På dette kontoret jobbet den spionmistenkte mannen. Slik ble han tatt inn i varmen.

TROMSØ (Aftenposten): Han fremsto som en «vanlig, sulten forsker» som var med på fredagspils og hentet kaffe til kollegene. Så kom sjokket.

Marcela Douglas er leder for Senter for fredsstudier. Her er hun på kontoret som den internerte gjesteforskeren benyttet. Alt som står igjen etter politiets ransaking, er en bok om global politikk og en engelskordbok.

Temperaturen har falt under nullpunktet i Tromsø mandag 24. oktober. På bakken ligger et par centimeter med snø da en melding tikker inn på telefonen til en villaeier klokken 08.45.

Mannen leier ut en hybel i huset på Mortensnes. SMS-en er fra leietageren som vil vite hvor mye han skal betale i strømregning denne måneden.

Utleieren befinner seg i Sverige denne dagen. Han registrerer meldingen og tenker at det er typisk for leieboeren. Alt var alltid i orden med ham. Aldri noe tull med betaling av husleie.

– En veldig fin fyr som gjerne hjalp til. En drømmeleieboer, forteller mannen til Aftenposten.

Litt senere forlater leieboeren hybelen i huset med full utsikt mot sjøen, flyplassen og Kvaløya. Han begynner på den knapt 15 minutter lange spaserturen over til Universitetet i Tromsø.

Men han dukker aldri opp på kontoret på Senter for fredsstudier.

I en busslomme på veien venter politiet på 37-åringen.

Les hele saken med abonnement