Nytt dødsdop har ført til overdoserekord

I løpet av to år er det narkotiske stoffet PMMA knyttet til 26 dødsfall i Norge. Det er en fjerdedel av alle PMMA-dødsfall i verden.

Ragnhild Embla Helsengreen (15) ble funnet død sommeren 2010 med stoffet PMMA i blodet. Hun var et av de første ofrene for det narkotiske stoffet.

Ragnhild Embla Helsengreen ble bare 15 år. Hun er det yngste offeret for det narkotiske stoffet PMMA.

Ragnhild skapte overskrifter da hun rømte fra en barnevernsinstitusjon og ble funnet død i en leilighet i Bergen 31. juli 2010. Nesten to år etter overdosedødsfallet er hun del av en sørgelig statistikk. På knappe to år er det i Norge registrert 26 dødsfall etter inntak eller overdose av det uforutsigbare narkotiske stoffet PMMA.

- For meg er dette 26 mennesker for mange, sier Betty Johnsen, Ragnhilds tante og gudmor.

Enkelte personer ser ut til å ha fått alvorlig og dødelig forgiftning selv ved en vanlig dose. -Overlege Merete Vevelstad

Ragnhilds overdosedødsfall førte til både medieomtale og rettssak. En kvinne ble siktet for uaktsomt drap for å ha satt en sprøyte heroin på den unge jenta. Denne siktelsen ble imidlertid frafalt da de fant spor av PMMA i 15-åringens kropp.

Les også

- Vi er livredde for de nye syntetiske stoffene

- Jeg husker Ragnhild som en fantastisk vakker og flink jente. Hun gjorde det hun kunne for å bli sett av sine nærmeste, men da vi ikke kunne gi henne det hun søkte, endte hun i et skadelig rusmiljø. Derfor er mitt råd til unge som leter etter åpenhet og aksept: svaret er ikke rusmiljøet. Får du ikke det du leter etter hjemme, finnes det alltid andre voksne som bryr seg, sier Johnsen.

Tar for mye

Ragnhild er på Folkehelseinstituttets liste over PMMA-relaterte dødsfall. Totalt i verden er det rapportert omtrent 100 dødsfall forbundet med PMMA og PMA (stoffene er såpass like at de ofte registres under ett). Stoffet kjøpes både som tabletter og pulver, og kan være blandet med amfetamin. Det selges også ofte som ecstasy, og mange vet ikke at det er PMMA de ruser seg på.

På grunn av de uforutsigbare virkningene førte de fleste europeiske land opp stoffet på narkotikalisten tidlig på 2000-tallet. I Norge havnet det på listen høsten 2010 etter flere dødsfall sommeren samme år. Likevel er stoffet fremdeles å finne på det norske markedet.

- PMMA dukket opp i Norge i 2010, og vi ser fortsatt regelmessig stoffet både hos døde og levende. Stoffet er sentralstimulerende og lett hallusinogent, men gir typisk lite rusvirkning, som kommer sent, og ubehagelige kroppslige virkninger som muskelrykninger, sterk uro og hjertebank. Derfor er det mange som tar for mye. Virkningene som man hos enkelte personer ser etter noen få timer, er kraftig forhøyet kroppstemperatur, kramper, pusteproblemer og hjertestans. Dette er livstruende virkninger, sier Merete Vevelstad, overlege og spesialist i klinisk farmakologi ved Nasjonalt folkehelseinstitutt (FHI).

- Det vanligste ved dødelig utfall er trolig inntak av flere doser. Men enkelte personer ser ut til å ha fått alvorlig og dødelig forgiftning selv ved en vanlig dose. Det kan dermed se ut som at noen personer virker ekstra sårbare, men dette er noe man ikke vet på forhånd.

Stor spredning

Alderen til PMMA-ofrene spenner fra 15 til 64, og det er rapportert tilfeller fra hele landet:

  • 14 av ofrene er obdusert på Østlandet.
  • 5 er obdusert på Vestlandet.
  • 3 er obdusert i Nord-Norge.
  • 1 er obdusert i Oppland/Hedmark.
  • 2 er obdusert i Trøndelag.
    Omfanget av PMMA har sammenheng med spredningen av andre syntetiske, narkotiske stoffer.

- Markedet overflømmes av nye syntetiske stoffer, som PMMA. Man bytter ut en liten del av molekylene for å omgå både lovgivning på råstoff og på ferdig produkt. Resultatet er produkter som er har uforutsigbare virkninger, som ikke er testet ut på mennesker, og der noen av stoffene viser seg å ha potensielt livstruende virkninger hos enkelte individer, sier Vevelstad. Ofte brukes flere stoffer samtidig, noe som gjør virkningene enda mer uforutsigbare på grunn av interaksjoner mellom stoffene, sier Vevelstad.

Hun tror vi bare så vidt har begynt å se omfanget av nye, farlige stoffer.

- Utvalget av illegale designerstoffer er enormt, og de kan enkelt og diskret anskaffes via Internett. Mange stoffer selges som party drugs, andre kamufleres som badesalt, te, røkelse osv. Det foreligger ingen innholdsfortegnelse, og det faktiske innholdet varierer gjerne fra pakning til pakning selv med samme «produktnavn». Til tross for at man i fjor i Europa påviste i gjennomsnitt ett nytt designerstoff hver uke, kjenner vi nok bare til toppen av isfjellet, sier Vevelstad.

Nye stoffer

Også politiet har merket utviklingen. I Narkotika— og dopingstatistikken fra 2011 skriver de at PMMA på ingen måte er borte fra markedet, og at de har gjort 129 beslag i 21 distrikter. De første beslagene ble gjort sommeren 2010, og det ble til sammen gjort 79 beslag i 16 distrikter dette året.

Les også

Hvis doplangeren er et offer

- Vi ser at det i løpet av de siste par årene er kommet mange nye, syntetiske stoffer. Antall nye stoffer som vi tidligere så i løpet av en tiårsperiode, har nå kommet i løpet av ett år. Det er en helt ny utvikling, sier Kari Solvik, seksjonssjef ved seksjon for narkotikaanalyse og analyse i Kripos.

Det kommer stadig nye stoffer på det norske markedet, og Internett er kommet som en ny arena for kjøp og salg.

- Med små variasjoner i produksjonsprosessen kan det produseres nye stoffer som ikke står på narkotikalisten. Vi er derfor glad for at det nå er satt i gang et arbeid med å lage en ny forskrift som åpner for at man kan føre opp hele grupper av stoff. Da vil lovgivningen bedre holde tritt med utviklingen, sier Solvik.

Uvanlig sterk heroin i Oslo

Uvanlig sterk heroin har gitt en dobling i antall overdoser den siste måneden. Det sterke heroinet er mørkt, hardt og klumpete og har ført til høye overdosetall på sprøyterommet den siste halvannen uken.

Søndag tok fire personer overdose. Siden forrige mandag har det vært 15 overdoser, som er mer enn hele mai måned tilsammen — da 14 personer tok overdose. I juni var det nesten dobbelt så mange overdoser på sprøyterommet - 27 stykker - som måneden før.

Farlig dop på Roskilde

En svensk mann i 20-årene døde natt til mandag, trolig av en overdose, mens flere andre ble fraktet til sykehus på den danske musikkfestivalen Roskilde. Arrangørene frykter at farlige og forurensede narkotiske stoffer er i omløp på festivalen.

-  Vi vet ennå ikke om det er sammenheng mellom dødsfallet og de andre tilfellene, men vi har en mistanke om at det kan være forurensede stoffer i omløp på festivalen, sier pressetalskvinne Christina Bilde.

Derfor er Norge på toppen

En del av forklaringen på verdensrekorden finner man i misbruket av amfetamin i Norge.

- Amfetaminbruken i Norge ligger over gjennomsnittet i Europa. i tillegg ligger både gjennomsnittlig styrkegrad høyere enn flere andre land, samt at andelen som injiserer er høyere enn i landene lenger sør, skriver kommunikasjonssjef Anne Bye Sandal i Kripos i en e-post til Aftenposten.

Erstatning

Siden 2007 har man imidlertid hatt økt internasjonalt fokus på å begrense tilgangen på stoffene man trenger for å lage amfetamin eller metamfetamin. Det har ført til at det har dukket opp mange varianter som erstatning for disse stoffene, som for eksempel PMMA.

- I et sviktende stoffmarked der man har levert PMMA som substitutt (bevisst eller ubevisst) for amfetamin/metamfetamin har dette fått konsekvenser da brukerne har overdosert når den forventede virkningen ikke inntreffer, skriver Bye Sandal.

Fra Baltikum

På spørsmål om hvor stoffet kommer fra, viser Bye Sandal til at det ser ut som om PMMA kommer til landet gjennom de samme innfartsveiene som amfetamin og metamfetamin, i hovedsak fra Baltikum. Det er ikke avdekket produksjon av stoffet i Norge.

Overdosedødsfall 2010-2011, fordelt på aldersgrupper
0407overdoser.ai