Norge

Ferie på kreditt

Ingen grunn til å dytte lommeboken full av sedler før du drar på utenlandsferie: Sats på kort, og vent med å ta ut penger til du kommer frem. Men sats ikke hele ferieturen på ett kort.

  • Forf>
  • <forf>hilde I. Skjesol<

— Jeg anbefaler ingen å reise med bare ett kort. Det kan være områder hvor du ikke får brukt det kortet, om det så er et vanlig Visa-kort. Reis alltid med minst to kort, eller sørg i alle fall for at du har flere muligheter til å betale for deg, sier Hilde Fredheim Høgberg, informasjonsansvarlig i SEB Kort, selskapet som utsteder Mastercard og Diners.Et vanlig bankkort og et kredittkort er den beste kombinasjonen:- Kredittkortet er best å bruke når du handler, fordi det ikke er gebyrbelagt. Et vanlig Visakort er best når du tar ut penger i en minibank, sier Fredheim Høgberg.

Betale senere.

— Visa, Master, okey. American Express? Maybe. Diners? No, er svaret vi vanligvis får når vi rusler rundt med våre betalingskort på Kreta. Adresseavisen tok tre ulike kredittkort med på chartertur til den greske øya: Mastercard, American Express og Diners Club. Mastercard finnes i mer enn 70 varianter bare i Norge, vi benyttet Eurocard som er tilknyttet Mastercard-nettverket.Alle disse er kredittkort med en øvre kredittgrense som varierer noe. På alle kortene får du regningen i ettertid, og slipper renter så lenge du betaler regningen i tide. Og fordelen med kredittkort i forhold til et vanlig bankkort, er at du slipper gebyrer når du handler. Blir du frastjålet kortet, slipper du også at noen tapper lønnskontoen din.Vi brukte kredittkortene i butikk, på restaurant og i minibank.

Ikke Diners.

Tilgjengeligheten er best med Mastercard. Tar de kort, tar de Mastercard, er vår erfaring på Kreta.American Express er ikke like vanlig, og flere ekspeditører rynker på nesen av det grønne kortet. Men ofte går det greit. Diners Club er imidlertid ikke kortet du bør satse på. I Platanias aksepterte en gullsmed kortet. I jakten på mat ble vi sultne: Selv ikke på uterestaurantene som ligger på rekke og rad i det idylliske havneområdet i Chania, tar de Diners som betalingsmiddel. - Diners? Selvfølgelig. Jeg er sikker, jeg er sjefen, svarer en kelner og serverer en munnfull øl mens han sjekker for sikkerhets skyld. Han er full av beklagelse når han kommer tilbake: Nei, dessverre, men vi kan spise nå og betale senere. . . Også enkelte av minibankene spytter ut Dinerskortet og varsler at kortet er uautorisert.

Forretningskort.

— Diners er et kort som er knyttet mer til områder hvor det foretas forretningsreiser. Reiser du på ferietur til Kreta, er ikke det en slik destinasjon, sier Fredheim Høgberg.- Mens Mastercard er et åpent og stort nettverk, er Diners et eget lukket betalingsnettverk. Mange som har Diners-kort, har fått det via bedriftsavtaler. Som privatkortbruker er en av fordelene med Diners at du har tilgang til flyplasslounger hvor du kan spise og drikke i litt hyggeligere omgivelser, påpeker Fredheim Høgberg.Men det hjelper lite med kos på flyplassen, hvis du ikke får benyttet kortet i butikker og restauranter. På turiststedet Platanias er det bare i gullsmedforretningene vi får dratt Diners.

Penger.

Vår runde med kredittkort viser ellers at valutakursen i butikker, restauranter og minibanker på en og samme dag er forholdsvis lik. Best kurs får vi når vi bruker kredittkortene i butikk.De fleste foretrekker noen sedler i lommeboka når en drar hjemmefra, men vær oppmerksom på at du får bedre kurs når du tar ut penger i en minibank i utlandet. Men selv om det beste er å betale mest mulig med kredittkort, bør du også ha noen sedler på lur. Til drosjen, til taxien, til en is på kiosken - eller til den lokale tavernaen i en liten, avsidesliggende landsby.Da er det ikke plastkort - men penger som teller.

Les også

    De husker tiden da de reiste rundt med reisesjekker, ekteparet Oddrun og Ivar Kaspersen fra Stjørdal. Nå bruker de Mastercard og tar ut penger underveis. - Men det er greit å veksle inn litt på forhånd også, sier de.