Norge

BBC om Norge: - Fem ting som er feil med «verdens beste land»

Britenes mediegigant går ut mot høye skatter og dårlige kår for ulven.

Skattene i Norge er nesten like høye som fjellene, mener BBC.
  • Jeanette Sjøberg
    Jeanette Sjøberg

Denne uken kom FN med sin rangering av hvilket land det er best å bo i, den menneskelige utviklingsindeksen til FNs utviklingsprogram (UNDP). For 12. gang siden 2001 toppet Norge rangeringen. Inntektsvekst, jevn fordeling av inntektene og høy grad av likestilling ble trukket frem som noen av grunnene.

Les mer om FN-rankingen her:

Les også

Norge fortsatt verdens beste land

Dette ser imidlertid til å ha falt britenes medieflaggskip BBC tungt for brystet. Som en av toppsakene på sin nettutgave fredag, slår de seg ikke til ro med at Norge kåres til verdens beste land å leve i.

BBC velger å fokusere på de negative tingene om Norge.

Under tittelen «Fem ting som er feil med verdens beste land» trekker de frem skatter så høye som fjell, overdosedødsfall og ølpriser.

«Norge er et hyggelig land å bo i. Den informasjonen skulle ikke komme som et sjokk for noen», skriver BBC, som gjerne vil balansere inntrykket av den norske hyggen med disse fem punktene:

1. Skattene

Norge har én av verdens høyeste skattenivå på inntekt, på rundt 39 prosent, skriver BBC. Men de innrømmer at nivået likevel er lavere enn noen av de høyeste skattenivåene i Storbritannia.

2. Ølprisene

«Hvis du synes den norske skatten er dårlige nyheter, vent til du skal prøve å kjøpe en øl», skriver de.

De henviser til siden pintprice.com, som viser at Norge har den nest dyreste pinten (0,57 liter) i verden med en snittpris på 7 pund (ca. 95 kroner), kun slått av Grønland (ca. 98 kroner).

Norske ølpriser har sjokkert mang en utlending gjennom en årrekke, derfor kan det også være verdens beste samtalestarter:

Se oversikten over ølprisene verden over her:

Les også

«Våre skyhøye ølpriser redder oss nordmenn igjen og igjen»

3. Overdoser

Norge er, sammen med Sverige riktignok, det landet som har nest flest overdosedødsfall i Europa, skriver BBC og viser til European Drug Report 2015 — 70 overdosedødsfall pr. million innbyggere. Estland har flest, med 127 pr. million innbyggere.

4. Bensinpriser

«Alle som tar bilen til butikken for å kjøpe øl, må om mulig pantsette huset», skriver BBC, og sikter til en av verdens høyeste bensinpriser.

Ifølge GlobalPetrolPrices.com, ligger Norge i pristoppen bare slått av Nederland og Hongkong. Ifølge oversikten er den norske snittprisen på en liter bensin på 1,63 dollar - eller ca. 14,78 norske kroner.

«Men når man tar i betraktning hvor høye de gjennomsnittlige lønningene er, virker ikke prisnivået så ille», skriver BBC.

5. Ulvenes kår

Her innrømmer BBC at de griper etter halmstrå for å grave frem noe negativt om Norge: Det er et dårlig land å bo i - hvis du er ulv.

Her viser de til en artikkel fra The Guardian, som skriver at det er så få som 30 ulver i Norge, og at det er jaktlisens på 16 av dem.

Selv havner britene på en 14. plass (delt med Sverige) på FNs ranking.

Hør Aftenpostens korrespondenter fortelle om Europas vanskelige år, da konsekvensene av borgerkrigen i Syria nådde Norge for alvor. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.

Les også

  1. Åtte grunner til at Brannmann Sam ikke er realistisk, hverken beredskapsfaglig eller samfunnsøkonomisk

  2. Fem punkter ved Postmann Pats virksomhet som burde granskes av myndighetene

  3. Klasse-Norge: Forskjellene består i verdens likeste land