 5, 87 poeng

Frisk, epleaktig, relativt syrlig vinstil med lavt alkoholnivå, sitrustoner i smaken som også har et litt kremete midtparti. Absolutt eksempel på den nye og friske amerikanske vinstilen.

BA. Drikk: Nå. Temp: 5–7. Alk: 12,5

RØDVIN

**Lavradores de Feitoria Cheda 2014, Lavradores de Feitoria, Douro.

Land:** Portugal

Pris: Kr 115,60, Varenr: 3611501,

Karakter: 6, 81 poeng

Bra billigvin, litt tykk, mørk bærfrukt på den litt tanninrike siden, men prisen er ypperlig. Plommesmak med en god del konsentrasjon. All round-vin. Sommergrillvin.

BA. Drikk: Nå. Temp: 14–16. Alk: 13,5.

**Tyler Santa Barbara County Pinot Noir 2013, Tyler Winery, California.

Land:** USA Pris: Kr 241,50, Varenr: 3521401

Karakter: 6, 88 poeng

Friske jordbærtoner her, miks av kirsebær også, klart fruktdreven vin med alt av krydder og fat integrert, veldig sjarmerende og prima eksempel på hvor gode de nye amerikanerne er. Veldig Bourgogne-aktig.

BA. Drikk: Nå. Temp: 13–15. Alk: 13.

envin-18JvJY6kfJ.jpg Salvesen

Gerard Bertrand Reserve Speciale 2014, Cellier Dyonisos, Oc.

Land: Frankrike

Pris: Kr 111,50, Varenr: 3632601

Karakter: 5, 79 poeng

Slett ikke dårlig billigvin, minner mest om en Rhône-variant med fokus på Grenache og Syrah, plommefrukt, røde bær, integrerte tanniner, middels til god fylde.

BA. Drikk: Nå. Temp: 13–15. Alk: 13.

gaia-8MzvL2KU_L.jpg Salvesen

Gaia Agiorgitiko 2013, Gaia Estate, Nemea.

Land: Hellas

Pris: Kr 176,60, Varenr: 9869001

Karakter: 5, 84 poeng

Mørk, litt lær— og anisaktig duft med litt røde og mørke bærslag i hovedsmaken. Som er middels fyldig. Tanniner i sjakk, men man merker dem litt i finish. Ok vin. BA. Drikk: Nå. Temp: 13–15. Alk: 13,5.

**Semeli Nemea Reserve 2013. Semeli Winery, Nemea.

Land:** Hellas

Pris: Kr 171,50, Varenr: 3578901

Karakter: 5, 84 poeng

Litt mer krutt og tetthet enn Gaia-varianten, litt mer tanniner også. Mer maskulin i stilen med noe mindre friskhet, men noe mer totalttrøkk. Kanskje litt mye fatpreg, må ha mat til denne.

BA. Drikk: Nå. Temp: 13–15. Alk: 14

 1. Les også

  Hvor gode er de gamle slagerne?

 2. Les også

  En som går til alt? Mr. Akevitt tror han har et svar

 3. Les også

  Frisk boblestart på det nye året

 4. Les også

  Fire flotte vin-reisemål i Paris

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Vin

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Serverer denne øya Norges beste hvitvinskjøp?

 2. A-MAGASINET

  Fem - eller var det seks? - gode vinstiler fra Toscana

 3. A-MAGASINET

  California dreamin'

 4. A-MAGASINET

  De er blant verdens beste hvitviner

 5. A-MAGASINET

  Stive priser og små kvanta: Ingvild Tennfjord mener likevel det er verdt å stå i kø til torsdagens vinslipp.

 6. A-MAGASINET

  Er dette ett av Norges beste hvitvinskjøp akkurat nå?