Norge

Breivik sto på PST-liste

PST bekrefter at den terrorsiktede sto på en liste over nordmenn som hadde handlet hos en polsk forhandler som selger kjemikalier.

PST-sjef Janne Kristiansen. Foto: DAG W. GRUNDSETH

 • Ida Halvorsen Kemp
 • Øyvind Tveter
  Journalist i Aftenposten

Listen skal bestå av navn på personer som hadde handlet hos en polsk forhandler som selger kjemikalier, ifølge NRK.no.

Breivik skal da ha blitt sjekket, men NRK hevder at man ikke fant noen grunn til å ta ytterligere forholdsregler overfor ham.

PST opplyser til Aftenposten.no at Tollvesenet, i en gjennomgang av over valutaoverføringer i vår, registrerte Breiviks navn som en av 60 personer.

Breivik hadde handlet for 121 kr.

PST vet i dag ikke hva han handlet. De kjenner mandag ettermiddag ikke til om vitneavhør foretatt av polsk politi i dag kan knyttes til dette kjøpet.

– Dette er et spor etterforskningen nå vil jobbe videre med, sa visepolitimester Sveinung Sponheim på politiets pressekonferanse i Oslo mandag ettermiddag.

Nektet manifesthøytlesning

Den siktede Anders Behring Breivik ble i fengslingsmøtet i formiddag varetektsfengslet i åtte uker. Breivik fikk ikke oppfylt sitt ønske om et åpent fengslingsmøte, og møtet ble holdt for lukkede dører.

Breivik ønsket også å stille i gallauniform, men Oslo tingrett fastslo i en egen kjennelse at siktede skulle nektes å bruke uniformen under fremstillingen.

Under fengslingsmøtet har Breivik også begynt å lese høyt fra det mye omtalte manifestet, men ble stanset i høytlesningen av dommeren.

Breivik har forklart at målet med angrepet var å gi et kraftig signal til folket og påføre Arbeiderpartiet et så stort tap som mulig.

Hevder han har medhjelpere

Anders Behring Breivik skal ha nevnt under avhør at det finnes to andre terrorceller.

Aktor Christian Hatlo svarte på denne angivelige avsløringen med følgende:

— Vi kan ikke utelukke at andre ikke er med på det. Siktede har forklart at det finnes to andre celler. Men dere har hørt begrunnelsen og motivet hans, så dere får ta det i den konteksten.

Hatlo har forklart at fengslingsmøtet foregikk rolig og at Anders Behring Breivik er opptatt av å forklare hvorfor han har utført terrorhandlingene. Han har sagt at han også er innstilt på å sone resten av livet.

Totalt 76 mistet livet

Under politiets pressekonferanse i ettermiddag ble det klart at tallet på antallet omkomne etter fredagens to terrorangrep kunne nedjusteres.

Poliet varslet at 68 personer mistet livet i skuddutvekslingen på Utøya, mens tallet på antall omkomne etter angrepet på regjeringskvartalet i Oslo ble oppjustert fra 7 til 8 personer.

Tallet på antall omkomne kan komme til å stige, da det fortsatt er flere hardt skadede personer innlagt på sykehus, og fortsatt har enkelte personer status som savnede.

Forklaringen på at politiet først gikk ut med tallet 84 omkomne etter skytetragedien på Utøya er blant annet den svært krevende arbeidssituasjonen på øya på fredag.

Saken oppdateres.

 1. Les også

  - Han regner med å sone resten av livet

 2. Les også

  - Min venn Anders

 3. Les også

  68 mistet livet på Utøya

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  – Australsk høyreekstrem terrorist bak angrep i moské på New Zealand

 2. VERDEN
  Publisert:

  Terrorsiktet på New Zealand snudde – erkjenner skyld

 3. NORGE
  Publisert:

  Sejersted om Behring Breivik: Ser på seg selv som den unge Adolf Hitler i fengsel

 4. NORGE
  Publisert:

  Politiet vil ha Manshaus i isolasjon – leter fortsatt etter medhjelpere

 5. OSLO
  Publisert:

  Uskyldig offer skulle hjelpe til med å dytte en bil – ble drept

 6. KULTUR
  Publisert:

  22. juli-serieskaperne: – Det hadde ikke gått an å lage serien uten Breidablikk