Spionsiktet russer fengslet i fire nye uker

PST mener mannen er en russisk spion. I dag ble han varetektsfengslet i fire nye uker.

PST mener dette er Mikhail Valerijevitsj Mikusjin (44) og at han er russisk agent i Norge. Selv hevder han at han er fra Brasil.

Mandag den 25. oktober ble Mikhail Valerijevitsj Mikusjin (44) pågrepet. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har siktet han for å drive ulovlig etterretning mot statshemmeligheter.

De mener han har vært i Norge som den 37 år gamle gjesteforskeren José Assis Giammaria. Anklagen fra PST er altså at han er en russisk agent.

44-åringen erkjenner ikke straffskyld. Han samtykket likevel i å bli varetektsfengslet i fire uker da han ble pågrepet i oktober. I dag begjærte han seg løslatt fra varetekt fordi han bestrider mistankegrunnlaget. PST ba om at han ble varetektsfengslet i fire nye uker.

Og i fredagens fengslingsmøte, som gikk som såkalt kontorforretning, slo Oslo tingrett fast at han kan holdes i varetekt i fire nye uker. Han har også fått brev- og besøksforbud i hele perioden og må sitte i fullstendig isolasjon inntil 9. desember.

Politiadvokat Thomas Blom i PST møtte pressen dagen da den spionsiktede mannen ble pågrepet.

Mannens forsvarer Marijana Lozic sier hun tar kjennelsen til ettrretning. 44-åringen har så langt ikke ønsket å bli avhørt av politiet.

– Han har benyttet seg av sin rett til ikke å forklare seg. Ut over det ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier Lozic.

Ifølge den anerkjente granskingsgruppen Bellingcat kan Mikusjin knyttes til russisk militær etterretning gjennom en adresse til sikkerhetstjenesten GRUs utdanningsinstitusjon.

Forsvareren vil ikke si noe om hvordan hun ser på PSTs bevisgrunnlag for siktelsen. Hun vil heller ikke kommentere om mannen innrømmer at hans egentlige identitet er den PST hevder, eller står på at han er brasilianske José Assis Giammaria.

Mikusjin som er siktet for brudd på straffelovens § 121 om «etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter».

Dette kan gi inntil tre års fengsel. Det innebærer også at PST mener mannen besitter hemmelige opplysninger.