Moren til Tengs-tiltalt: Han kan ikke ha gjort det. Jeg så ham komme hjem.

Politiet mener han drepte Birgitte Tengs. Moren sier derimot at hun så sønnen komme hjem den samme kvelden med rene klær.

Den tiltalte mannen (52) sier han ikke har noe med saken å gjøre.

Da Birgitte Tengs forsvant 6. mai i 1995 var hun i gågaten i Kopervik sentrum. Den siste sikre observasjonen av henne var ti minutter over midnatt. Etter det aner ikke politiet hva som skjer med henne. 17-åringen blir funnet drept halv ti morgenen etter, rundt fire kilometer unna der hun sist ble sett.

52-åringen som nå er tiltalt for å ha drept Tengs for 27 år siden, sier han ikke var i Kopervik den kvelden. Det er ingen som har sett ham der heller. Politiet kan ikke bevise at han var der. Så hvor var han da Tengs forsvant?

Han nekter for å ha noe som helst med saken å gjøre. Han sier selv han var på jobb i Haugesund den dagen, og at han senere var tilbake i Haugesund og spiste hamburger, bowlet eller var på kino. Han husker ikke helt hva han gjorde.

Det er ingen elektroniske spor som kan si noe om hvor han var dagen Tengs forsvant, men påtalemyndigheten mener han drepte Tengs ved Gamle Sundveg på Karmøy den kvelden.

Moren: Så ham hjemme

Mannenens mor var i avhør etter at politiet hadde pågrepet sønnen 1. september i fjor og siktet ham for drapet på Tengs. Da moren får vite at sønnen er pågrepet, sier hun at det ikke kan være han.

Stian Bråstein (t.v.) og Stian Kristensen forsvarer den tiltalte mannen.

Grunnen til at hun er så sikker på det, er at hun så sønnen komme hjem den kvelden. Moren hadde lagt seg og sovnet. Men på et tidspunkt sto hun opp igjen for å drikke vann og så samtidig ut kjøkkenvinduet. Hun forklarer at da så hun sønnen komme hjem, parkere bilen, gå ut av den og ned i kjelleren der han bodde på den tiden.

– Dersom han hadde drept noen, burde det ha vært vist på klærne hans. Det var ingen ting på klærne, sa moren til politiet i avhøret.

– Hvordan vet du at klærne var rene? spurte etterforskeren.

– Jeg så ham her, sa hun.

Det var moren som vasket klærne hans. Alt var i orden. Klærne var rene. Det var ikke noe, sa hun.

Hun sier hun ikke husker hvor mye klokken var da, eller hvilke klær han hadde på seg.

– Jeg så ikke på klokken. Var bare glad for at han kom hjem, sier hun.

I sin egen forklaring i retten har den tiltalte mannen sagt at han ikke husker når han kom hjem den skjebnesvangre natten.

– Men jeg pleide å være hjemme i 02- eller 02.30-tiden i helgene, sa han i retten i forrige uke.

Aktor, statsadvokat Nina Grande i retten i Haugesund.

Moren sier de hørte om det som hadde skjedd i nyhetene dagene etter. Sønnen mente det kunne være en påkjørsel. Dagen etter det igjen, søndag 7. mai, sa han til moren at hun ble drept.

Hvor var Tengs?

Det er svært mye man heller ikke vet om hvor Birgitte Tengs var kvelden, 5. mai 1995.

Det er sikkert at hun rundt klokken 23.40 fikk haik fra Avaldsnes i en rød Volkswagen boble. Hun kjørte med noen andre jenter, og de parkerte i Kopervik sentrum ved et utested som het Costa 23.55.

Etter dette er det flere vitner som sikkert har sett Tengs i gågaten i Kopervik det neste kvarteret. Den siste sikre observasjonen av henne er klokken 00.10 6. mai, utenfor utestedet Torfæus i enden av gågaten i Kopervik. Derfra aner ikke politiet hva som skjer.

– Det er helt umulig å svare på hvor hun går etter dette. Vi vet heller ikke om dette er den siste observasjonen av henne, sa Finn Arve Paulsen, politioverbetjent ved Sørvest politidistrikt i retten.

Et Y-kromosom som er påvist på Birgitte Tengs’ strømpebukse, er det sentrale beviset mot den tiltale 52-åringen. Det er hans DNA. Spørsmålet er når og hvordan Y-kromosomet havnet på strømpebuksen.

De vet rett og slett ikke hvor hun gikk ut av gågaten. Venner av henne har sagt at det ikke var uvanlig at hun gikk hjem. Men hun pleide også å haike.

Fra klokken 00.10 til 04.00 er det ingen sikre observasjoner av Tengs. Men da ser en politipatrulje slepespor av blod på Gamle Sundveg fire kilometer lenger unna.

Klokken 0930 finner en bonde som kjører traktor Tengs drept. Politiet antar at hun ble drept mellom klokken 01 og 04 den natten.

Satser alt på DNA

Aktor Nina Grande mener hun kan bevise at den tiltalte 52-åringen drepte Birgitte Tengs 6. mai 1995. Et DNA fra ham på en blodflekk på innsiden av hennes strømpebukse er det eneste beviset de har.

Påtalemyndigheten har satset alt på ett DNA-kort. Men for at den strategien skal fungere, må de klare å bevise at DNA-funnet på 17-åringens strømpebukse også beviser at tiltalte drepte henne.

52-åringen sier at han ikke vet hvordan hans DNA kan ha havnet på Tengs’ strømpebukse. Han mener politiet har lyst til å utsette ham for et justismord.