Norge

Er dette Norges kjappeste oppfinnelse?

I lunsjen diskuterte kompisene behovet. Dagen etter var dingsen til salgs.

Rundt lunsjbordet ble kollegene enige om at de virkelig savnet en dings som dette. De var ikke alene. Foto: Ørn E. Borgen

  • Hilde Lundgaard
    Hilde Lundgaard

Har du prøvd å feste en hodelykt til en alpinhjelm? Opplevd at strikken "skvetter" opp og av på glatt underlag? Det hadde definitivt gjengen som satt rundt lunsjbordet på Campus Foshaugane i Sogndal. Campusen har blitt et ynglested for gründere, de fleste av dem med en sterk dragning mot toppturer og pudderkjøring.

Tomas Henninge hadde lenge ergret seg over at det var så vrient å feste en hodelykt til hjelmen. Han løste problemet.

De siste årene har også mørkekjøring blitt populært. Og dermed nærmer vi oss samtalen rundt lunsjbordet.— Når du kjører i mørket trenger du hodelykt, og den er utrolig vrien å feste til hjelmen, forklarer Tomas Henninge, gründer og medeier i robotfirmaet nLink og lidenskapelig skikjører.

Fantes ikke

Han sjekket litt rundt, og konkluderte med at ingen kunne tilby en løsning på problemet.

Dermed pønsket han den ut selv, allerede i fjor. I likhet med de fleste andre hadde han feste til actionkamera på hjelpen. På pc'en designet han en liten plast-dings som kunne skrus fast på hodelykten - og klikkes på kamerafestet.

Han printet dem ut på en 3D-printer, og hadde perfekt lys hele sesongen. Et par tre venner fikk også "dingser" og skikk på lyktfestet.

— Så, under lunsjen der flere av gründerne var samlet, kom ideen: Behovet er der, vi kan lage det, minnes Henninge, som umiddelbart fikk med seg skigründerne i SGN-skis som stort sett selger via nettet. Han printet ut 50 enheter. Og dagen etter lå SGN headlight and action-cam mount ute for salg.

Plastdingesn er liten. Men gir bokstavelig talt lys i mørket for ihuga skikjørere.

— Sånn er det når det er så kort vei mellom idehodene, produksjonen og salget, humrer oppfinneren. I dette tilfellet altså bare et bord.Så langt har hverken markedsføring eller salg nådd de helt stor høyder. Men når noen spør hvor de kan få tak i "en sånn", finens det i hvert fall et svar.

— Og markedet er i hvert fall alle som står på ski om natten med hjelm, konkluderer Henninge. Og det er kanskje en del?

LES OGSÅ:

"Alpeferie" i Sogndal

Nå drar vanlige folk på topptur

Norges hemmelige skisteder