Norge

Her er de ti mat-rådene fra helsemyndighetene

Rådet om å spise fem om dagen gjelder fortsatt. FORO: JON-ARE BERG-JACOBSEN

Helsedirektoratets ti nasjonale kostråd ble presentert mandag.

  • Nicolai Heyerdahl
  1. Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.
  2. Spis grove kornprodukter hver dag.
  3. La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.
  4. Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.
  5. Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
  6. Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.
  7. Velg matvarer med lite salt og begrens bruken av salt i matlagning og på maten.
  8. Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.
  9. Velg vann som tørstedrikk.
  10. Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.

Les mer på direktoratets hjemmesider.