Karantenekravet til Spania-turistene innføres først natt til lørdag. Et SAS-fly skal lande 00.10

Spania-turister som lander på norsk jord i løpet av fredagen vil slippe innreisekarantene på 10 dager – selv om det nye karantenekravet trolig offentliggjøres kl. 12 fredag.

Helsedirektoratet har varslet at Spania mest sannsynlig blir et «rødt» land fredag. Men det nye karantenekravet vil ikke bli iverksatt før natt til lørdag.

Helsedirektoratet sendte tirsdag ut tekstmelding til nordmenn i Spania om at Spania trolig blir et «rødt» land fredag. Det vil innebære gjeninnføring av karantenekravet ved innreise til Norge fra Spania.

Mange norske Spania-turister har de siste dagene lurt på eksakt når det nye karantenekravet vil gjelde. Vil det være fra kl. 12, når regjeringen, på sin pressekonferanse, trolig legger frem sin beslutning? Vil nordmenn som lander på en norsk flyplass fredag formiddag slippe unna karantene?

Mange har booket om til nye flyavganger i et forsøk på å unngå å bli rammet av det nye karantenekravet.

Nå er svaret klart:

Ankommer du Norge før klokken 24 fredag kveld, så slipper du karantene.

Det bekrefter kommunikasjonsrådgiver i Helse- og omsorgsdepartementet Alexandra R. Tufteland overfor Aftenposten.

Kommer du derimot med SAS-flyet med avgang fra Alicante klokken 20.25 fredag – flight SK4674 – som etter planen lander på Gardermoen ti minutter over midnatt, klokken 00.10 må du rett i 10 dagers hjemmekarantene. Hvis da ikke flyet ankommer før rutetid, da.

Har du billett på SK4674 så ta gjerne kontakt med oss på tips@aftenposten.no

Les også

Regjeringens karantenekrav får ikke tilbakevirkende kraft likevel

– Det er landenes status ved innreisetidspunktet til Norge som er avgjørende for om du får ti dagers karantene, presiserer Espen Rostrup Nakstad, assisterende helsedirektør.

En eventuell 10-dagerskarantene må gjennomføres selv om Spanias status skulle endres til grønn i karanteneperioden.

Nakstad oppfordrer likevel alle som kommer fra Spania nå, og før en eventuell karantene gjeninnføres, om å være var på mulige koronasymptomer og teste seg hvis man får luftveissymptomer eller feber.

Ikke regionale reiseråd for Spania

Spredningen av koronaviruset i Spania har særlig tiltatt i de nordlige regionene Aragón og Catalonia. I resten av Spania er smittetallene lave.

Regjeringen vil likevel ikke presentere regionale reiseråd, slik man gjør overfor nordiske land. Til det er tallmaterialet fra Spania for uoversiktlig.

Karantenekravene vil derfor gjelde uansett hvor i Spania man har oppholdt seg.

Minst 12.000 nordmenn befinner seg i Spania nå, ifølge Helsedirektoratet.