Norge

- Tappes for ekspertise

Kirurger på Rikshospitalet kan tjene en drøy million kroner i året. Private sykehus betaler 3 millioner, og "stjeler" kompetansen.

 • Forf>
 • <forf>siri Gedde-dahl Anne Hafstad <

— Private sykehus tapper offentlige sykehus, sier avdelingssjef Trine Sand Kaastad og seksjonsovelege Magne Røkkum ved Rikshospitalets ortopediske avdeling.Rikshospitalets spesialister på kirurgi i rygg, armer og ben - ortopedene - tjener fra 800 000 til en drøy million kroner i året. Private sykehus kan betale det tredobbelte for å gjøre mer rutinemessige operasjoner, i mer behagelig arbeidstid.

Privatperm.

— Vi har tidligere mistet høyt spesialiserte folk til private sykehus. For øyeblikket har vi en spesialist som jobber to dager i uken hos oss, og tre dager i uken på et privat sykehus, fordi vi ikke kunne tilby ham høy nok lønn for full jobb, forteller Sand Kaastad.For henne, som sjef for ortopedien, er dette vanskelig. Hun ville gjerne hatt den flinke spesialisten på full tid, men frykter at hun vil miste ham helt ved å sette hardt mot hardt. Det er svært vanskelig å erstatte så spesialiserte fagfolk.Hun innser imidlertid at privatiseringen er kommet for å bli, og antyder at offentlige sykehus i fremtiden må legge mer aktivt til rette for at legene kan jobbe ved siden av vanlig jobb, for å holde på kompetansen.

Flere fag.

Det er særlig innenfor fagene ortopedi, øre-nese-hals, øye og plastisk kirurgi at offentlige sykehus merker konkurransen fra det private.Ved ortopedisk avdeling på St. Olavs hospital i Trondheim har flere av kirurgene i lange perioder jobbet halv tid på det offentlige sykehuset, og halv tid på private sykehus. Ortoped og leder for Norsk ortopedisk forening, Eivind Witsø, mener at fagmiljøet ved St. Olavs hospital på denne måten svekkes.- De private skummer på mange måter fløten. Private bruker bare erfarne kirurger, men har selv ikke noe ansvar for utdanning. For de fleste leger er det økonomien som lokker dem til det private, sier han.Lønnsnivået blant ortopedene ved St. Olavs hospital ligger på mellom 800 000 og 900 000 kroner, mens privatsykehus i Trondheim ifølge Witsø betaler minst 2 millioner.Også Ullevål har samme problem.- Vi har måttet akseptere at våre øyeleger jobber på private sykehus i tillegg til jobben på Ullevål. Vi kan ikke risikere å miste kvalifiserte fagfolk. Jeg har spurt dem hva som skal til for at de kun skal jobbe for Ullevål. Jeg har tilbudt dem å gjøre det samme her som de gjør på private sykehus, tilbudt dem operasjonssaler og nødvendig personell. De svarer at de vil ha høyere lønn. Det kan vi på Ullevål ikke gi dem, sier divisjonsdirektør Hulda Gunnlaugsdotter på Ullevål universitetssykehus.

Omstilling.

— Også uroen som helsevesenet preges av, er en viktig grunn til at legene ønsker ett ben i hver leir. Det er stadig omorganisering. Folk blir flyttet hit og dit. Spesialister opplever plutselig at de må reise 10-15 mil for å drive med det de kan. Vi får høre at folk blir sagt opp, sier ortoped Magne Røkkum.

 1. Les også

  - Legeflukt skyldes dårlig personalpolitikk

 2. Les også

  Operasjonen som ikke lønner seg for private

Les mer om

 1. Helse

Relevante artikler

 1. NORGE

  Sykehustabben førte til uutholdelige smerter, men ble aldri rapportert som feil.

 2. OSLOBY

  Slik blir Oslo universitetssykehus

 3. DEBATT

  Jeg er alvorlig hjertesyk og undrer meg over Helse Sør-Øst

 4. A-MAGASINET

  Marianne Eide ble lagt i narkose, snittet opp og sydd igjen. Men kirurgene opererte henne aldri. Likevel ble hun frisk.

 5. DEBATT

  Det er uakseptabelt å argumentere med at slagpasienter på Ullevål ikke bør få bedre behandling enn dem fra Innlandet

 6. NORGE

  Tre år etter at loven ble innført: Et fåtall guttebabyer omskjæres på norske sykehus