Norge

17 personer ligger fortsatt på Haukeland med mageinfeksjon

Mange beboere på Askøy er smittet av bakteriene i drikkevannet, bare de sykeste blir lagt inn på Haukeland sykehus.

Totalt 17 personer fra Askøy ligger lørdag kveld på Haukeland universitetssjuke med symptomer på mageinfeksjon. Folk oppfordres fortsatt til å koke vannet.

  • NTB
  • Ingeborg Moe
    Journalist

– Fra klokken 13 lørdag til 07 søndag morgen ble 11 henvist til sykehus, 37 oppsøkte lege, mens 95 fikk råd og veiledning over telefon, opplyser assisterende rådmann, Torgeir Sæter, i Askøy kommune.

Sykehuset opplyste lørdag kveld at 13 voksne og fire barn fra Askøy nå er innlagt på Haukeland sykehus. Ingen av dem betegnes som kritisk syke.

Fra fredag til lørdag morgen fikk sykehuset inn 14 nye pasienter fra Askøy med omgangssyke – tolv voksne og to barn.

Totalt har 28 voksne og 13 barn vært innlagt, men mange er allerede sendt hjem.

Men de fleste syke ligger hjemme.

Stadig nye tilfeller

Lørdag ble to nye pasienter lagt inn på Haukeland, 23 oppsøkte legevakt, mens 70 fikk råd over telefon.

– Vi har to-tre sykepleiere på telefonvakt til søndag morgen, og tre-fire som tarseg av pasienter som kommer til legevakten, opplyser kommunikasjonssjef Dag Folkestad i Askøy kommune ved 18.30-tiden.

Kommunen har ingen eksakte tall på hvor mange som er rammet, men Folkestad anslår lørdag kveld tallet til «et par tusen».

– Flere hundre syke

– Det er sikkert flere hundre personer som nå er syke, sier rådmann Eystein Venneslan i Askøy kommune til Bergens Tidende.

– Det er mange som ikke har oppsøkt lege. De som har normalt immunforsvar takler dette i løpet av tre-fire dager. De man bør være særlig på vakt for, er små barn, eldre og personer med nedsatt immunforsvar, sier rådmannen.

Til tross for alle de syke og mange sykehusinnleggelsene mener rådmannen at situasjonen er i ferd med å bedre seg, og at noen skrives ut.

Venneslan sier at kommunen har mottatt rundt 800 telefoner fra innbyggere i forbindelse med vannforurensningen.

Les også

Torhild og svigerdatteren ble innlagt på sykehus

Skiltet ble satt opp da det ble mistanke om at smitten kom via vannet.

Analyserer vannprøver

Etter at flere hundre innbyggere i Askøy denne uken er blitt syke med omgangssyke, ble det fredag påvist høye konsentrasjoner av E. coli-bakterier i høydebassenget i Øvre Kleppe i kommunen. Funnet blir sett på som en indikasjon på at vannet har vært forurenset. Fjellbassenget fra 60-tallet ble stengt, og først tirsdag etter pinse blir det klart om det er vannet fra bassenget som er årsaken til sykdomsutbruddet.

Vannet sjekkes nå for bakterien campolybacter, som kan gi mage- og tarminfeksjon. Haukeland universitetssjukehus har påvist denne tarmbakterien hos pasienter som er innlagt.

– Vi håper at vi har truffet på dette bassenget. Men det tar fire dager å få prøvene analysert, sa vann- og avløpssjef i Askøy, Anton Bøe, til NTB fredag.

Han understreker at E. coli ofte ikke er farlig i seg selv, men er et symptom på at vannet kan være forurenset av noe annet. Campolybacter er den bakterien som oftest gir magesjau hos voksne og barn.

Ettåring døde

Mens høydebassenget nå er stengt av, er resten av vannforsyningen i kommunen tilsatt ekstra klor. Kommunen opplyser på sine nettsider at alle som får vann fra Kleppe vannverk, fortsatt må koke vannet før det drikkes. Innbyggerne oppfordres også til å sørge for god håndhygiene.

Onsdag døde en ett år gammel gutt fra Askøy, men det er ukjent om det var på grunn av Campolybacter-utbruddet. Ettåringen ble obdusert fredag.

– På grunn av sakens alvor og karakter ba politiet om at obduksjonen ble fremskyndet, opplyste politiadvokat Cathrine Krohn i Vest politidistrikt til Bergens Tidende.

Hun sier de trolig ikke vil uttale seg ytterligere om dødsfallet før ut i neste uke, siden det trolig vil ta tid før de har en sikker dødsårsak.

41 personer fra Askøy har vært innlagt på Haukeland sykehus med symptomer på mageinfeksjon de siste dagene. Nå undersøkes vannverkene i området.

Vannvogner på skoler

Mens jakten på smittekilden i Askøy pågår, må innbyggerne som får vann fra Kleppe vannverk, koke vannet før de drikker det. Samtidig har kommunen plassert ut vannvogner på Kleppe skole og Kleppestø barneskole, som fylles på gjennom pinsehelgen.

Det er ikke funnet E. coli i renseanlegget ved Kleppe vannverk, og det er heller ikke funnet E. coli i omkringliggende høydebasseng på Øvre Kleppe-området, opplyser Askøy kommune.

Politiet undersøker nå om kommunen kan ha begått lovbrudd i forbindelse med mulig forurensning i drikkevannet, blant annet om rutiner er blitt fulgt som de skal.

Les også

  1. 7 spørsmål og svar om smitteutbruddet på Askøy

  2. Har påvist tarmbakterier i drikkevann etter smitteutbrudd på Askøy

Les mer om

  1. Askøy
  2. Sykehus
  3. E.coli-bakterien