Norge

Over 50.000 norske statsborgere kan være uønsket i USA

51.186 norske statsborgere kan rammes av innreiseforbudet i USA, viser nye tall fra UDI. Tirsdag kveld demonstrerte flere hundre personer i Oslo mot forbudet.

Solidaritetsdemonstrasjon mot Donald Trumps innreiseforbud utenfor Stortinget tirsdag kveld.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

– Trump er terror, lød det taktfast fra forsamlingen på Eidsvolls plass.

Initiativet til demonstrasjonen ble tatt så sent som mandag av de to doktorgradsstudentene i Midtøsten-studier Charlotte Lysa og Mathilde Becker Aarseth.

De opprettet et Facebook-arrangement som spredte seg som en farsott på nettet. Ett døgn senere hadde mellom 30 og 40 organisasjoner stilt seg bak initiativet.

– Dette er helt fantastisk. Vi har åpenbart truffet en nerve, sier de to til NTB.

Demonstrasjonen skulle egentlig ha vært holdt utenfor USAs ambassade i Oslo, men måtte flyttes på grunn av den store oppslutningen. Ifølge politiet hadde rundt 500 personer møtt frem.

  • Les også: Slik forklarte anonyme Trump-topper innreiseforbudet i lukket pressebriefing

Nordmenn kan rammes

Tidligere på tirsdagen kom ferske tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI) som viser hvor mange nordmenn som kan rammes av innreiseforbudet. Dette er personer som er borgere fra Irak, Iran, Jemen, Libya, Somalia, Sudan eller Syria som også har fått norsk statsborgerskap siden 1991.

Personer fra disse landene er inntil videre nektet å reise inn til USA.

Tirsdag ettermiddag melder USAs ambassade på sine nettsider at reisende med pass som er utstedt fra land som ikke er rammet av innreiseforbudet, kan søke visum og reise til USA. Norge er blant disse landene.

Samtidig understrekes det at det er grensekontrollen ved ankomst som har det siste og avgjørende ordet om du slipper inn i Donald Trumps USA.

Personer med dobbelt statsborgerskap får lov til å reise inn i USA hvis de har et pass fra et land som ikke er omfattet av innreiseforbudet.

Det betyr at norske statsborgere som også er statsborgere i Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria eller Yemen fortsatt kan søke om USA-visum.

Statistikken

Av de drøyt 51.000 nordmennene UDI mener kan omfattes av forbudet, kom 20.903 fra Irak, 18.366 er fra Somalia, 9.879 fra Iran, 989 fra Sudan, 740 fra Syria, 173 fra Jemen og 136 fra Libya.

– Hvor mange av disse som bor i Norge i dag, og hvor mange som eventuelt er løst fra tidligere statsborgerskap, har vi ikke tall på. Men vi antar at de fleste har beholdt sitt tidligere statsborgerskap, sier seniorrådgiver Therese Bergwitz-Larsen i UDI.

I UDIs datasystemer er det kun registrert personer som fikk norsk statsborgerskap i 1991 eller senere.

Derfor kan man ikke utelukke at det dreier seg om enda flere.

Bryter menneskerettighetene

I demonstrasjonen foran Stortinget tok flere av innlederne til orde for at innreiseforbudet er klart i strid med menneskerettighetene. Blant dem var Amnesty-leder John Peder Egenæs, som mener det er viktig å protestere sterkt og høylytt mot Trumps politikk.

Trump ga før helgen ordre om et innreiseforbud for flyktninger og mennesker fra syv i hovedsak muslimske land til USA de neste månedene, et forbud som har møtt massiv kritikk verden over.

– Det er viktig å vise solidaritet med de millioner av amerikanere som skjemmes over den presidenten de har fått, sier Egenæs til NTB.

Også Abid Raja (V) mener det er viktig at vanlig folk tar avstand fra Trumps politikk, som han omtaler som både innvandrer- og kvinnefiendtlig.

– Må kjempe

– Verden er i ferd med å våkne opp. Nå er det noen verdier som faktisk står på spill. Vi må stå opp og kjempe for det demokratiet vi lever i, slår han fast

Både Raja og Egenæs er bekymret for hva som kan komme fra Trump i tida fremover.

– Jeg frykter at dette bare er starten på det onde og vonde som vi vil komme til å se fremover. Dessverre, sier Raja.

Mer om innreiseforbudet:

Les mer om

  1. Utlendingsdirektoratet (UDI)
  2. USA
  3. Sudan
  4. Syria
  5. Irak
  6. Jemen
  7. Iran